RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Knut Falch (Scanpix)

Vil ha tak på spiller-overganger

Sist oppdatert:
Niso-leder Silje Johannessen og fotballagent Gunnar Martin Kjenner med felles oppfordring til NFF.

I en artikkel i TV 2 Nettavisen fredag uttalte spilleragent Per A. Flod at norske klubber har fått et rykte på seg for å være «grådige, uprofesjonelle og vrange» i Europa, og at dette er en av årsakene til at det selges stadig færre spillere fra Tippeligaen.

- Europa ikke som England
Agentkollega Gunnar Martin Kjenner er enig med Flod i at prisnivået for Tippeliga-spillere er blitt svært høyt, selv om han ikke vil kalle norske klubber for «grådige og uprofesjonelle».

- Det er ikke akkurat ord jeg ønsker å gjøre til mine, men jeg har i lang tid hevdet at prisforlangende fra norske klubber er urimelig høye sammenlignet med det som er gangbart i Europa. Dette er også allment kjent i europeiske klubber. I tillegg opererer norske klubber med et helt annet prisnivå når de skal selge spillere enn når de kjøper selv, hevder Kjenner, som trekker frem Odds avslag på Sunderlands tolvmillionersbud på Pelle Nilsson som et dagsaktuelt eksempel.

Kjenner tror at mange norske klubber ikke har klart å tilpasse seg at gullalderen på 90-tallet er over. Den gang gikk det mange spillere til England, der prisnivået er langt høyere enn i de fleste klubbene i Europa.

- Mange norske klubber har en oppfatning av at prisnivået i England også er virkeligheten i resten av Europa, mener Kjenner.

Vil innføre maksbeløp
I Norge er det forbud mot å inngå spillerkontrakter der det er avtalt et maksbeløp ved en eventuell overgang til en ny klubb. Spillerne har heller ikke lov til å inngå klausuler i kontraktene om prosenter ved overganger.

Kjenner mener dette bør være tillatt også i Norge, og hevder at maksbeløp og deling av inntekter vil føre til at klubbene og spillerne får flere fellesinteresser i forhandlinger med utenlandske klubber.

- I utlandet er dette tillatt, og jeg håper NFF fjerner reglene. Mange klubber er motstander av å fjerne reglene fordi de mener de vil tape på det. Men jeg tror klubbene snarere tjener på det fordi spillerne er villige til å akseptere lavere lønn dersom de har kontrakter de kan komme ut av, mener Kjenner.

Niso vil snakke med NFF
Spillerorganisasjonen Niso bifaller Kjenners utspill om maksbeløp og spillerandel av overgangssummer.


- Niso mener det bør være avtalefrihet for disse punktene, noe som er vanlig i andre idretter i Norge. En slik ordning er bedre både for spiller og klubb. Spilleren får en mer forutberegnlig fremtid i klubben ved at vedkommende vet hvilke rammer som finnes hvis man skal selges, sier Niso-leder Silje Johannessen til TV 2 Nettavisen.

Ifølge Johannessen har Niso tatt opp disse problemstillingene med NFF flere ganger tidligere.

- Problemstillingene er helt klart aktuelle, og jeg utelukker ikke at vi vil ta opp saken med forbundet igjen. Standardkontraktene skal være i samsvar med tariffavtalen, og der finnes det en viss grad av avtalefrihet. Vi får også en del henvendelser fra utøvere som ønsker liknende klausuler fordi de vurderer å flytte til en annen by på grunn av skole og utdanning, avslutter Johannesen.

Ikke-tema
I Norges Fotballforbund blir forslagene fra Kjenner og Niso imidlertid lunkent mottatt.

- Overgangsregler er ikke noe vi tukler med til stadighet. Vi forhandlet frem nye regler for overganger sammen med klubbene i 2003, og da var det ingen som tok opp disse temaene, sier Thor Grønnerud, fagsjef for lov og reglement i NFF, til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere