RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Tor Erik Schrøder, Scanpix (Nettavisen)

Vil ikke spille norsk cup

Sist oppdatert:
En etter en har brasilianske storlag trukket seg fra norske Copa Peregrino i Rio de Janeiro. Les alt om cupen her.

RIO DE JANEIRO (Nettavisen): Copa Peregrino, der de norske lagene Stabæk, Start og Viking deltar, startet lørdag. Landslagstrener Åge Hareide er blant de flere hundre nordmennene som er på plass for å følge cupen. Like attraktiv er den ikke i Rio de Janeiro.

LIVE: Se kampene direkte på TV 2 Sumo
FAKTA: Les alt om Copa Peregrino

Flamengo var det første laget som trakk seg, og heller ikke Fluminense fant det interessant å møte de norske lagene. Bare Botafogo er fortsatt med, til trener Cucas store misnøye.

- Det var ikke vårt ønske å delta i denne turneringen. Det er kun av økonomiske årsaker at vi er med, sa Cuca til brasilianske medier tidligere i uken.

Les også: Alanzinho tilbake for å briljere

Avtalebrudd
For arrangøren Sportsconnection og Morten Jørgensen er det en stor skuffelse at verken Flamengo eller Fluminense blir å se i cupen.

- Vi er kommet i den ulykksalige situasjonen at vi har opplevd et avtalebrudd som får praktiske konsekvenser, og dette har vi måttet jobbe med de siste dagene, sier Jørgensen til Nettavisen. Kampoppsettet måtte omrokkeres, og nye treningsbaner skaffes.

Flamengo var det første laget som trakk seg, og dermed får ikke Stabæks Alanzinho sjansen til å si takk for sist til sitt gamle lag. Deretter takket erstatter og erkefiende Fluminense nei. Fluminense er den nye klubben til Ygor, som er på utlån fra Start. Nå får heller ikke han noe møte med sine norske lagkamerater.

En viktig årsak til at de store Rio-klubbene har forsøkt å komme seg ut av den norske cupen, er at Rio-mesterskapet starter neste helg. Botafogo spiller sin første kamp 19. januar, og slipper derfor unna med å spille to kamper i Copa Peregrino. Til det som skulle vært lagets tredje kamp fredag, ble Vasco da Gama hentet inn i siste liten.

Opprinnelig skulle de brasilianske lagene også stille sine treningsanlegg til disposisjon for nordmennene. I stedet måtte arrangøren hive seg rundt og finne andre løsninger, og treningsanleggene som ble benyttet fredag lå langt utenfor byen.

Tre topplag
Morten Jørgensen vil likevel ikke være med på at den omfattende omrokeringen senker nivået på turneringen. I tillegg til Botafogo og America er tredjedivisjonslaget Madureira hentet inn som motstander for de norske lagene.

- Vi har fortsatt tre topplag. Botafogo er en storhet, og America er en litt falmet storhet som ypper seg i Rio-mesterskapet hvert år. Madureira har vært talentfabrikken og var i finalen i Rio-mesterskapet i fjor, sier Jørgensen.

Men det er ingen tvil om at han gjerne skulle ha vært situasjonen foruten.

- Fotballmessig er det ikke noe tap, men publikumsmessig og symbolsk er det kanskje det.

- Vi har lært mye av dette, sier han, og tilbakeviser skriverier i brasilianske medier om at arrangørene har lokket brasilianerne med store økonomiske kompensasjoner.

- Alle de brasilianske klubbene får det samme som de norske klubbene får i kompensasjon for reiseutgiftene, sier han.

Får prøve seg
Botafogo-trener Cuca sier han vil gjøre det han kan for å sette sammen et godt lag til turneringen, men at han på ingen måte akter å slite ut sine beste spillere.

- Disse kampene blir å betrakte som rene treninger, sier han.

Ifølge cupens pressetalsmann Edilson Campos kommer Botafogo trolig til å teste nye spillere i sin åpningskamp lørdag, mot Stabæk. Den uruguayanske keeperen Castillo, som kom til Brasil for bare fem dager siden, er trolig en av dem.

- Verdens verste
Cupen har ikke fått stor oppmerksomhet her i Rio i forkant, men ifølge Edilson Campos kommer flere tv-stasjoner, radiostasjoner og aviser til å følge cupen. Brasilianske fotballeksperter har stilt seg tvilende til utbyttet de brasilianske klubbene vil ha av cupen. Enkelte kommentatorer har gått så langt som å si at den norske spillestilen er den verste i verden og at de norske lagene er på nivå med et femtedivisjonslag i Brasil.

Åge Hareide håper de norske spillerne kan plukke opp noen triks under treningsoppholdet i Rio, men ser ikke bort ifra at både Stabæk og Viking kan gjøre det vanskelig for brasilianerne.

- Jeg tror denne utvekslingen vil være bra for Norge, sier han.

Edilson Campos venter ikke fulle tribuner under cupen, og kampene er blitt flyttet fra fotballens storstue i Rio, Maracanã, til mindre stadioner i utkanten av byen.

Alle kampene sendes på TV 2 og TV 2 Sumo.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere