Vil fjerne norsk gulløvelse

Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)

Norge tok VM-gull i lagsprint, men nå vil Norges trener likevel fjerne øvelsen.

03.03.09 14:14

Johan Kjølstad og Ola Vigen Hattestad gikk på det norske laget som vant lagsprinten under verdensmesterskapet i Liberec i Tsjekkia, som søndag ble avsluttet med Petter Northugs gull på femmila.

- Ordet sprint har ikke noe med dette å gjøre, det er bare seigpining av folk. La oss heller få to individuelle sprintøvelser - én i klassisk og én i fri, sier sprinttrener Ulf Morten Aune til NRK.

Når han snakker om seigpining, tenker Aune selvfølgelig på at sprintstafetten blir gått av to løpere, som hver går tre runder, og at dette medfører at én av dem må vente i om lag tre minutter før neste etappe starter.

- Ikke vært tema
Aune får imidlertid ikke støtte av Vegard Ulvang, som er leder for langrennskomiteen i det internasjonale skiforbundet (FIS). Han mener at lagsprinten er kommet for å bli.

- I min komité, som beslutter det her, har ikke dette vært tema. Tvert imot er verdens skinasjoner veldig fornøyd med øvelsen, sier Ulvang til NRK.

Verdensmester Kjølstad støtter faktisk utspillet til Ulf Morten Aune.

- Det er veldig artig å gå teamsprint, men det hadde kanskje vært enda mer rendyrket sprint hvis det ble én i fri og én i klassisk. Det hadde vært helt topp, mener Johan Kjølstad.

Selv om han altså sikret seg VM-gull i lagsprint.

Kjølstad har fått med seg Ulvangs skepsis, men håper likevel at Aune gjør alvor av løftet om å lansere forslaget for FIS.

- Det skader jo ikke å komme med forslaget. Hvis løpere fra andre nasjoner mener det samme, kan det kanskje bli noe av. Men det er viktig å tenke på andre nasjoner og passe på at det ikke blir for stor norsk dominans, sier Kjølstad til Nettavisen.

Dårligere fart
Nettavisen fikk ikke kontakt med Ola Vigen Hattestad tirsdag ettermiddag, men snakket i tillegg til Kjølstad med en annen sprinter i verdenstoppen - Øystein Pettersen. Også han støtter utspillet til landslagstrener Ulf Morten Aune.

- Jeg visste ikke at Ulf mente noe om dette før jeg leste det i dag, men jeg er helt enig. Ikke fordi det ikke er artig å kåre det beste sprintlaget, men lagsprinten har kanskje ikke så mye med sprint å gjøre. Jeg tror også at individuelle sprinter vil appellere mer til publikum, sier Pettersen til Nettavisen.

Og utdyper:

- Det er veldig artig for de som går, det er det ingen tvil om, men det er litt kjedelig for publikum. Sprint ble jo laget for å skape tette dueller og stor fart. Men når det er tre ganger tre minutter, vil farten gå ned og løperne stivne.

- Kan lagsprinten arrangeres på en annen måte enn at to løpere går tre runder hver, som for eksempel at fire løpere går hver sin etappe?

- Jeg tror at dette vil bli enda mindre interessant. Bredden i Norge er så mye større enn i andre land. To mann er ideelt, for de fleste landene har to gode løpere. Norge kunne jo stilt med to lag på fire løpere og tatt de to første plassene i en sånn stafett.

Kvotetrøbbel
Øystein Pettersen ser imidlertid et problem med forslaget om å gå to sprintrenn - ett i klassisk og ett i fristil.

- Kvotesystemet gjør at det da blir enda vanskeligere å ta ut folk. Petter Northug fikk jo for eksempel ikke gå vanlig sprint, mens Jens Arne Svartedal ble ofret på 15-kilometeren. Nå er det en kvote på fire løpere. Kanskje er det bare Norge som har flere enn fire blant de 30 beste, og da vil ikke andre nasjoner være interessert i en regelendring.

«Pølsa» mener at alle løpere som er blant de 30 beste i verdenscupen bør være forhåndskvalifisert til å gå VM-renn.

- Langrenn er en liten sport og da vil det være høyest mulig nivå i et VM. Du vil også slippe at utøvere må kvalifisere seg til mesterskap mens de er ute av form. Mens Andrus Veerpalu kan ligge hjemme i Estland og vite at han bare skal komme i form til VM, må de norske løperne være i form hele tiden for å kvalifisere seg til VM.

Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.