RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil tangere Aamodt og Kjus

Foto: Tor Richardsen (Scanpix)
Sist oppdatert:
Før var Kjetil André Aamodt og Lasse Kjus de store forbildene. Nå er alpinlegendene Kjetil Jansruds (20) store konkurrenter.

OLYMPIC VILLAGE (TV 2 Nettavisen): Tirsdag kjører unggutten Kjetil Jansrud sitt første OL-renn noensinne når kombinasjonen står på programmet.

Men OL-debutanten finnes ikke nervøs. Snarere tvert imot. Han går inn i sitt første OL full av selvtillit.

- Du er nødt til å ha selvtillit når du driver med dette her. Og sette deg mål. Høye mål. Ellers bør du finne deg noe annet å gjøre, sier Kjetil Jansrud til TV 2 Nettavisen.

Utfor starter klokka 12 tirsdag.

Viser ingen respekt
20-åringen fra Gudbrandsdalen deltar denne sesongen i verdenscupen for første gang, og har overhodet ikke vist respekt for sine eldre og meritterte motstandere. I Beaver Creek i begynnelsen av desember ble han nummer fire i slalåm, han ble nummer åtte i slalåmrennet Adelboden, og endte på en sterk sjetteplass i superkombinasjonen i Wengen i begynnelsen av januar.

Tidligere har Jansrud herjet med konkurrentene i Europacupen.

- Målsetningen min er å bli blant verdens beste alpinister, sier han ubeskjedent.

- Men jeg har selvsagt utrolig mye å forbedre før jeg er helt i toppen. Jeg fokuser hele tiden på masse jeg kan bli bedre på – både skiteknisk og fysisk, påpeker han.

Jansrud sier det er en ære å kjøre på samme landslag som Kjetil André Aamodt og Lasse Kjus.

- De gutta der har jo vunnet det som er å vinne, og mer til. Det de har prestert i alpinbakken av medaljer og plasseringer, er bare helt fantastisk. Begge har jo vært verdens beste. De har alltid vært mine forbilder, skryter Jansrud.

- Nå er de konkurrenter
Nå er imidlertid ikke Jansrud like sikker på om Kjus og Aamodt er noen forbilder lenger. Han ser på dem mer og mer som konkurrenter.

- Jeg vil alltid prøve å konkurrere mot og sammenligne meg med dem. På trening og i konkurranser er det alltid moro å prøve å slå Aamodt og Kjus. Målet mitt er å tangere deres prestasjoner i fremtiden, sier Jansrud.

Og selv om han fremdeles ikke har kjørt et eneste renn i vinterlekene i Torino, har OL gitt mersmak. Alpinfansen kommer til å få se den unge alpinisten i OL i 20 år fremover – i hvert fall om en skal tro hovedpersonen selv.

- Det er mange alpinister som holder det gående til de er 40, er det ikke? Jeg ser ingen grunn til at jeg ikke kan gjøre det. Det er i hvert fall helt sikkert at dette ikke blir mitt først OL, slår han bestemt fast.

Han vil ikke snakke så mye om rammene rundt vinterlekene i de italienske alpene. Få tilskuere, store logistikkproblemer og masse rot fra arrangørenes side både når det gjelder transport og kommunikasjon, har preget de 20. olympiske vinterleker så langt.

- Jeg har jo fått med meg all kritikken dette mesterskapet har fått. Men for å være ærlig, bryr jeg meg ikke noe særlig om akkurat det. Jeg er her for å stå på ski og gjennomføre gode renn, mener 20-åringen.

Målet er pallen
Tirsdag skal Kjetil Jansrud kjøre sitt første renn i Sestriere. Kombinasjonen står på programmet. Slalåm er Peer Gynt-kjørerens favorittdisiplin, og det er her han mener han har de største medaljesjansene.

Men målet er likevel pallen også i kombinasjonen.

- Det blir all or nothing, for å si det sånn. Kjører jeg en god utfor, er sjansene store for at jeg kan få medalje. Jeg har ikke kjørt så mye utfor denne sesongen, men i slalåm er jeg sterk, sier unggutten.

Og legger til:

- Jeg kommer til å bli like skuffa for en fjerdeplass som for en 14. plass. Dette er plasseringer ingen husker uansett.

Sier Jansrud. Fremdeles like proppfull av selvtillit. Og fremdeles uten OL-medalje. Enn så lenge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere