Gå til sidens hovedinnhold

Vil radiomerke fotballspillere

Radiosignaler skal holde styr på ball og spillere i realtid. Dommerne får et nytt hjelpemiddel, og morsomme tjenester fra tv-kanalene kan snart komme til en tv-skjerm nær deg.

Den tyske tv-kanalen WDR rapporterer at tre investorer har kommet opp med en ide om å implantere såkalte RFID-brikker i footballer og i klærne til spillerne.

Disse brikkene sender ut radiosignaler til antenner rundt banen, og slik kan man live si nøyaktig hvor ballen befinner seg. Det betyr slutten på kanskje-mål, men teknologien har også flere bruksområder.

Ikke bare dommere kan ta i bruk teknologien, systemet gir også interessante data for tv-kanaler og nyttig informasjon til treneren, siden hver spiller kan utstyres med en slik brikke. Slik kan alle spillernes løpsbaner, akselerasjon og fart måles live, og konverteres til pene grafer.

En prototype har allerede blitt utviklet i samarbeid med Fraunhofer Institute for Integrated Circuits i tyske Erlangen.

Merkelig nok ønsket ingen av de tyske eliteserietrenerne å kommentere oppfinnelsen, noe som har ført til spekulasjoner om at det enten er liknende forsøk på gang fra sportsindustriens side, eller at trenerne ikke ønsker at folk flest skal ha tilgang på slik informasjon.

RFID-brikker har hittil blitt benyttet i såkalte selvbetjente butikker, hvor kunden skal kunne gå med handlevognen gjennom en skanner og varene blir automatisk slått inn.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai