*Nettavisen* Sport.

Vil bli Norges neste stjerne

Foto: Sara Rose (Sara Rose)

OL i Rio er det store målet for Caroline Martens, men denne uken tar hun et viktig steg på veien.

17.01.12 13:34

Denne uken spiller tre norske jenter kvalifisering til damenes Europa-tour (LET) i golf på La Manga. Den som ligger best an i øyeblikket er Caroline Martens (25), som etter to runder ligger på delt 26. plass.

Totalt får 30 av de 101 spillerne i finalekvalet fulle rettigheter på LET denne sesongen.

Men å spille på LET er bare et delmål for ambisiøse Martens.

- Hun har kjempemål om å spille OL i 2016. Hun vil gjerne bli best. Hun sa for fem år siden at hun skulle bli verdens beste, men det er en lang vei å gå, sier mamma Ingrid Martens til Nettavisen.

- Tilbake etter skade
Mamma Ingrid er ingen hvem som helst. Hun er både manager og caddie for datteren, og er også tidligere norgesmester i golf.

Finalekvalet spilles over fem runder, og etter en åpning ett slag under par søndag gikk det litt tråere for Caroline mandag, og hun gikk den lettere Nordbanen to slag over par.

- Det gikk ikke spesielt bra, vi burde spilt Nord-banen under par. Hun hadde ingen birdier og det er ganske uvanlig når det gjelder Caroline, forteller Ingrid.

Men at Caroline i det hele tatt er i finalekvalet i år er en liten seier. Mesteparten av sesongen i fjor ble ødelagt av en skade i tommelen. Hovedleddbåndet i fingeren røk og Caroline var borte fem måneder fra golfen.

- Jeg trodde at hun ikke skulle komme tilbake i det hele tatt, sier Ingrid.

Men i september var Caroline tilbake på treningsfeltet og tidligere denne måneden kvalifiserte hun seg til finalekvalet. Mor og datter satser alt på å klare kortet denne gangen.

- Egentlig er planen at hun skal klare det. Vi bare tenker slik at vi klarer det. Klarer hun det ikke har hun allerede kategori god nok til å spille fem-seks turneringer, forteller Ingrid.

Har jobb og utdannelse
Caroline har da også en utdannelse og jobb å falle tilbake på om hun ikke skulle lykkes denne gangen. Hun har en psykologiutdannelse fra USA og jobber som miljøterapeut på Blakstad sykehus og Oslo hospital. Samtidig jobber hun hardt for å få på plass sponsorer til golfkarrieren, og fikk nylig avtale med IT-selskapet Syscom.

Men Norge har også to andre jenter med i finalekvalet. Lene Krog ligger ett slag bak Martens på en delt 36. plass etter en flott runde to under par mandag. Benedikte Brynestad Grøtvedt ligger litt nede på en 91. plass, men med et par solide runder tirsdag og onsdag vil hun igjen være med i kampen om en plass på touren.

Følg de norske jentene her.

Sportssjef i Golfforbundet Frode Scheie er strålende fornøyd med jentenes innstats, kanskje spesielt med tanke på at NGF satser spesielt på å få unge jenter til å ta opp golfen.

- For det første er det fantastisk at vi har med tre i finalekvalet. Det er første gang. Og tre av tre klarte å komme sg til finalen. Jeg tror ikke noen andre nasjoner har tilsvarende uttelling, sier Frode Scheie til Nettavisen.

- Får vi med én eller kanskje to til på LET vil det være fantastisk. Sensasjonelt, sier han.

OL har gitt boost
Scheie forteller at det faktum at golf er blitt OL-gren fra 2016 har ført til en voldsom økning i bredden og satsing fra langt flere nasjoner i kvinnegolf.

- I lys av det er jeg utrolig imponert over det jentene har fått til.

Marianne Skarpnord er i øyeblikket den eneste norske jenta som spiller fast på europatouren. I tillegg spiller Suzann Pettersen, som er basert på den amerikanske LPGA-touren, spiller noen få turneringer i året i Europa.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.