Gå til sidens hovedinnhold

- Vil oppleve det igjen

Han skapte langrennssensasjon i Falun. Lørdag er Finn Hågen Krogh igjen klar for verdenscupen.

BEITOSTØLEN (Nettavisen): 20. mars 2011 satte Krogh verdenseliten på plass da han suste inn til en andreplass sammenlagt i minitouren i Falun. Etter å ha spurtslått Dario Cologna kunne unggutten kaste seg over mållinjen i visshet om at det kun var Petter Northug Jr. som hadde gått i mål før han.

- Man tenker mye på hva man har gjort og bruker det som motivasjon. Man har jo lyst til å oppleve det igjen og gjerne toppe det, forteller Krogh til Nettavisen da vi besøker ham på Beitostølen.

- Det norske støtteapperatet var helt ville og da innser man hva det betyr, og da ikke bare for meg selv. Det var et steg inn i de store rekker, forteller 21-åringen da vi viser han bildet der han blir løftet opp av Northug etter målgang.

- Ikke automatisk pallplass
Forrige sesong vant Finn Hågen Krogh også Skandinavisk Cup sammenlagt, noe som sikret han friplass i verdenscupen frem til jul denne sesongen. Den plassen har han tenkt til å utnytte godt.

- Jeg har jo friplass i verdenscupen og har tenkt til å være med på alle rennene som er før jul. Hvis jeg klarer å ta jevnt med verdenscuppoeng og blir topp 30 er jeg egentlig fornøyd. Selv om jeg ble nummer to i Falun i fjor er det ikke noe automatikk i at jeg kommer på pallen i hvert renn. Jeg vet at det skal mye til og man må ha litt flaks og være god i tillegg. Jeg vil ikke ta for store steg og jeg er jo fortsatt bare andre års senior, sier han beskjedent.

Les også: Norsk supersensasjon i Falun

Selv om unggutten fra Alta skal få yppe seg mot eliten hver helg frem til jul sikter han seg inn på de virkelige store konkurransene.

- Bare det å være med i verdenscupen er en god erfaring for meg, sier han og legger til:

- Selvfølgelig, man har jo alltid lyst til å være med på OL, VM og Tour de Ski som er de store konkurransene, men som sagt er jeg ung og jeg blir ikke skuffet hvis jeg ikke klarer å kvalifisere meg til touren.

- Aldri vært med på noe så ekstremt
Hvis han imidlertid skulle få beskjed om at han får stille til start i touren har han planen klar.

- Da er det bare å gi full gass og ha fullt fokus på å gjøre det best mulig der. Det er en konkurranseform som passer meg bra fordi jeg er jo ganske god i både skøyting, klassisk og sprint, sier han, men er selv usikker på hvordan kroppen vil takle en så ekstrem påkjenning.

- Jeg har aldri vært med på noe så ekstremt før, så det er vanskelig å si hvordan jeg vil takle så mange konkurranser. Jeg har gått tre renn på tre dager tidligere og da presterer jeg ofte best på den siste dagen, sier han.

- Jeg har prøvd å trene litt flere harde økter på denne tiden for å komme tidligere i form for å utnytte verdenscupplassen, fortsetter han og legger til at han frykter at det norske publikummet skal ha for høye forventninger.

- Mange forventer at man skal fortsette i samme sporet og komme på pallen hele tiden. Det er mange som bare ser litt ski på TV og ikke skjønner hvor vanskelig det er å få til en slik prestasjon og tror at det bare er å kopiere det, sier han.

- Må beholde roen
Rekruttlandslagstrener Sjur Ole Svarstad forteller at Krogh har hatt en god sesongoppkjøring og at han er klar for verdenscupdeltakelse.

- Den har vært bra. Han er en type som er kjent for å ikke trene så veldig mye, men han har hatt suksess med det tidligere. Han har normalt vært en løper som har prestert best etter jul, men jeg håper han kan være med fra starten av nå, sier Svarstad til Nettavisen.

- Han gleder seg veldig til verdenscupen. Jeg tror at det blir viktig at han klarer å beholde roen sånn at han kan gjøre seg positive erfaringer fra verdenscupen, fortsetter han.

Om Krogh vil få sjansen i Tour de Ski er han usikker på, men legger til at han tidsnok vil få sjansen.

- Det er nesten helt umulig å si. Om det ikke skulle bli i år tar han ingen skade av det. Han kan tidsnok få sjansen til å være med hvis han gjør ting riktig. Hvis han viser seg god nok skal få dra, avslutter han.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken