Gå til sidens hovedinnhold

Vil løpe fra Svartedal

Sprintgutta ble fraløpt av Jens Arne Svartedal sist vinter. Derfor la de om treningen.

Han var suveren i klassisk sprint forrige sesong, Jens Arne Svartedal. Og spesielt i de sprintene som ble gått med festesmurning under skiene, var han vanskelig å bryne seg på.

Spesialsprinterne ble rett og slett fraløpt, i VM og ikke minst i Kuusamo for et år siden. I den tøffeste klassiske sprintløypa i verdenscupen vant sarpingen som han ville, foran en annen allroundløper – Odd-Bjørn Hjelmeset.

Lørdag er det igjen klassisk sprint i Kuusamo. Og denne gangen stiller løperne på det norske sprintlandslaget betydelig bedre forberedt.

Forsømt diagonal
- I sommer har vi trent på å spurte, eller «nispringe», motbakker med staver, sier Eldar Rønning til Nettavisen.

- I flere år har vi hatt veldig mye fokus på staking, først og fremst fordi vi trodde VM-sprinten i Sapporo ville bli gått uten feste. Derfor har vi kanskje forsømt diagonalteknikken litt. Nå følte vi det var på tide å fokusere mer på diagonalgang i bratte motbakker. Ikke minst med tanke på det som skal skje i Kuusamo, forklarer sprinttrener Ulf Morten Aune.

Hvor mye motbakkespurting de ulike sprinterne har gjort, varierer fra fem til ti økter i løpet av barmarkssesongen.

Sprinttrening
Eldar Rønning, som slett ikke har vært noen sinke i diagonal tidligere heller, føler han har hatt godt utbytte.

- Dette handler jo egentlig om at vi har gjort mer av hurtighetstreningen langrennsspesifikk. Økter som vi i fjor sommer utførte med piggsko på en friidrettsbane, har vi nå flyttet til tøffe motbakker. Jeg mener vi ser resultater allerede, sier Rønning.

Sprintgutta har også trent på å spurte motbakker med ski på beina etter at snøen la seg. Treningen har blitt tatt opp på video, og er blitt fulgt opp med diskusjoner om hva som er den mest effektive motbakketeknikken.

Klarer å gli
- En av tingene vi har sett på, er om vi klarer å gli på skiene også når vi løper motbakker. Og det ser det ut til at vi klarer, men vi kan sikkert bli enda bedre ved å perfeksjonere teknikken, sier Eldar Rønning.

Sprintguttas spesialtrening skremmer imidlertid ikke Jens Arne Svartedal.

- Jeg har trent null sånne økter, konstaterer Svartedal, som er velsignet med en ekstrem spenst fra naturens side.

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin!

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk