Vil Norge holde med denne mannen?

Foto: Damien Meyer (AFP/Scanpix)

Ja, mener Kjell Erik Kristiansen, som vil starte profflag med Petter Northug.

12.01.10 19:42

- Prosjekt og prosjekt. Det er jo bare planer. Noe vi har tittet litt på. Det har ikke skjedd noen ting ennå. Vi har ikke snakket med en eneste potensiell sponsor.

Slik innleder Kjell Erik Kristiansen når Nettavisen ringer for å snakke med ham om prosjektet som ble presentert i Adresseavisen mandag. Sammen med blant andre Inge Bråten ønsker han å starte et internasjonalt profflag i langrenn.

Vegard Ulvang: - Jeg er svært skuffet
Åge Skinstad: - Høres ut som et luftslott

- Enkelt valg for Petter
Og selv om prosjektet foreløpig bare er noe initiativtakerne «har tittet litt på», bekrefter Kristiansen at de mener alvor. Han bekrefter også at Petter Northug er en mann de er på jakt etter.

- Uten Petter Northug, vil et slikt lag være uinteressant for det norske markedet. Hvis dette blir noe av, kommer Petter til å få et tilbud fra oss til våren. Så blir det opp til han å svare ja eller nei, sier Kristiansen, og fortsetter:

- Sett med mine øyne blir det et enkelt valg, om han vil gå for Norges skiforbund for et par tusen kroner i måneden, eller om han vil gå for et privatlag med en god fast lønn, bedre muligheter til å eksponere personlige sponsorer og med et like godt støtteapparat.

Mener Ulvang misforstår
Blant dem som har reagert på Kristiansens planer, er lederen i den internasjonale langrennskomiteen, Vegard Ulvang. Han mener dessuten det vil være umulig for laget å stille i internasjonale konkurranser.

- Per i dag er det politisk umulig å stille til start som et profesjonelt lag i internasjonale renn som verdenscupen, VM og OL. Da må alle de nasjonale forbundene oppgi sine rettigheter og Det internasjonale skiforbundet (FIS) kapitulere, sier Ulvang til Nettavisen.

- Så hvilke renn er det løperne på laget skal konkurrere i, Kristiansen?

- Her tror jeg Vegard har misforstått meg litt. Vi akter ikke å være noen konkurrent til landslagene. Vi vil ikke provosere noen. Når løperne skal gå verdenscup og internasjonale mesterskap, må de gå for sine nasjoner. Noe annet er egentlig helt umulig med dagens regelverk.

Må ut av landslaget
- Vi ønsker å starte dette laget som et tilbud til løperne om å trene med de beste på tvers av landegrensene, samtidig som de får mulighet til å tjene litt mer. Skiløpere er som frukt, de er modne en kort stund, og det er da de kan tjene penger. De ofrer de beste årene av sitt liv og står igjen med ingenting etterpå.

- Petter Northug står vel ikke igjen med ingenting etter karrieren selv om han går for landslaget?

- Neida, ikke Petter. Men han er den eneste virkelige stjerna i langrennssporten nå, og befinner seg i en helt annen klasse resten. Det er jo ikke bare han det er snakk om.

- Du sier at dere ikke vil være en konkurrent til landslagene, men det vil vel ikke være mulig å være på deres lag på forbundslag samtidig?

- Selvfølgelig ikke. Men er jo mange som har gått ut av landslaget tidligere også, poengterer Kjell Erik Kristiansen – selvfølgelig vel vitende om at skipresident Sverre Seeberg har gjort det helt klart at Norges Skiforbund vil inndra startlisensen til Petter Northug hvis han forlater landslaget.

Sykling som forbilde
Selv om Kristiansen erkjenner at det vil være umulig å få et internasjonalt profflag til start i et renn i FIS-regi, innrømmer han at han selv har et ønske om at det en gang skal bli mulig.

Kristiansen mener langrennssporten har mye å hente på å ta etter sykkelsporten.

- Sykling er en lagsport. Det er laget, ikke utøveren, som vinner. Slik er ikke langrenn i dag. Vi ser nesten aldri lag som samarbeider. Tvert imot ser vi ofte at løpere bidrar til å ødelegge for løpere fra sin egen nasjon.

- Hvorfor blir langrennssporten mer interessant hvis den blir en lagsport?

- Da innfører du et element som gjør at taktikk blir mer viktig og dramaturgien bedre og annerledes. Slik konkurranseformen er i dag, kan du se starten på en fellesstart og så gå og spise middag før innspurten, for du vet at det ikke vil skje noe underveis likevel, sier Kristiansen, uten å utdype hvorfor Petter Northug skulle ha ønske om mer dramatikk før spurten i fellesstarter.

- Vil holde med Teichmann
- Tror du virkelig at Ola Nordmann vil kunne holde med for eksempel Axel Teichmann hvis han går på lag med en nordmann, eller et lag med en norsk sponsor?

- Ja, det er jeg sikker på. Jeg har kommentert Tour de France på Eurosport i mange år, og fått merke på tilbakemeldingene hvor engasjert norske TV-seere er i lag med norske ryttere, sier Kjell Erik Kristiansen.

Det faktiske svaret kan bare tiden gi. Men allerede nå kan du si din mening i kommentarfeltet nedenfor!

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.