Gå til sidens hovedinnhold

Vil kuppe VM-stafetten

De utskjelte allround-gutta vet nøyaktig hvordan de vil hevne fjorårsfiaskoen.

NYDALEN (Nettavisen): Petter Northug var helt konge, men bak den suverene eneren var det bare sorgen for Norge i distanselangrenn for herrer sist vinter.

Ingen andre nordmenn enn Northug klarte å komme på pallen i verdenscupen, og i OL var ikke engang de andre i nærheten.

Den største nedturen var kanskje OL-stafetten i Vancouver. Til tross for at Petter Northug gikk et av sine aller beste skirenn noen gang, måtte Norge ta til takke med sølv uten i det hele tatt å ha vært i nærheten av gullet.

Offensive «syndebukker»
Nå skal løperne på allroundlandslaget reise kjerringa. Og aller helst i VM-stafetten på hjemmebane i Holmenkollen.

- Det hadde vært veldig artig om hele laget blir bestående av løpere fra allroundlaget, sier Eldar Rønning til Nettavisen.

- Og det kommer det til å gjøre, supplerer Martin Johnsrud Sundby, som mener lagkameratene er så gode at han ikke føler seg trygg på en plass på laget.

Sundby og Rønning ble nærmest symbolet på den norske fiaskoen sist vinter, fordi begge var forventet å kjempe helt i toppen gjennom hele sesongen, ikke minst i klassisk.

Les også: - Rett og slett dritflaut

Har tatt grep
Nå har begge tatt seg selv i nakkeskinnet – og gjort klare endringer i sine opplegg. For begge har intensitetsstyring vært et nøkkelord.

Men de har også tatt individuelle grep.

Martin Johnsrud Sundby har for eksempel lagt om styrketreningen totalt. Det har ført til at tre kilo muskler har forsvunnet – samtidig som han har blitt sterkere på de tingene en langrennsløper trenger å være sterk på.

Eldar Rønning har gjenopptatt samarbeidet med Vebjørn Rodal, som han hadde som trener på sprintlandslaget, og igjen tatt inn hurtighetsøkter som en viktig del av treningen. Han har dessuten lagt bort alle ambisjoner i skøyting, og konsentrerer seg nå hundre prosent om klassisk.

Northug tror på laget
Også lagkaptein Petter Northug har klokkertro på lagkameratene.

- Det hadde vært veldig stort å vinne gull med et lag som kun består av løpere fra allroundlaget. Og det skal bli vanskelig for andre å gå seg inn på laget, spår Northug.

Landslagstrener Morten Aa Djupvik legger heller ikke skjul på at han har en drøm om at hans løpere skal kuppe stafettlaget.

- La meg først si at det blir de fire beste som går stafetten, uansett hva slags lag de tilhører. Men som trener for løperne på allroundlaget håper jeg selvfølgelig de går så fort at de gjør seg fortjent til en plass på stafettlaget. Og det har jeg god tro på at de klarer, sier Djupvik til Nettavisen.

For ham blir stafetten ekstra spesiell.

Djupviks viktigste løp
- Jeg kan vel allerede si at stafetten i et VM på hjemmebane vil være det desidert viktigste rennet jeg noen gang har hatt, og noen gang vil ha, ansvaret for som landslagstrener.

- Og etter det som skjedde i Vancouver, vil det henge utrolig høyt å ta stafettgullet som egentlig en hel nasjon forventer at vi skal ta, sier Djupvik.

Av erfaring vet han at det blir tøft. Han var selv på plass langs løypa da Bjørn Dæhlie spurtet mot Silvio Fauner i OL-stafetten på Lillehammer i 1994.

Hvordan det gikk, skal vi ikke rippe opp i ...

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden