RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil forandre sykkelsporten

Foto: Jarle Fredagsvik (www.procycling.no)
Sist oppdatert:
- Det er fryktelig uoversiktlig nå, sier Norges sykkelpresident.

UCI, det internasjonale sykkelforbundet, er sykkelsportens øverste organ, men har gang på gang vært utsatt for massiv kritikk.

Presidenten Pat McQuaid har blitt hudflettet, regelverket er ofte uforståelig, og det har kommet mange rare uttalelser fra det holdet gjennom årene.

Sykkelpresidenten i Norges Cykleforbund Harald Tiedemann Hansen jobber i UEC, det europeiske sykkelforbundet, og kan fortelle at de jobber med å omstrukturere sykkelsporten totalt.

- En helt ny struktur
Det forteller han i forbindelse med at det er tvil om reglementet rundt VM-plasser.

Les også: Tror på fire nordmenn til VM

- Det er en helt ny struktur. Det er ikke bare snakk om rankingsystemet, men også divisjonssystemet. Vi håper å komme med et forslag om ikke så alt for lenge, sier Tiedemann Hansen til procycling.no.

- Når kan vi få se et slikt forslag i praksis?

- Det skjer neppe neste år, men det er kanskje håp om 2015. Det er sikkert folk som er både for og imot en ny struktur, men jeg skjønner at mange ønsker en ny struktur. Det er fryktelig uoversiktlig nå.

En av tingene som skal endres er divisjonssystemet. Nå er det slik at økonomi teller nesten vel så mye som resultater om man ønsker å være med i sykkelsportens øverste divisjon, World Touren.

- WorldTour-systemet virker noe underlig. Man kan komme inn i første divisjon som et helt nytt lag. Vi tenker oss en modell med opp- og nedrykk som er resultatbasert, ikke økonomisk. Det vil få influens på rankingsystemet. Det skal bli interessant å få modeller og se hvordan det kommer til å slå ut i praksis.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Et stykke frem
Tiedemann Hansen presiserer at idéen fortsatt mangler mye før den kan bli satt til livs. Det kommer stadige nye forslag.

- Det har kommet en del scenarioer på bordet, men det er et stykke frem. Det er for tidlig å dra dette frem i et stort omfang. Det kommer frem scenarioer, så må man tygge litt på det, og så kan det komme endringer. Det må jobbes mer med scenarioene før vi kan se de ordentlige konturene.

Én av tingene som diskuteres, er når fristen for rankingen som står til grunn for blant annet VM-plasser skal settes. Nå er den 15. august, mens en ny ranking starter å telle fra 1. januar året etter.

Hittil har ikke det vært i særlig fokus.

- Den debatten har vi ikke tatt (om hele året skal telle). Det er snakk om rullerende 12 måneder eller om man skal begynne å telle 1. januar og alle får en ny start. Den debatten går, og det er ikke landet en konklusjon.

Les også: Bedt om å utfordre utskjelt president

VM i august?
Han undersøker likevel at ethvert ritt skal telle med på rankingen. Det er til og med snakk om at VM skal flyttes fra slutten av september/starten av oktober, til august.

- Vi har snakket om en ny plan rundt kalenderen. Dermed vil alle ritt i sesongen telle. Før ble VM holdt i august, og det er kommet forslag om å legge det dit igjen. Om det skjer, vet vi ikke ennå. Vi har sett på hvordan man skal dele opp arrangementene. Det skal bli en bedre struktur på kalenderen, lover Tiedemann Hansen.

Alt fra rittkalenderen til divisjons- og rankingsystemet skal det legges en plan for. Det er en omfattende jobb, og det vil ta tid før vi får se idéen satt til livs.

- Alt skal tenkes og jobbes gjennom grundig, og ting må beregnes. Endringen skal ikke slå galt ut. Vi må være trygge på at det vi setter i gang fungerer, avslutter Tiedemann Hansen overfor procycling.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere