Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha slutt på at «homo» brukes som skjellsord

Norges Idrettsforbund tar grep.

Øvregård er rådgiver i Norges Idrettsforbund og jobber med et prosjekt der målet er å bekjempe hetsing av homofile i idretten.

- Hovedutfordringen i idretten er at temaet er tabu. Når temaet er tabu, er det vanskelig å være åpen, sier Øvregård til BA.

- Hvor vanlig er homofili i idretten?

-Det er helt umulig å si hvor mange homofile det er i idretten, og det er fordi vi ikke vet hvor mange homofile det er i Norge. Noen mener tallet ligger mellom to og ti prosent, men dette vet vi ikke. Det vi går ut i fra, er at homofili er like vanlig i idretten som på andre arenaer, sier Øvregård.

Nesten ingen står frem
Selv om han ikke kan vise til forskning på området, er Øvregård sikker på at utøvere slutter med idretten sin fordi de opplever homohets – direkte eller indirekte.

- Det er utøvere som slutter, det vet vi. Det vil være det samme i idretten som ellers i samfunnet, sier Øvregård.

Mens det finnes mange eksempler på lesbiske idrettsutøvere som har vært åpne om legningen sin, finnes det få om ingen profilerte utøvere i Norge som har stått frem som homofile. Ett unntak er den tidligere håndballspilleren til Elverum, Are Grongstad.

- Han sa i et intervju at han aldri hadde vært så nervøs i hele sitt liv som da han skulle fortelle for sine beste kamerater i Elverum at han var homo.

Øvregård forteller at det er vanlig at homofile ser for seg et «worst case-scenario» når de vurderer å komme ut av skapet.

- Når trenere og ledere aldri snakker om et tema, så blir «worst case-scenarioet» ganske ille. Har en derimot snakket om temaet, så vil man oppleve lagkamerater som er kule og har en OK holdning til det. Da er det mye lettere å være åpen, sier Øvregård.

- Når «homo» blir brukt som skjellsord på skoler i dag, så er det ikke nødvendigvis fordi personen blir forelsket i en av samme kjønn, men man bruker det for å såre, påpeker han.

Råd til idrettsledere
- Hvordan skal idrettsledere gripe fatt i problemet?

- Der har jeg to konkrete råd. Det ene er å ha nulltoleranse for «homo» som skjellsord. Vi vet at ord som «homo» og «jævla homo» er veldig mye brukte skjellsord. Det skal ikke idretten akseptere.

- Fra Norges Idrettsforbunds side er vi tydelig på at vi har nulltoleranse for trakassering og hets. Vi forventer at alle trenere, ledere og klubber ikke tillater at «homo» blir brukt som skjellsord. Om noen hører det – utøvere, foreldre eller ledere – anbefaler jeg at de gir beskjed.

- Det andre rådet er å ta opp temaet. Jeg vet mange synes det er et vanskelig tema, men det jeg foreslår helt konkret, er at når man har første trening med en gruppe eller et lag, så kan man si at på dette laget aksepterer vi ikke trakassering eller hets. Om man er hvit eller svart, homo eller hetero – det betyr ikke noe. Den som har sagt det, har vist overfor sine utøvere at treneren er kul på temaet.

- Det betyr at en utøver som eventuelt er homo eller lesbisk i den gruppen kan slappe av. Vedkommende vet at man kan si fra til treneren om man har lyst. Det er godt mulig vedkommende ikke sier fra, men da har personen en trygghet som en ellers ikke ville hatt, mener Håvard Øvregård.

Les flere saker i BA.

P.S: Meld deg inn i Nettavisen-sportens Facebook-gruppe og få mer sportsstoff

Reklame

Her får du tak i de superpopulære shortsene

Kommentarer til denne saken