*Nettavisen* Sport.

Vil ha valgfritt tittelforsvar

Foto: Erlend Aas/Scanpix

Kanskje får Odd-Bjørn Hjelmeset forsvare VM-gullet på 50 kilometer på en annen distanse.

14.01.08 13:35

Lars Berger ble verdensmester på 15 km fristil i 2007. I 2009 har han friplass som tittelforsvarer på 15 km - i klassisk. Odd-Bjørn Hjelmeset ble verdensmester på 50 km klassisk i 2007. I 2009 har han friplass som tittelforsvarer på 50 km - i fristil.

Men kanskje får fristilspesialisten og klassiskspesialisten bytte distanse å forsvare sine gull på. I hvert fall hvis Norges sportssjef Åge Skinstad får det som han vil.

- Bør få velge
- Jeg har sendt et forslag til Det internasjonale skiforbundet (FIS) om at tittelforsvarere i langrenn skal få velge hvilken distanse de vil benytte friplassen på i neste VM, sier Skinstad til Nettavisen.

Skinstads poeng er at de uansett ikke forsvarer gullet i den øvelsen de vant. For i langrenn er det større forskjell på stilartene enn på distansene. For en løper som er spesialist i en av stilartene, er det mindre forskjell på 15 og 50 kilometer enn på klassisk og skøyting.

Vegard Ulvang, som er leder i langrennskomiteen i FIS, bekrefter at forslaget er mottatt.

- Det vil bli tatt opp i langrennskomiteen på vårmøtet. Innstillingen derfra vil bli behandlet i FIS Council. Det må opp på høyeste nivå, i og med at det dreier seg om en regelendring for mesterskap, sier Ulvang til Nettavisen.

Positiv Ulvang
- Vil en eventuell endring bli gjort gjeldende allerede til VM i Liberec i 2009?

- Det vil være naturlig hvis vi kommer til enighet.

Ulvang vil ikke forskuttere prosessen, rett og slett fordi han ikke vet hva de ulike nasjonene synes om forslaget. Selv er han positiv.

- Jeg synes forslaget er fornuftig. I langrenn har vi spesialister som ikke får utnytte den fordelen de var tiltenkt som tittelforsvarere, poengterer han.

- Hva er motargumentet?

- Det må være et overordnet ønske om å stimulere til allsidighet. For eksempel har tyskerne mange utøvere som er like gode i begge stilarter.

Urimelig ordning
Åge Skinstad innser at forslaget kan bli oppfattet negativt fordi det kommer fra Norge rett foran et mesterskap der vi har hele tre løpere som er tittelforsvarere på distanser der de i utgangspunktet ikke ikke har forutsetninger for å lykkes. I tillegg til Berger og Hjelmeset, har også Jens Arne Svartedal friplass etter sprintgullet i Sapporo.

- Dette er nok et forslag vi burde ha levert før VM i Sapporo, for nå høres det jo ut som om jeg prater for min syke mor. Dette er ikke noe særnorsk fenomen. Men det er først nå, når vi står oppe i situasjonen, at vi ser hvor urimelig ordningen er, poengterer Åge Skinstad.

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin

Sjekk de siste sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter på mobilen din? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster to kroner per melding.

Støtter du Skinstads forslag? Si din mening!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag