RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil skrive boksehistorie

(FOTO: EPA/SCANPIX)
Sist oppdatert:
Mye vil ha mer – verdens beste bokser er fast bestemt på å ta nok en boksetittel.

«Pretty Boy» Floyd Mayweather har de siste årene vært ansett som verdens beste bokser uansett vektklasse.

Natt til søndag norsk tid vil han forsøke å skrive boksehistorie ved å bli den første som har vunnet VM-tittelen i både super-fjærvekt og weltervektsklassen.

Mayweather har tidligere vunnet forbundstitler i de mellomliggende vektklassene – lettvekt og lett-weltervekt. I april tok han også IBF-tittelen i weltervekt, men sa fra seg den til fordel for å møte Carlos Baldomir, bokseren som i dag er innehaver av selve VM-tittelen i vektklassen.

Har boksing i blodet
Mayweather kommer fra en familie av boksere. Floyd Mayweather Sr. var selv proffbokser på 1970-tallet og var oppe mot selveste Sugar Ray Leonard i 1978.

Onkel Roger, som i dag er Mayweather sin trener, regjerte super-fjærvektsklassen i 1983-84. Kostya Tszyu, Pernell Whitaker og Julio Cesar Chavez var blant de mange gode navnene han delte ringen med i løpet av karrieren. Onkel Jeff var også aktiv proffbokser og prøvde seg mot superbokseren Oscar De La Hoya i 1993.

Mayweather Sr. har hevdet at sønnen hans var født til å bokse og skyggebokset allerede som spedbarn.

Suveren seiersrekke
29-åringen fikk sitt gjennombrudd i 1998 da han i sin attende kamp utklasserte den langt mer erfarne verdensmesteren Genaro Hernandez. Tidligere tungvektsmester George Foreman uttalte den gang at nykommeren var et av de største boksetalentene han hadde sett.

Siden den tid har den ubeseirede familiefaren opparbeidet en imponerende seiersrekke som inkluderer sterke navn som Jose Luis Castillo, Diego Corrales, Angel Manfredy og Arturo Gatti.

Mayweather utmerket seg også i amatørrekkene der han vant 84 av sine 90 kamper før han avsluttet karrieren med en bronsemedalje i de olympiske leker i 1996.

Møter sulten verdensmester
Argentinske Carlos Baldomir er en av mange sør-amerikanske boksere med fortid som gatebarn. Han begynte sin proffkarriere i 1993 uten kontakter eller annet motiv enn for å skaffe penger til mat. I flere år var han en omreisende travhest som bokset på sine motstanders hjemmebane, men sakte men sikkert kom seierene og plasseringer på rakninglistene.

Da han endelig fikk sjansen mot verdensmester Zab Judah i januar, kjempet 35-åringen sitt livs kamp og stakk av med VM-tittelen. I sitt første tittelforsvar slo han ut Arturo Gatti på publiumsfavorittens hjemmebane. Det blir en verdensmester med skyhøy selvtillit som Mayweather går i ringen mot natt til søndag.

- Mayweather møter sin største og sterkeste motstander til nå i karrieren. Han kommer til å bli satt på prøve som aldri før, sier den amerikanske boksekommentatoren Larry Merchant.

Kan bli årets bokser
Boksehistoriker Bert Sugar er enig:

- Etterhvert som en bokser klatrer vektklassene og møter større motstandere har slagene hans mindre effekt på dem. Samtidig har den større motstanderen sine slag større effekt på ham. Det gjenstår å se hvor god Mayweather vil være mot en bokser som er såpass mye sterkere enn ham.

Dersom Floyd Mayweather klarer bragden å ta VM-tittelen fra argentineren vil han sannsynligvis bli utropt til årets bokser 2006 og samtidig sikre en fremtidig plass i International Boxing Hall of Fame.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere