*Nettavisen* Sport.

Vil bli kongen av Tour de Ski

Foto: ALBERTO PIZZOLI (AFP/Scanpix)

Dario Cologna ønsker å bli den første som vinner Tour de Ski tre ganger.

Oslo (ANB): Dario Cologna har vunnet Tour de Ski to ganger. Til vinteren ønsker han å bli den første som vinner den for tredje gang.

I likhet med de norske langrennsløperne forbereder Dario Cologna seg til ny sesong på hjemmebane, nærmere bestemt i Davos. Drøyt hundre dager før Tour de Ski-prologen i Oberhof går av stabelen føler Dario Cologna seg sulten på ny tittel på toppen av alpinbakken i Val di Fiemme.

– Tour de Ski er igjen årets store mål for meg. Jeg ser veldig fram mot det, og håper å være i samme form som jeg var sist sesong på det tidspunktet. Jeg er trygg på at jeg vet hva som skal til for å komme dit, sier Dario Cologna i et intervju med FIS.

Cologna har vunnet konkurransen to ganger, i 2009 og 2011. Vinner han også i år, blir han den første til å vinne touren tre ganger. Også Lukas Bauer har seiret to ganger, i 2008 og 2010.

Elsker konkurransen
– Hva er det som gjør Tour de Ski så spesielt?

– For det første er Tour de Ski en serie av konkurranser. Hvis du vil være på toppen til slutt, må du vise gode resultater gjennom alle konkurransedagene. Det er utrolig allsidig, med både sprinter, lange løp, klatring, klassisk og skøyting. Det er en stor utfordring for utøveren selv, men også for hele laget. Alt må stemme: Formen, utstyret, forberedelsene og restitusjonsarbeidet, sier Cologna.

Sveitseren, som også vant verdenscupen sammelagt sist sesong, synes årets Tour-program ser veldig bra ut. Den største forandringen fra i fjor er at det denne sesongen er ni konkurransedager, mot åtte sist vinter.

– Vi er helt på smertegrensen hva konkurranser angår. Med flere konkurranser trenger vi mer restitusjon, men heldigvis har vi ikke fått flere reisedager, så det går nok bra. Jeg synes programmet ser bra ut, sier Cologna.

Skeptisk til Cortina-Toblach
Årets Tour skal arrangeres i Oberhof, Oberstdorf, Toblach og til slutt Val di Fiemme.

– Jeg liker konkurransene i Oberstdorf og Val di Fiemme, men alle rennene har sin egen spesielle sjarm. Jeg liker veldig godt variasjonen i rennene. Etappen fra Cortina til Toblach er også veldig fin, men jeg stiller spørsmålstegn ved konkurranseformen der. At lederen skal gå ut først, vil være ugunstig – og har stor betydning for den sammenlagte vinneren, forklarer han.

Cortina-Toblach-etappen er en 35 kilometer lang jaktstart, der sammenlagtlederen går ut først. Det er ingen hemmelighet at det er en fordel å komme bakfra i langrenn – både mentalt og med tanke på vær- og føreforhold. Det er samtidig den tredje siste etappen av touren.

Venter med langløp
Også Petter Northug har uttalt at hans store mål for sesongen er å vinne Tour de Ski. De tre siste sesongene har han måttet ta til takke med andreplassen – bak nevnte Cologna og Bauer.

I motsetning til Cologna, vil Northug også satse på noen løp i langdistanseverdenscupen denne sesongen. Trolig vil mosvikingen delta i både Vasaloppet, Birken og König Ludwig Lauf i Tyskland. Det er ikke noe Cologna bruker energi på.

– Mine mål er Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt. Jeg vil ha fokuset der. Langdistanserenn kan jeg gå når jeg er 50, sier sveitseren.

Fortsatt sulten
Og selv om han vant både Tour de Ski og den totale verdenscupen sist sesong, er han langt fra mett på suksess.

– Jeg er fortsatt ung og sulten. Når jeg står på start ønsker jeg alltid å vinne. Derfor er det ingen problem for meg å finne motivasjon, sier 25-åringen.

Verdenscupen i langrenn starter på Beitostølen 19. og 20. november. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.