RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha ny videodebatt

(FOTO: TOR RICHARDSEN/SCANPIX)
Sist oppdatert:
Fotballpresident Sondre Kåfjord åpner for en ny debatt om bruken av videobevis i fotball etter Joakim Perssons grisetakling av Eirik Bakke.

Fotball-Norge er fortsatt rystet over Perssons grusomme tofotstakling av Bakke i mandagens kamp mellom Stabæk og Brann. TV 2s fotballekspert Svein «Matta» Mathisen og VG-kommentator Truls Dæhlie har begge krevd at Norges fotballforbund kaster regelrytteriet over bord en gang for alle og straffer Persson for forseelsen.

Det kommer imidlertid ikke til å skje, fastslår fotballpresident Sondre Kåfjord overfor TV 2 Nettavisen.

Derimot åpner han for en ny debatt om bruken av videobevis som grunnlag for sanksjoner i Tippeligaen.

- Grensene flyttes
- Per i dag følger vi en praksis som er felles for de fleste land i Uefa. Denne praksisen har vi fulgt i noen år nå. Men her flyttes jo grensene fra tid til annen. Opphevelsen av de røde kortene til Arnar Førsund og Trond Erik Bertelsen er eksempler på det. Bruken av videobilder er absolutt noe som fortjener å bli diskutert, konstaterer Kåfjord.

Dagens praksis går ut på at fotballforbundet ikke kan overprøve en dommersanksjon. Dommerens vurdering underveis i en kamp blir liggende til grunn – uansett. Til og med når dommeren selv – som Roy Helge Olsen i Persson-saken – innrømmer at han gjorde en feil.

Derimot kan disiplinærutvalget i NFF gå inn og sanksjonere i tilfeller som dommertrioen ikke har observert og dermed ikke sanksjonert underveis i kampen. Utvalget kan også velge å ikke ilegge karantene for røde kort dersom det finnes videobevis på at utvisningen har vært feilaktig

Kan endre praksis
Det betyr i praksis at røde kort kan oppheves. Gule kort kan derimot verken oppheves eller «oppgraderes» til rødt. Men slik må det ikke nødvendigvis være.

- Vi har selvfølgelig anledning til å innføre en annen praksis, bekrefter Sonder Kåfjord.

- Hvordan kan det skje, rent pratisk? Krever det et tingvedtak?

- Nei, forbundsstyret kan etter mitt skjønn initiere en ny praksis.

- Vil dette bli tema på neste møte i forbundsstyret?

- Det vil jeg ikke ha uttalt, for det vil bare skape spekulasjoner inn mot møtet. Men dette er en problematikk som opptar oss, fastslår Kåfjord.

Kronargumentet for den begrensede bruken av videobevis, har vært variable TV-produksjoner. Kåfjord innser at dette har endret seg i og med den nye TV-avtalen.

- At det lages større produksjoner av flere kamper er et element i denne debatten, medgir han.

- Skvatt i stolen
Fotballpresidenten er selv sjokkert over mandagens konkrete episode på Nadderud.

- Jeg skvatt i stolen da jeg så taklinga. Det så fælt ut. Så jeg skjønner at dette diskuteres.

- Svein Mathisen mener man, satt på spissen, i teorien kan begå mord på banen uten at forbundet reagerer ¿

- Jeg skjønner at det i teorien kan fortone seg slik. Men i praksis vil selvfølgelig ikke det kunne skje.

- Er det nå hundre prosent sikkert at Joakim Persson slipper straff for Bakke-taklingen?

- Det vil jeg tro, med mindre arbeidsgiveren sanksjonerer. Men det blir i så fall en sak mellom klubb og spiller.

Direktør i Norsk Toppfotball, Kjetil Siem, vil ikke kritisere NFF for at Persson ikke straffes. Men også Siem er klar på at debatten om bruk av videobevis bør trappes opp.

- Vårt ønske er selvfølgelig et system som gjør at man får slutt på ting som filming og stygt spill. Problemet med videobevis har til nå vært at bevisbyrden er så ulik, fordi TV-produksjonene har vært så variable. Men dette endrer seg. Nå foreligger det gode bilder fra stadig flere kamper, poengterer Siem.

Vil unngå sivile saker
Han bringer også inn et annet argument for økt bruk av sanksjoner på grunn av tv-bilder:

- Man ser en trend nå der det stadig oftere snakkes om sivil forfølgelse av hendelser på fotballbanen. Det er noe helt nytt i Norge. Og for toppfotballen er det selvfølgelig ikke ønskelig at episoder fra fotballbanen ender opp i det sivile rettsvesenet. Alle er tjent med at hendelser på banen sanksjoneres i fotballens egne organer, mener Siem.

- Er det riktig at Joakim Persson slipper straff?

- Det er umulig å bombastisk fastslå noe. Det ser veldig stygt ut, jeg vil ikke si mer enn det. Men vi beveger oss inn i et område det er viktig å debattere. Ingen vil ha en fotball der det er akseptabelt å skade andre, poengterer Kjetil Siem.

PS. Det engelske fotballforbundet FA har utestengt Manchester City-spillere Ben Thatcher i åtte kamper for en forseelse som bare ble sanksjonert med gult kort av dommeren.

- Den opplysningen var ny for meg, sier fotballpresident Sondre Kåfjord til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere