*Nettavisen* Sport.

Vil ta OL-gull og slå Bubka

Foto: Gabriel Bouys / AFP

Stavdronningen Jelena Isinbajeva har bestemt seg for å ta to sesonger til – og har to klare mål før hun legger opp.

I London i sommer akter hun å ta sitt tredje strake OL-gull. Deretter blir det fullt fokus på å overgå stavlegenden Sergeij Bubkas fantastiske 35 verdensrekorder i løpet av sin karriere. Selv står hun foreløpig bokført med 30.

I et intervju med Laureus.com i Monaco, hvor hun bor og trener, sier Isinbajeva dette om utsiktene til enda en olympisk gullmedalje:

- Min største konkurrent blir meg selv. Jeg vet hvor høyt jeg kan hoppe, og jeg vet at den høyden er nesten umulig for konkurrentene mine. Derfor er alt opp til meg, og jeg engster meg ikke for lekene i London. Jeg har stor selvtillit, for akkurat nå fungerer alt bra i livet mitt.

Var sliten og lei
Slik har det ikke vært de siste årene. Etter en unik rekke med seirer og rekorder fra 2004 – inkludert to gull både i OL og VM, samt en EM-triumf – feilet hun sensasjonelt i Berlin-VM i 2009.

Riktignok satte hun gjeldende verdensrekord 5,06 like etter, men dette ble likevel opptakten til en to-årig konkurransepause.

- Den hadde jeg godt av, medgir hun nå i ettertid.

- Jeg var lei av alt. Kroppen og hjernen min var sliten etter 10 år med konkurranser og hard trening både sommer og vinter. Det sa bare stopp. Jeg trengte å hvile og ta en pause både fra trening og alt mulig annet.

VM-gull og verdensrekord
Pausen gjorde henne tydeligvis godt, for denne vinteren har hun gjort comeback med brask og bram. 23. februar forbedret hun sin innendørs verdensrekord til 5,01 i Stockholm, og et par uker senere tok hun gull i innendørs-VM i Istanbul.

Stavdronningen er til de grader tilbake, og mener hun snart er god for 5,10.

- Det har vært en fantastisk vinter. Og det er en herlig følelse å være tilbake på samme nivå som før jeg tok pausen, sier den meritterte kvinnen fra Volgograd, som fyller 30 i begynnelsen av juni.

Vellykket trenerskifte
Treneren hennes, Jevgenij Trofimov, mener til og med hun vil hoppe mer enn 5,10 i løpet av de to sesongene hun har igjen.

Og Isinbajeva tilskriver nettopp han mye av æren for sitt vellykkede comeback.

- Det at jeg valgte å gjenoppta kontakten med min trener fra tidlige år er den beste avgjørelsen jeg har tatt i mitt liv. Jeg stoler helt og fullt på ham. Jeg vokste opp med ham som stavhopper. Han er like glad i meg som om jeg skulle vært datteren hans. Han er ikke bare treneren min, men også min beste venn og min andre far, sier hun entusiastisk.

Rollemodellen Bubka
En annen som har betydd mye for hennes glitrende karriere er stavkongen Sergeij Bubka.

- Han var en rollemodell. Bubka var stor stjerne på den tiden jeg begynte med stavhopping. Jeg må innrømme at det lenge har svirret tanker om 36 verdensrekorder i hodet mitt, én mer enn ham. Og nå har jeg virkelig fått tilbake troen på at den drømmen kan bli oppfylt, sier Jelena Isinbajeva.

Hun har to sesonger på seg ... (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.