RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ikke være favoritter

(FOTO: ERLEND AAS/SCANPIX)
Sist oppdatert:
Rosenborg vinner Tippeligaen 2006. Men det vil RBK-trener Per-Mathias Høgmo helst slippe å høre snakk om.

Oversikt over Rosenborgs treningskamper ligger her.

- Det er et historisk faktum at vi ble nummer sju i fjor. Vi er inne i et generasjonsskifte med nye spillere og nye trenere. Vi trenger tid til å utvikle laget både i forhold til forsvarsspill og offensiv samhandling. Vi er i angrepsposisjon, fastslår Per-Mathias Høgmo overfor TV 2 Nettavisen.

Les også:Sølv til Lillestrøm

Sterkere RBK
Vi mener imidlertid det er umulig for Høgmo å snakke seg fra favorittstempelet.

Den eneste treneren som har trent et norsk fotballag til OL-gull har åpenbart fått det trønderske stjernemannskapet på riktig spor etter mye trøbbel underveis i fjor. Under Høgmos ledelse leverte RBK sin beste sesongavslutning siden årtusenskiftet, hvis man isolerer de fem siste seriekampene.

Siden den gangen har Høgmo styrket både støtteapparatet og ikke minst spillerstallen - en stall som før 2005-sesongen ble betegnet som den beste i norsk fotballhistorie.

Helt bakerst har Rosenborg utvilsomt Norges beste keepertrio. Alexander Lund Hansen, som var førstevalg i Fredrikstad i fjor høst, må trolig ta til takke med spill for Rosenborg 3 i 3. divisjon. Og landslagskeeper Espen Johnsen kommer til å utføre sine velkjente tigersprang på nivå tre i seriesystemet.

Gjenerobrer 16-meteren
For på førstelaget er det Lars Hirschfeld som regjerer. Tysk-kanadieren skal gjenerobre Rosenborgs defensive 16-meter, der motstanderne har hatt litt for fritt spillerom de siste sesongene. Han har dessuten tatt kommandoen over forsvarsrekka.

Stiftet: 19.05.1917
Stadion: Lerkendal
Meritter: Seriemester: 1967, 1969, 1971, 1985, 1988, 1990, 1992, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004. Cupmester: 1960, 1964, 1971, 1988, 1990, 1992, 1995, 1999, 2003.
Trener: Per-Mathias Høgmo
Kaptein: Roar Strand
Budsjett: 126 mill.
Spillerstallen: Klikk her

Og om Rosenborg er godt forspent på keeperplass, står det ikke dårligere til i et forsvarsledd med dobbel dekning på alle posisjoner. Backene bekles av Christer Basma og VM-aktuelle Mikael Dorsin, med veteranen Ståle Stensaas og en endelig skadefri Robbie Russel som back up.

I midtforsvaret har Bjørn Tore Kvarme og Miika Koppinen imponert så mye i treningskampene at veien tilbake på laget kan bli lang for Vidar Riseth, som har slitt med skader i sesongforberedelsene.

- Miika har vært meget god i fire-fem kamper nå, etter at han fikk sjansen på grunn av Vidars skade. Jeg konstaterer at vi har tre gode stoppere som kommer til å løse oppgavene meget bra i fellesskap, sier Per-Mathias Høgmo diplomatisk.

I tillegg prøvde Frode Johnsen seg stopper med stort hell i fjor.

Solli som anker
På midtbanen kommer Høgmo til å bruke tre spillere, med et defensivt anker i midten. Den rollen er tiltenkt Jan Gunnar Solli. Det betyr at Ørjan Berg, Roar Strand, Per Ciljan Skjelbred, Alexander Tettey og poteten Frode Johnsen slåss om de to siste plassene.

Spillere ut:
Harald Martin Brattbakk
Fredrik Winsnes
Alexander Ødegård
Sebastian Eguren (utlån)
Alejandro Lago (utlån)

Spillere inn:
Lars Hirschfeld
Steffen Iversen
Karim Essediri
Yssouf Kone
Alexander Lund Hansen
Jahmir Hyka

Et av de store spenningsmomentene blir om juvelen Per Ciljan Skjelbred klarer å fortsette fremgangen fra i fjor høst etter en vinter på sidelinja med to brukne bein i leggen.

Foran på banen virker Rosenborg også sterkere enn på lenge, i hvert fall rent mannskapsmessig. Thorstein Helstad, Daniel Braaten, Steffen Iversen, Øyvind Storflor, Frode Johnsen, Karim Essediri og Yssouf Kone slåss om tre plasser.

Det kan med andre ord bli heftig å møte Rosenborg 2 utover i sesongen...

Toppidrettskultur
Og som om ikke stallen er den beste i Tippeligaen, har også trønderne muskler til å forsterke ytterligere - hvis det skulle bli nødvendig. Med et budsjett for 2006 på 126 millioner kroner er Rosenborg i en egen liga hva angår ressurser.

Per-Mathias Høgmo har også satt seg som mål å utvikle toppidrettskulturen i Rosenborg. Et samarbeid med Olympiatoppen er etablert, og snart står RBKs eget trenings- og testlab klart på Lerkendal. Klubben har ansatt egen fysisk trener og styrket støtteapparatet - og spillerne trener mer enn noen gang før.

Ikke rart Kjernen-leder John Inge Korsgat er enig med TV 2 Nettavisen når vi tipper Rosenborg som seriemester i 2006:

- For Rosenborg vil det være en klar nedtur om vi ikke tar gull, fastslår Korsgat.

TV 2 Nettavisens tips: 1. plass

Plass i fjor: 7. plass

Styrker: Norges beste stall med (minst) dobbel dekning på alle plasser. Har fått på plass en keeper (Hirschfeld) som har tatt styring over forsvarsorganiseringen. Har en reflektert og fotballflink trener som har vunnet stor respekt og autoritet i spillergruppa. Er i angrepsposisjon etter 7. plass i 2006.

Svakheter: Tøff konkurranse om plassene på laget kan føre til konflikter og støy, internt og eksternt. Høgmo kan unngå dette ved å rullere mye på laget, men i så fall får RBK en utfordring med å innarbeide samhandlingsmønstre.

Hva tror du om vårt tips og om Rosenborgs sjanser i Tippeligaen? Diskuter fotball i Veggavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere