Gå til sidens hovedinnhold

Vil be om dopingforklaring

- Ikke overrasket, sier norsk langrennssjef etter ny dopingskandale.

Fem russiske langrennsløpere har så høye blodverdier at det ikke skal være mulig å oppnå dem uten at man har brukt EPO-doping, skriver den svenske avisa Expressen. Bevisene skal være «vanntette». Noen av de fem skal også være medaljekandidater i det kommende VM.

Likevel tør ikke FIS å utestenge dem.

Til tross for såkalt vanntette bevis så skiller nemlig FIS´ EPO-grenser seg fra grensene til antidopingbyrået WADA. FIS-grensene er strengere, og uten støtte fra WADA skriver Expressen at FIS ikke tør å foreta seg noe.

Det betyr at de fem vil konkurrere mot nordmenn og andre under ski-VM i Liberec som starter senere i februar.

- Sikre bevis er fellende...
Norges sportssjef, Åge Skinstad, går likevel ikke i strupen på verken FIS eller russerne.

- Men det snakkes om vanntette bevis?

- Mitt syn er at sikre bevis alltid vil være fellende. Utover det har jeg ingen mulighet til å si noe om det med bevisene, sier han til Nettavisen.

- Samtidig har jeg såpass respekt for rettssystemet at jeg mener at et reglementet ikke bare skal være der for å felle noen, men også for å ta vare på individet, legger han til.

Ønsker forklaring
I november fikk den norske troppen for første gang høre at det var fem langrennsløpere som var under mistanke, men da var ikke nasjonaliteten kjent. Nå vil Skinstad se nærmere på saken med Norges representant i FIS´ medisinske komité, Inggard Lereim.

- Måten vi spør etter en avklaring på i en sak som denne er at vi rett og slett tar en prat med Inggard om dette. Det er sannsynlig at vi gjør det i denne saken - selv om vi uansett prates ganske ofte, sier Skinstad.

- Overrasket over saken?

- Det er typisk at dette første gang ble kjent i forbindelse med åpningshelga i sesongen i Kuusamo, og vi er såpass rutinerte at vi ikke er kjempeoverrasket over at dette så igjen dukker opp rett før et stort mesterskap.

- Samtidig viser det vel at de som jobber med antidoping gjør en god jobb. Det er fint at de som doper seg blir tatt, fortsetter han.

Vel vitende om at det kanskje likevel ikke var nok i denne saken.

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin
Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken