Gå til sidens hovedinnhold

Vil ikke ha utlendinger i mål

Hockeylandslagets A-status står for fall dersom ikke norske keepere får mer spilletid.

SPEAKER.NO: Lørenskog-trener Knut Jørgen Stubdal er ikke i tvil. Det bør innføres en nulltoleranse for keepere med utenlandske pass. I motsatt fall vil landslaget bli akterutseilt og degradert.

Les også: NHL-kjør for «Zucca»

Les også: Slik spilles eliteserien 2010/2011

- Dersom ikke norske hockeykeepere får mer tillit, og ikke minst en bedre hverdag, er det bare et tidsspørsmål før vi blir en B-nasjon. Bortsett fra Norge er det ingen av A-nasjonene som befinner seg på amatørnivå. Alle har profesjonelle ligaer, sier Stubdal.

Syltynt

I sommer ble keeperkrisen forverret. André Lysenstøen (21), én av landslagets tre keepere, ble erklært idrettsinvalid. Konsekvensen var brutal. Han måtte legge opp.

Les også: Nordmenn tøffe nok for NHL

- Målvaktssatsingen i Norge har vært et forsømt område i mange år. Det er bedre å satse på en norsk keeper enn å bruke store summer på å finansiere et utenlandsk spillerkjøp. Genereres pengene til våre egne, vil også norsk hockey få bedre avkastning på sikt, mener Stubdal.

Landslagets opplagte førstevalg, Pål Grotnes (33), er til alt overmål skadet. Han har hatt et stort lyskebesvær de siste årene. Nå er han operert og går glipp av sesonginnledningen.

Få norske

Verken Grotnes (Stjernen) eller landslagsaktuelle Ruben Smith (Rosenborg) kan satse på fulltid. I hvert fall ikke foreløpig. Begge jobber eller studerer ved siden av.

Les også: Superrekka skremmer ikke Grotnes

- Det må skje noe snart, og alle er jo tjent med at Norge beholder statusen som A-nasjon. Landslaget er produktet alle nyter godt av. Holder vi ikke tritt med toppnasjonene, får det flere ringvirkninger. Medieinteressen dabber av og sponsorkronene uteblir, sier Stubdal.

Av ti norske eliteserieklubber er det kun tre som satser norsk – Lørenskog, Stjernen og Rosenborg. Stubdals lag, overgangsvinneren som av mange får favorittstempelet i årets seriespill, har en helnorsk keeperduell: Lars Haugen mot Tommy Lund.

Spilletid

Satsingen på unge målvakter har i stor grad vært fraværende i klubb-Norge.

- Ideen om å nedlegge forbud mot keeperimporter er noe vi fra tid til annet har hatt oppe til diskusjon. Å endre dagens ordning er først og fremst ønskelig fordi norske målvakter vil være garantert spilletid, sier Petter Salsten, sportssjef i Norges Ishockeyforbund.

Les også: Slik gikk det i eliteserien i fjor!

Han er bekymret, men håper noen av forbundets virkemidler vil bære frukter.
Fra og med denne sesongen kuttes antallet utenlandske målvakter.

Det innebærer at enten første- eller andrekeeperen må være norsk. Flere tiltak, deriblant kursing, sommerleirer og ansettelse av målvaktstrenere, inngår også i forbundets keeperprosjekt.

Les mer om denne saken på speaker.no