RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha VM-dømming i Norge

Sist oppdatert:
Landslagslege og fotballskadeforsker Thor Einar Andersen ønsker et møte med dommerne, og mer VM-dømming i norsk fotball.

Andersen reagerte sterkt da han så Joakim Perssons takling av Eirik Bakke mandag.

- Jeg blir så uhyre frustrert når jeg ser sånt fordi jeg vet hvor stygge skader som kan oppstå. Mitt perspektiv er spillerens helse, og hadde han blitt trufftet ugunstig så kunne det endt med en karriereødeleggende skade. Det var et soleklart rødt kort, sier landslagslege og fotballskadeforsker Thor Einar Andersen til TV 2 Nettavisen.

- For det første var det farefullt spill. For det andre så var det unfair - mot spillets intensjon. Og dommeren må jo ha sett det - siden han gir gult kort, legger han til.

Andersen er forsker ved senter for idrettsskadeforskning på Idrettshøgskolen, med fokus på fotballskader - hvordan de skjer og hvordan man kan forebygge det.

Vil snakke ut med dommerne
Han vil nå ha ha et nytt møte med dommerstanden.

- Jeg tror det er behov for at vi som jobber med forskning og dokumentasjon setter oss ned sammen med dommerne igjen. Det er gjort før. Men jeg tror det er viktig å repetere konsekvensene av en sånn situasjon som vi så mandag. I visse situasjoner bør man i større grad enn det nå blir gjort, gi rødt i stedet for gult og gult i stedet for frispark, sier Andersen.

- Jeg har tidligere tatt et initiativ overfor dommerne, og vil nå ta et nytt initiativ. Det er behov for å friske opp kunnskapen. Du er ikke den eneste som reagerer. Alle avisene har slått det stort opp. Ja, det er god journalistikk og drama, men man ønsker heller gode bilder av en målscorer. Vi ønsker underholdning i fotballen, men dette er ikke underholdning , legger han til.

Mer VM-dømming
En undersøkelse viste at i 2000-sesongen ble kun to prosent av de røde kortene gitt for farefullt spill. Ellers ble det gitt flere røde for kjeftbruk og andre hendelser på banen.

Andersen vil nå at Tippeliga-dømmingen skal nærme seg VM-dømmingen. Det vil si at det blir slått hardere ned på stygt og usportslig spill.

- Jeg synes det var veldig bra i VM, og i forkant av mesterskapet hadde lederne for det medisinske i Fifa et møte med dommerne. Da ble de gjort oppmerksomme på mulige konsekvenser av taklinger gjennom videoklipp, bilder, statistikk og forskning. Man så på albuebruk og taklinger mot beina. Man ble enige om å slå ned på farefullt spill i VM, og jeg synes det stort sett fungerte bra i VM, sier han.

Dommeransvarlig Rune Pedersen i NFF er positiv til initiativet.

- Dommerne er jo det viktigste instrumentet for å beskytte spillerne, og vi har alltid hatt et godt samarbeid med medisink personell. Så dette forslaget setter vi pris på, sier Pedersen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere