Han er på ingen måte som alle andre, denne elegante klatreren David Moncoutie.

Kampen om posisjoner liker han så dårlig at han har klippekort bakerst i feltet. Press skyr han som pesten og prøver derfor aldri å leve helt opp til potensialet sitt som en topp sammenlagtrytter. Og i motsetning til franskmenn flest trives han ikke best i Frankrike.

For det er Spania og spesielt Spania rundt som er Moncouties ritt.

Jakter den historiske femte klatretrøyen
Han oppdaget ikke rittet før sent i sin karriere. Men da han først prøvde seg i spanjolenes største styrkeprøve, lot ikke suksessen vente på seg.

Fire ganger på rad har han vunnet klatretrøyen i rittet. Nå ønsker han å krone karrieren med en femte triumf, og med det tangere José Luis Laguias rekord.

- Det er viktig for meg å skrive meg inn i historiebøkene. Det er en fin måte å markere en flott karriere på. Jeg har vunnet den fire ganger tidligere, så hvorfor skulle jeg ikke få det til også denne gangen, undrer Moncoutie i et intervju gjort med velochrono.

Tung oppkjøring
Franskmannen har i flere år truet med å legge opp, men alltid vendt tilbake til sporten. I år har han ikke kommet med noen offisiell uttalelse, men innser at innsatsen han legger ned på spansk asfalt de neste tre ukene fort kan være det siste han gjør som syklist.

- Jeg går til vueltaen som om det skulle vært mitt siste ritt. Selv om det ikke er noe som er offisielt, er det slik jeg ser det for meg i mitt eget hode.

Men skal Cofidis-rytteren krone karrieren slik han ønsker må han klare å pushe både hodet og kroppen til sitt ytterste.

En velt sendte han ut av Tour de France. Ryggen er fortsatt ikke helt god, men under Tour de l'Ain viste han i hvert fall at den fysiske formen er i anmarsj. Der ble han nemlig nummer fire på den avsluttende kongeetappen.

- Det blir nok tyngre i år enn tidligere, men jeg er innstilt på å bite sammen tennene og gi det et skikkelig forsøk. Jeg ønsker å gå på podiet med armene løftet i været en siste gang, avslutter Moncoutie.