*Nettavisen* Sport.

Vil fjerne doptrener

Foto: Scanpix

Vidar Løfsus irriterer seg over at Jurij Tsjarkovskij får fortsette.

27.08.09 14:37

Tirsdag kveld ble OL-mesterne Julia Tsjepalova og Jevgenij Dementjev tatt for EPO-bruk. Ni russiske langrennsløpere har dermed blitt tatt siden 2007.

Det norske landslagets sportskoordinator biter seg merke i spesielt én ting ved saken:

- Det mest oppsiktsvekkende er at den russiske sjefstreneren overlever og at FIS (det internasjonale skiforbundet) ikke fjerner ham, sier Vidar Løfshus til Adresseavisen.

Slapp unna sist også
Hovedtreneren heter Jurij Tsjarkovskij. Han var sjef for det russiske laget som skapte skandale under OL i Salt Lake City også, men slapp like lett unna den gang. Da ble Larissa Lazutina og Olga Danilova tatt for doping, i tillegg til Johann Mühlegg (som konkurrerte for Spania).

Les også: Raser mot russerne

Til sammenligning suspenderte FIS finske trenere og ledere da utøverne dopet seg under Lahti-VM i 2001. Også Walter Mayer – som trente det østerrikske laget i Salt Lake – ble utestengt i 10 år.

- Det er fordi vi ikke hadde bevis mot ansvarlige personer. Det hadde vi i de øvrige tilfellene (Finland og Østerrike). Ingen tok ansvaret for handlingene. Dermed ble bare utøverne straffet, ettersom de ble tatt med fellende bevis, forklarte Sarah Lewis i FIS til VG i 2005.

Gruer seg til Beitostølen
Tsjarkovskij trenger foreløpig ikke å bekymre seg. Løfshus gruer seg allerede til landslagssamlingene på Beitostølen utover høsten.

- Han kommer vel med det samme smilet når han møter opp på Beitostølen i år også. Det irriterer meg faktisk, kommenterer Løfshus.

Han etterlyser strengere straffer for juksemakerne.

- Dette er skummelt i forhold til sporten vi driver. Vi må se litt på strafferegimet. Utestengelse i to år, er kanskje litt for kort tid. Løperne som blir tatt kunne i hvert fall ha mistet et OL, sier Løfshus.

PS! OL i 2014 er allerede lagt til russiske Sotsji.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.