RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha steroideforbud

Antidoping Norge ønsker et forbud mot bruk og besittelse av dopingmidler.

- Et forbud vil redusere tilgjengelighet, og dermed forebygge doping. Doping er et samfunnsonde vi må ta alvorlig, sier daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge (ADN), i en pressemelding til NTB .

I pressemeldingen skriver ADN at de mener et lovforbud mot bruk og besittelse er helt nødvendig.

Justis- og politidepartementet sendte i februar rapporten "Vold og androgene-anabole steroider (AAS)" ut på høring. De ønsket en vurdering av om det kan være hensiktsmessig å kriminalisere besittelse av anabole steroider og testosteron. ADN har i sitt høringssvar gått inn for forbud mot bruk og besittelse av AAS.

ADN har vurdert rapporten og er kritiske til at arbeidsgruppen har tillagt eksperimentelle studier (særlig randomiserte, placebokontrollerte studier) størst vekt. Problemet er at de dosene man har benyttet eksperimentelt og som tillegges størst evidensnivå, ikke er i nærheten av de høyeste doser som rapporteres benyttet i dopingsammenheng. Rapporten har derfor ikke gitt oss noen ny kunnskap om hvilke effekter slike doser har.

Det er av naturlige årsaker vanskelig å gjennomføre kontrollerbare studier på mennesker der det i forskningsøyemed gis brukerdoser med anabole steroider, også gjerne i kombinasjon med andre rusmidler.

Doping og aggressiv atferd
I rapporten refereres det til en del publikasjoner som omhandler enkeltpersoner og grupper av personer som har brukt anabole steroider/testosteron og hvor det beskrives en sammenheng i tid mellom bruk av anabole steroider og voldelig atferd. Arbeidsgruppen har i sine konklusjoner lagt liten vekt på disse rapportene.

Denne typen studier er de eneste som så langt kan fortelle oss noe om virkningen av store brukerdoser. ADN ser det som svært sannsynlig at det er en sammenheng mellom doping og aggressiv, voldelig atferd.

Spørsmålet om det er behov for ytterligere lovgiving på feltet bør derfor vurderes ut fra et bredere grunnlag enn konklusjonene i denne rapporten. I denne sammenheng bør praktisk erfaring fra misbrukermiljøer tillegges vekt.

Samfunnet og borgerne bør ikke bære risikoen for potensiell voldelig atferd hos misbrukere fordi det i vitenskapelig sammenheng ikke kan vises til sikker årsakssammenheng mellom misbruk av dopingmidler og voldelig atferd.

Stiftelsen Antidoping Norge er et uavhengig organ for bekjempelse av doping i norsk idrett.
(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere