Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha pengepremier i VM

Et VM-gull i langrenn gir null kroner i premie. Det vil Vegard Ulvang gjøre noe med.

Som aktiv tok Ulvang allerede tidlig på 90-tallet til orde for at det burde innføres pengepremier i verdensmesterskap. 15 år senere betaler det internasjonale skiforbunder (FIS) fortsatt ikke ut ei krone i premie til verdensmestere på ski.

Nå sitter Vegard Ulvang som leder i FIS’ langrennskomité – og lover å sette saken på dagsorden igjen.

- Jeg syntes som aktiv at det burde være pengepremier i VM. Og det mener jeg fortsatt. Jeg kommer til å bringe det på agendaen, sier Ulvang til Nettavisen.

Økende inntekter
Argumentet mot å innføre pengepremier i VM, har vært at statusen som følger med en verdensmestertittel i seg selv burde være betaling nok. Samtidig har de fleste av utøverne bonusavtaler med utstyrsleverandører og personlige sponsorer som gjør at de likevel får betalt for innsatsen.

Ulvang mener at slike argumenter ikke holder mål – og at utøverne fortjener sin del av kaka, som stadig blir større.

- For å holde oss til nordiske grener, så har tv-inntektene fra VM økt betydelig de siste årene. Jeg mener det er rimelig at løperne får sin del av potten. Det er tross alt de som er produktet FIS selger.

- Hvor store bør pengepremiene være?

- Det er det umulig å si noe om. Men premiene bør i hvert fall ikke være mindre enn i verdenscupen, fastslår Ulvang.

Mer i verdenscupen
I verdenscupen utbetales det pengepremier etter faste satser. Det er imidlertid de lokale arrangørene, ikke FIS, som finansierer premiene. Dette fordi det også er de lokale arrangørene som sitter på tv- og markedsrettigheter.

Langrennskomiteen, som Ulvang leder, har også tatt til orde for at premiesatsene i verdenscupene bør økes, og at FIS bør gå inn og ta sin del av utgiftsbyrden.

- Premiene i langrenn har vært de samme i seks sesonger. Derfor mener vi det nå er på tide å heve satsene. Vi har foreslått en økning på rundt ti prosent, og forslaget er til behandling. Et endelig vedtak kan komme til våren, opplyser den tredoble olympiske mesteren fra Albertville i 1992.

Felles policy
Når det eventuelt kan bli innført premiepenger i VM, har han ingen formening om. Toget er definitivt gått i forhold til vinterens mesterskap i Sapporo.

- Man må huske at langrenn bare er en del av dette. I nordiske grener har hopp og kombinert helt sikkert også et syn på saken. Og hvis man skal innføre premiepenger i VM-sammenheng, vil FIS helt ha en felles policy for alle sine mesterskap. Da kommer også alpint på banen. Det er et langt lerret å bleke, selv om dette er et forslag det neppe blir vanskelig å finne støtte for blant de aktive, poengterer Vegard Ulvang, som er fornøyd med premiepotten under vinterens nyvinning i langrenn, Tour de Ski.

Der er det fem millioner i premiepotten.

NB! Heller ikke i OL utbetales det pengepremier. En innføring av premier i ski-VM vil ikke bety noe i forhold til OL, som arrangeres i regi av IOC.

Bør skiløperne få bedre betalt for et VM-gull? Si din mening!

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar

Kommentarer til denne saken