RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil granske Tandes helse

Sist oppdatert:
Holmenkoll-vinner Petter Tande har fått store deler av vinteren ødelagt av sykdom. Nå beordrer sjefen en grundig undersøkelse av 20-åringens helse.

HOLMENKOLLEN (TV 2 Nettavisen): - Petter har vært forferdelig mye syk i vinter. Det kan skyldes tilfeldigheter, men vi kan ikke bare lukke øynene og gamble på det. Etter sesongen må vi få gjennomført en grundig sjekk av Petter, fastslår kombinertsjef Frode Moen overfor TV 2 Nettavisen.

Petter Tande gikk inn til en imponerende seier på lørdagens normaldistanse i kombinert i Holmenkollen. Triumfen var den unge trønderens andre seier og hans sjette pallplassering for sesongen. I verdenscupen ligger han på tredjeplass, bak suverene Hannu Manninen og klubbkompisen Magnus Moan (22) fra Byåsen i Trondheim.

Forfulgt av sykdom
Alt dette til tross for at Tande altså har vært forfulgt av sykdom. Den første sykdomsperioden kom allerede uka etter verdenscupåpningen i Kuusamo i november. Forkjølelsen hang i helt fram til NM i slutten av januar.

Så ble Tande syk igjen under OL. Da var han sengeliggende i flere dager med feber, sår hals og tette bihuler. Etterdønninger av denne sykdommen har han hatt i kroppen helt fram til nå.

- Petter har nesten ikke vært hundre prosent frisk i et eneste renn denne vinteren. Han har heller ikke fått trent skikkelig mellom rennene. Derfor har han på langt nær fått tatt ut hele sitt potensial, fastslår Frode Moen.

Vurderer akupunktur
Petter Tande deler sjefens syn, men liker ikke alt fokuset på sykdommen.

- Det er altfor mye snakk om å holde seg frisk. Jeg tror vi fokuserer så mye på å ikke bli syke at vi nesten blir syke av den grunn, poengterer han.

I øyeblikket anser Tande seg selv som helt frisk. Noen stor medisinsk utredning ser han derfor ikke behov for. Han innrømmer imidlertid at forkjølelsen har vært til bry – og at han helst ikke vil oppleve en tilsvarende vinter igjen.

- Mamma har foreslått at jeg skal gå til akupunktur. Kanskje jeg prøver det, sier Tande med et glis.

Like god som Bjarte
Målet på sikt er å bli like god som det store forbildet, Bjarte Engen Vik.

- Jeg jobber for å bli like god som det Bjarte var, både i bakken og løypa. Jeg vet ikke hvor lang tid det kommer til å ta, men jeg er overbevist om at det er mulig, fastslår Tande.

I bakken er han trolig på samme nivå allerede. Sett under ett, har han vært den beste kombinerthopperen denne vinteren.

I løypa har han fortsatt mye å gå på, mener Frode Moen.

- Petter viste i dag hva som bor i ham i langrenn. Han gikk et meget godt renn, og fortsatt kan han bli veldig mye bedre. Jeg ser egentlig ingen grenser for hvor god Petter kan bli, sier Moen til TV 2 Nettavisen.

Uavklart for Moen
Selv er Moen usikker på om han fortsetter i stillingen som sportssjef. Kontrakten går ut etter sesongen, som avsluttes med to verdenscuprenn i Sapporo neste helg.

- Jeg har veldig lyst til å fortsette, og sånne opplevelser som Petters seier i dag gir selvfølgelig ekstra motivasjon. Men jeg fortsetter bare under forutsetning av at jeg får gjennomslag for de premissene jeg har presentert for skiforbundet. Vi kommer sannsynligvis til å ha en prat i løpet av helga, så får vi se, sier Moen.

Og Moen er ikke den eneste som kanskje forsvinner fra kombinertmiljøet. Veteranen Kristian Hammer vurderer også sterkt å finne på noe annet.

- Jeg har fortsatt ikke bestemt meg hundre prosent. Men ærlig talt er det vel stadig mer som taler for at jeg gir meg, innrømmer Hammer.

Søndag er det sprint med hurricane-start i Holmenkollen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere