*Nettavisen* Sport.

Vil gi Northug svenske-kamp i NM

Foto: Stian Saur (Scanpix)

Et svensk langrennsmesterskap på norsk snø? Hittil utenkelig, men kanskje en realitet i 2014.

Oslo (ANB): I Østfold legges det for tiden planer for en storstilt markering av grunnlovsjubileet. Flere store og viktige avtaler mellom Norge og Sverige ble nemlig undertegnet i fylket høsten 1814.

I den anledning har de to kommunene Eidsberg og Marker bestemt seg for å søke om NM i langrenn dette året. Men ikke nok med det, de vil også ha med seg svenskene, og lage et historisk felles skimesterskap for de to nabolandene.

Første NM til Østfold?
- Vi har allerede hatt følere ute i det svenske skiforbundet. Der synes de idéen er veldig spennende, sier nyvalgt ordfører i Eidsberg, Erik Unaas, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han er en av en lang rekke ressurspersoner i indre Østfold som nå forener sine krefter for å skaffe historiens første ski-NM til fylket. Riktignok var Fredrikstad tildelt arrangementet i 1971, men det regnet bort og måtte flyttes til Fåberg.

De to kommunene har vedtatt nødvendige garantier, og søknaden blir oversendt Norges Skiforbund i løpet av oktober. Beslutningen om hvem som får mesterskapet blir tatt på ettervinteren.

Ørje og Mysen
Egnede hoppbakker er det dårlig stelt med i Østfold, så hopprennene må i så fall holdes i Holmenkollen og Midtstubakken. Derimot kan østfoldingene by på spennende langrennsarenaer.

- Sprinten er tenkt lagt til det nye og flotte anlegget på riksgrensen mellom Ørje og Töcksfors, et norsk-svensk samarbeidsprosjekt bygd for EU-midler. Dette er Ola Vigen Hattestads hjemmebane, sier Unaas engasjert, og fortsetter:

- Momarken travbane i Mysen blir basen for distanserennene. Tett inntil banen ligger Høitomt fort, landets eldste og største innlandsfestning. Her ligger det til rette for kuperte løyper i idylliske og historiske omgivelser, som vil gi fantastiske TV-bilder.

Avskjed for lokale helter
Han er ikke engstelig for at et eventuelt NM på ny vil bli stoppet av værgudene.

- For det første har både Ørje og Mysen snøproduksjonsanlegg, som gir snøgaranti. For det andre er nåtidens løypenett i et NM mye kortere enn tidligere, sier Unaas.

En tilleggsdimensjon er at OL-sesongen 2014 trolig blir den siste for de lokale storhetene Ola Vigen Hattestad og Vibeke Skofterud.

- Skulle de to få avslutte sine store karrierer med et NM på hjemmebane, ville det jo vært helt fantastisk, påpeker Erik Unaas.

Vigen Hattestad ga da også uttrykk for stor begeistring for planene overfor NRK Østfold fredag. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag