RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil legge plastløyper i Holmenkollen

Foto: Erlend Aas (Scanpix)
Sist oppdatert:
- Målet er at Holmenkollen skal bli verdens mest moderne anlegg.

I 2009 kom Erlend Einarsen og Heine Skarlund til semifinalen i TV-programmet Skaperen. De hadde en ide om å legge lavfriksjonsplast i skiløypene på sommerstid.

Nå kan idéen bli realisert - i nasjonalanlegget i Holmenkollen.

- Dette skal være et tilbud som gjør det mulig å drive langrenn som helårsidrett, med langrennsski, forteller Einarsen til Nettavisen.

Både skøyting og klassisk
Konseptet går ut på å legge ut plastmatter som skal kunne brukes til skøyting, samt at det vil være diagonalspor for klassisk. Anlegget skal innehold sensorer for tidtaking, og interaktivitet for teknikktrening, events og konkurranser.

De to gründerne har tegnet skisser av hvordan det vil kunne se ut i Holmenkollen om noen år. Skifølelsen av å gå på lavfriksjonsplasten skal ifølge de to gründerne være så god at alle som trener langrenn skal få utbytte av det.

- Et lavterskeltilbud
Erlend Einarsen forteller til Nettavisen at dette skal være et tilbud som vil passe alle uansett ferdighetsnivå på langrenn.

- Det skal være et lavterskeltilbud der alt fra barn og nybegynnere til eliteløpere vil få god nytte av plastdekket, forteller Einarsen.

Selv om det finnes lignende plastdekker rundt om i Europa tror han at det har vært vanskelig å drive god business som er grunnen til at det ikke har slått igjennom i Norge.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

- Det finnes ulike typer plastløyper rundt om i Europa, men det er ingen som har fått det ordentlig til. Man kan spørre seg om hvorfor det er tilfellet. Det er nok ingen som har klart å gjøre ordentlig business om det, forteller han.

- Tiden er trolig inne for å kunne få til dette nå, fortsetter gründeren.

Einarsen tror at innbyggerne i langrennsnasjonen Norge vil ta godt imot langrennsløyper av plast.

- Jeg tror det blir tatt imot på god måte, begynner Einarsen.

- Det er stor interesse for prosjektet. Da vi viste frem en prototype på Akershus festning for en liten stund tilbake hadde vi rundt 30.000 personer innom i løpet av dagen og det var kø om å få prøve, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Mobilt anlegg
Forslaget som nå ligger inne er å montere opp anlegget etter påske og ta det ned igjen før vinteren.

- Vi tilrettelegger et mobilt anlegg som er enkelt å ta opp og ned, forteller Einarsen. Han forteller at de kan få ut rundt 500 kvadratmeter med plastløype om dagen.

Einarsen anslår at budsjettet for prosjektet vil ligge rundt 8-10 millioner kroner, samtidig som han anslår en brukstid på rundt 15 år.

- Det er vanskelig å anslå nøyaktig hvor mange år et slikt dekke vil holde. Når vi tar det ned om vinteren vil vi kunne vedlikeholde det, forteller han.

- Det vi vet er at det brukes i slalombakker rundt i Europa, som ofte byttes ut etter fem år. De brukte anleggene blir da gjerne brukt av andre som ikke har økonomi til å betale for nytt dekke. Plastdekke i slalombakker blir for øvrig utsatt for mye hardere belastning der enn det som vil være tilfellet for langrennsløypene, sier Einarsen til Nettavisen.

Skiforeningen er positive
Skiforeningen forteller til Dagens Næringsliv at de er positive til forslaget om å legge plastløyper. Arrangementssjef i Holmenkollen mener det er på tide å tenke nytt for å trekke flere personer til anlegget om sommeren.

- Målet er at Holmenkollen skal bli verdens mest moderne anlegg. Det bør skje noe her hele året. Sommerskianlegg for langrenn synes vi er spennende, sier Aalberg til Dagens Næringsliv.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere