- Jeg har tre VM-gull i stafett og sølv og bronse individuelt. Det er det individuelle gullet jeg mangler, og det er det jeg har som mål å ta. Jeg har allerede begynt å tenke på femmila i Val di Fiemme, sier Eldar Rønning til Nettavisen.

Etter flere svake sesonger, tok 28-åringen fra Skogn grep før VM på hjemmebane i Holmenkollen. Absolutt alt ble rettet inn mot å være god i to renn i månedsskiftet februar/mars: En klassisk stafettetappe og 15 km klassisk.

Det ble så godt som full uttelling, med et gull og et sølv.

Nå er det på tide å sette seg nye mål. Og allerede før 2010/11-sesongen er evaluert, kan Rønning altså avsløre at den klassiske VM-femmila i Val di Fiemme om to år blir det neste store målet.

- Ikke umulig
Skal han vinne den, må han detronisere femmilskongen Petter Northug. Northug har rett og slett vært uslåelig på kongedistansen de siste sesongene.

Han vant VM-femmila i 2009, OL-femmila i 2010 og VM-femmila i 2011. To uker etter OL-gullet i 2010, vant han også femmila i Holmenkollen i verdenscupen.

- Det blir vanskelig, men ikke umulig, å slå Petter. Han er ekstremt god, spesielt når det er fellesstart, men Axel Teichmann var jo ganske nær i OL i fjor, sier Eldar Rønning

Rønning har selv to bronsemedaljer på femmil i NM-sammenheng. Men internasjonalt har han fint lite å vise til på den lengste distansen.

Få med seg de siste sportsnyhetene på Nettavisens nye iPhone App!

Toårsplan
Hans beste femmilsplassering er faktisk en 21.-plass i Holmenkollen så langt tilbake som i 2003. Både i 2005 og 2007 brøt han i Kollen.

- Jeg har ikke så mye å vise til på femmil. Femmilene er jo ofte på slutten av sesongen, og det er vel bare én gang jeg har gått femmil i skikkelig form. Det var i VM i Sapporo i 2007, men da hadde jeg dessverre håpløse ski og måtte slippe teten etter tre mil.

- Skal jeg kunne utfordre Petter på femmila om to år, må jeg allerede nå legge en god plan for å være best mulig forberedt. Den planen skal jeg legge sammen med Morten Aa Djupvik og Vebjørn Rodal. I tillegg kommer jeg nok til å prøve å lære av gode femmilsløpere rundt meg, sier Rønning til Nettavisen.

(Les videre under bildet)

Vil lære av Northug
Og med «gode femmilsløpere», sikter han først og fremst til nettopp Petter Northug.

- Jeg kommer nok til å snakke mye med Petter, ja. Han har helt sikkert mange nyttige innspill å komme med.

- Hva er det som gjør Petter så rå på femmil?

- Først og fremst at han er så god taktisk. Det aller viktigste på ei femmil er naturligvis stor fysisk kapasitet, men det er det veldig mange som har. Det som er avgjørende, spesielt i en fellesstart, er å gå smart underveis så du har krefter igjen den siste kilometeren, poengterer Rønning.

De fleste som har fulgt med på Petter Northugs beste femmiler, har allerede skjønt hovedstrategien: Northug er nesten alltid blant de første inn i en bakke, men slipper mange forbi seg underveis i klatringen.

Over bakketoppene skyter han fart, og i utforkjøringer og lett terreng avanserer han kraftig i feltet før neste klatring.

Sparer krefter
- Petter er helt ekstrem på å bruke det lette terrenget til å avansere, mens han går billig oppover. Det sparer han selvfølgelig veldig mye krefter på. Jeg har prøvd samme taktikk selv flere ganger, men kan nok fortsatt bli enda bedre, sier Eldar Rønning.

Mens det nesten er to år til VM-femmila i Val di Fiemme, møtes Rønning og Northug til dyst allerede onsdag. Da innledes verdenscupfinalen i Sverige med klassisk sprint i Stockholm.

Petter Northug er kanskje den største favoritten i den fire etapper lange finalen, mens Eldar Rønning har som mål å være blant de ti beste totalt etter søndagens jaktstart i Falun.

PS. Mens Eldar Rønning har slitt på femmil, har han faktisk en seier på 30 km klassisk fellesstart nettopp i Val di Fiemme. Den kom i den første utgaven av Tour de Ski i 2007.