RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha flere uanmeldte dopingtester

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Idrettspresidenten vil intensivere krigen mot juksemakerne.

Idrettspresident Børre Rognlien etterlyser flere uanmeldte dopingtester.

- De internasjonale særforbundene må ta større ansvar, og sammen med de nasjonale særforbundene må det testes mye mer i treningsperioder. Det må bli flere uanmeldte tester, sier Børre Rognlien til NTB fra feriestedet ved Sjusjøen.

Han sier at Verdens antidopingbyrå (WADA), Antidoping Norge (ADN) og ledelsen i norsk idrett er helt på linje i denne saken. Dette ble drøftet da WADA-ledelsen var på besøk her i landet i begynnelsen av juni.

- Vi må trappe opp kampen og bekjempe alt juks innen idretten, enten det gjelder doping, kampfiksing eller noe annet. Rent nasjonalt føler jeg at vi er på det nivået vi skal være i denne kampen, men internasjonalt er situasjonen en helt annen, mener Rognlien og tenker på de dopingavsløringene som har rystet idretten den siste uken.

Søndag ble det kjent at høyt profilerte utøvere som Asafa Powell og Tyson Gay, den raskeste mann i verden i år, har avgitt positive dopingprøver.

Meldeplikt
Rognlien sier at den meldeplikten utøverne er underlagt fungerer etter hensikten her i landet. Derfor blir norske utøvere testet jevnlig, og både de nasjonale særforbundene og Antidoping Norge har oversikt over hvor våre enere befinner seg til en hver tid.

- Men fungerer det internasjonalt? Svaret på det spørsmålet er at jeg er tvilende til om meldeplikten overholdes i mange land og idretter, sier idrettspresidenten.

Han legger ikke skjul på at han er overrasket over de avsløringene som er kommet i løpet av den siste uken.

- Det er klart jeg er overrasket, for de utøverne det gjelder tar svært store sjanser. De har bygd opp en høy profil med store inntekter. Jeg forstår ikke at de kan og tør ta så store sjanser og synke så dypt.

- Hva tenkte du som idrettspresident da du så disse dramatiske nyhetene sist søndag?

- Er det mulig ... Jeg var virkelig overrasket.

- Idrettens svar må være å vise utøverne at de tar så store sjanser at det ikke er verd det. Det oppnår vi ved å trappe opp kampen mot alt jukset enda noen hakk, mener Rognlien.

Må følge regelverket
Idrettspresidenten sier til NTB at idretten må være prinsipiell i behandlingen av dopingdømte utøvere.

- Jeg er av den oppfatning at vi ikke aktivt bør invitere utøvere som er dømt for bruk av prestasjonsfremmende stoffer som steroider, EPO og lignende. Men på den annen side må vi følge regelverket. Vi kan derfor ikke nekte noen som har sonet ferdig, å delta for egen regning, sier Rognlien.

Nå er han opptatt av å være med på å forandre de internasjonale reglene, slik at det skal bli enda mindre lønnsomt å ty til doping eller annet juks.

- I løpet av høsten regner vi i norsk idrett med å få gjennom et forslag om å øke strafferammene ved dopingbruk ytterligere, slik at straffen for første gangs overtredelse blir på fire års utestengelse. Det vil gjøre at enda flere aldri kommer tilbake til idretten igjen.

- Det er et forslag vi regner med å få gjennomslag på i høst på WADA-kongressen i Sør-Afrika, for internasjonalt er støtten stor, sier idrettspresident Børre Rognlien til NTB. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere