Gå til sidens hovedinnhold

Vil stanse live-fotball på nett

Den nye fotballportalen til Norsk Toppfotball, TV 2 og Telenor kan utløse en prinsippiell kjempekonflikt om retten til å dekke norske fotballkamper live på internett.

I dag kunne Kampanje fortelle om Norsk Toppfotball og TV 2 og Telenors planer om å bygge opp landets nye fotballportal som trolig får navnet «Fxt.no», etter TV 2s eget fotballmagasin «FotballXtra».

Nyutvnevnt kommersiell direktør i Norsk Toppfotball, Kjetil Siem, kunne blant annet fortelle at ambisjonen er å bli landets største fotballportal på nettet allerede inneværende sesong.

HTML EMBED

Siem kunne også fortelle at konkurrerende nettsteder vil få det langt tøffere i jakten på det fotballglade nettpublikummet.

Live-rettigheter
– Med portalens eksklusive tilgang på alle bildene til TV 2 og Telenor og klubbenes tilgang på ekstra-stoffet, så blir dette en svært god miks. Det er ikke sikkert at for eksempel et nettsted uten livebilder, uten stillbilder og uten eksklusiv tilgang til treninger blir like attraktivt lenger, sier Siem.

Dermed åpner også Siem for den lenge varslede og prinsipielle «fighten» om retten til å rapportere live fra kampene på internett.

Her kommer det garantert til å bli bråk mellom Norsk Toppfotball, TV 2 og andre medieaktører som har fotballdekningen som et sentralt element i sine nettsatsinger.

Både VG Nett og Dagbladet.no har i dag egne nettsider viet fotball, der live-rapporteringer fra kampene er et av de helt sentrale produktene.

Vil ta debatten
Men ifølge Siem er denne formen for «minutt-for-minutt»-dekning en «rettighet» mer enn tradisjonell «nyhetsformidling», som han mener det er naturlig å se på om man skal vurdere annerledes enn tidligere.

Dersom konkurrerende nettsteder ønsker denne formen for kampdekning, må det betales, mener Siem, og det er en endring det i såfall lukter bråk av.

Toppfotball-direktøren er klar over at han her stikker hånden inn i «et vepsebol» når han åpner opp for denne diskusjonen.

– Er det tradisjonell nyhetsdekning eller en kommersialisering når det er profitten som styrer ønsket om å ha dette tilbudet? Jeg tror ikke folk svarer helt ærlig på dette spørsmålet så lenge de ikke har rettighetene selv. På meg virker det som journalister og mediefolk ofte mener forskjellig ting alt etter hvilken rettighetsposisjon sin egen arbeidsgiver har. Det syns jeg er litt rart, sier Siem.

– Men dere kan ikke forby journalister å rapportere fra stadion eller se på tv og komme med oppdateringer fra kampene på nettet?

– Jeg er ikke ute etter å kneble nyhetsformidling eller fri presse for den saks skyld. Hva er en fri nyhetsformidling? Vi vil se på hva som er intensjonen med kampdekningen og se på bruken av bilder og tekst. Dette dreier seg om måten det blir tilrettelagt på. Når det er snakk om for eksempel noe så banalt som internasjonale artister som er på besøk i Norge, så respekterer norske medier begrensninger på adgang, nyhetsformidling og adgang til bildepublisering, sier Siem.

Må ikke blande kortene
Siem er derfor ikke fremmed for at en eventuell ny fotballrettighet er for salg rundt neste sving.

– Kanskje kombinasjonen av formidling av stillbilder og livetekst kan være en måte å låse en ny rettighet på. Vi må se på nyansene i totalbildet av dette, sier Siem.

– Alle har godtatt at tv-bilder og radiolyd er en rettighetsbelagt sak for salg. Nå er det også forståelse for at de samme bildene kan selges til web og mobil. Nye plattformer er her, og det kommer stadig nye. PC og tv smelter sammen.

Reklame

Hagemøblene nordmenn elsker

Kommentarer til denne saken