Gå til sidens hovedinnhold

Vil ikke sammenlignes med Petter Northug

- Det finnes ikke noen begrensninger på hvor langt han kan nå.

- Jeg tror man skal se opp for en mann til vinteren, og det er Pål Golberg.

Uttalelsen kommer fra forrige sesongs beste norske sprinter, Eirik Brandsdal. Han forteller til Nettavisen at han tror den 22 år gamle langrennskometen, Pål Golberg, blir mannen man må se opp for når langrennssesongen starter opp om to måneder.

Forrige sesong tok Golberg flere pallplasseringer i verdenscupen. Til vinteren kan unggutten, som regnes som en av de største allroundtalentene siden Petter Northug, bli verdensmester.

- Full av talent
- Det han har prestert som juniorløper, og nå som seniorløper, viser at han er full av talent, sier sprintlandslagstrener Ulf Morten Aune til Nettavisen.

- Pål er god på både distanserenn og sprint, men litt av utfordringen med å satse på både sprint og distanse er at terminlisten ikke er skrudd sammen på en slik måte at det er helt optimalt, fortsetter han, og legger til:

- I fjor prioriterte han sprintrenn og det gikk litt utover distanserennene. Uansett var det en fantastisk prestasjon av Pål å gå seg inn på pallen i verdenscupen, sier Aune.

- Må se opp for Golberg
Forrige sesong var Eirik Brandsdal Norges beste sprinter. 25-åringen fra Kjelsås hentet hjem tre verdenscupseiere, NM-gull og tredjeplass i den totale sprintverdenscupen.

Til vinteren venter han tøff kamp av Golberg.

- Jeg tror man skal se opp for en mann til vinteren, og det er Pål Golberg, sier Eirik Brandsdal til Nettavisen.

- Han har vært helt rå den siste tiden. Jeg liker ikke å tape, men han har satt meg på plass mange ganger nå. Hvis han gjør de riktige tingene fremover kan han bli så god han vil, avslutter sprinteren.

Golberg er glad for komplimentene og håper på at han også kan sette Brandsdal på plass når det virkelig gjelder.

- Det er hyggelig å høre det. Det har gått bra hittil i sommer og høst, sier Golberg til Nettavisen.

- Eirik er jo et konkurransemenneske. Når jeg slår han liker han ikke det. Nå som jeg har klart å slå han på trening får jeg håpe på at jeg klarer det i konkurranse til vinteren også, forteller han.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Golberg har en fordel i sprint
Forrige vinter ble Golberg verdensmester på 10 km klassisk i junior-VM i Hinterzarten, hvor han også fikk med seg sølv på sprinten og gull i stafetten. Det at han presterer på distanselangrenn gir han også en fordel i sprint.

- Fordelene består av at han har veldig god utholdenhet. En sprint går over mange timer og da er det viktig for å kunne prestere i alle heatene, sier Aune til Nettavisen.

- Bakdelen er at hvis man må satse på både sprint- og distanserenn må man prestere for å bli tatt ut. Konkurransen er veldig tøff i Norge. Man må være på høyde med Petter Northug hvis man skal kunne få delta på begge deler, forteller sprinttreneren.

Aune er klar på hva som er viktig for Golberg å fokusere på fremover for at han skal fortsette fremgangen.

- Det er å være like grundig i treningsarbeidet som han har vært. For han som alle andre er det også viktig å tørre å trene en del i november og desember, selv om langrennssesongen er i gang. Det er etter jul, i januar-februar, at ting avgjøres. Det er lett å gå i konkurransefella når man er så ung, men han har alle forutsetninger for å gjøre det bra.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Sprinttreneren mener at Golberg ikke har noen begrensninger på hvor langt han kan nå.

- Når du allerede som første års senior er på pallen i verdenscupen viser det at det ikke finnes noen begrensninger på hvor langt han kan nå.

- Jeg er ikke defensiv
22 år gamle Golberg forteller til Nettavisen at han ikke vil tenke for mye på resultatmål så tidlig i karrieren. Han ønsker å ta steg for steg, og hevder selv at det ikke er noen defensiv tankegang.

- Jeg synes det er vanskelig å tenke på hvor langt jeg kan nå. Jeg vil ta små steg hvert år og ikke tenke for mye på resultatene, forteller han.

- Misforså meg rett. Jeg er ikke defensiv, men jeg er 22 år og har fremdeles mange år foran meg, fortsetter han.

Selv om han ikke ønsket å prate for mye om sine langsiktige mål fikk vi et lite innblikk i hvordan juniorverdensmesteren tenker om sin egen fremtid.

- Jeg deler ikke alle målene mine med andre. Jeg ønsker selvfølgelig å vinne gullmedaljer i både VM og OL. Hvis jeg får det som jeg vil skal jeg ta gullmedaljer i fremtidige mesterskap, sier han.

- Den kommende sesongen har jeg som hovedmål å ta min første verdenscupseier. Samtidig ønsker jeg å prestere godt og jevnt gjennom hele sesongen, og ikke tenke for mye på VM, forteller ungutten.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Vil ikke sammenlignes med Northug
Pål Golberg regnes som en av de største allroundtalentene siden Petter Northug tok langrennssirkuset med storm for noen år tilbake.

Selv mener han sammenligningen med Northug blir litt feil.

- Petter er jo distanseløper. Jeg satser allround. Jeg prøver å bli god på distanserenn, samtidig som jeg vil fortsetter fremgangen i sprint, sier Golberg til Nettavisen.

- Jeg har ikke den samme erfaringen som det Petter har. Jeg har heller ikke det rå rykket på slutten av distanserenn, som det han har, fortsetter 22-åringen.

Golberg er for øvrig ikke fornøyd med sine prestasjoner på distanserenn de siste årene, men mener selv han har tatt flere steg siden han ble juniorverdensmester.

- De to siste sesongene har jeg prestert for dårlig, men jeg har tatt flere steg siden jeg vant junior-VM-gull på distanse, forteller han.

Da Nettavisen spurte han om hvor realistisk det er at han tar VM-gull i Val Di Fiemme til vinteren svarte han følgende:

- Hvis jeg presterer som i fjor bør det være realistisk, men jeg tenker mer på å prestere best mulig, sier langrennsløperen.

- Kommer jeg til VM er det å komme til finalen som er målet. I en finale kan alle ta medalje og de som kan ta medalje kan ta gull, sier Golberg.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

- Du må nesten spørre de andre om det
På fritiden bruker Pål Golberg en del tid på å spille gitar. Det har landslagsgutta fått nyte godt av på samlinger.

- Pål er en gladgutt som bidrar med mye til laget, både i treningsarbeidet og det sosiale, forteller sprinttrener Ulf Morten Aunt til Nettavisen.

- Han kan for eksempel sette seg ned å underholde med gitar og sang når vi er på samlinger, sier han.

Golberg forteller at han liker å spille gitar, men om han faktisk klarer å underholde gutta på laget er han imidlertid mer usikker på.

- Om jeg underholder dem må du nesten spørre dem om, ler Golberg. Langrennsløperen som kommer fra Gol i Hallingdal røper også hva som er gjengangeren når han drar frem gitaren.

- Det spilles mye forskjellig, men jeg er jo fra Hallingdal, derfor går det mye i Hellbillis. For øvrig blir det en del engelske låter og jeg er glad i litt eldre låter som Pink Floyd, sier han.

Reklame

Endelig på lager igjen: Ladekabelen som kutter strømmen selv

Kommentarer til denne saken