RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil tilbake i union med Norge

Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX SVERIGE
Sist oppdatert:
Sverige vurderer gamle triks for å sikre seg VM-gull.

PYEONGCHANG/OSLO (Nettavisen): Før Norges hockeylandslag kvalifiserte seg til OL-turneringen i Vancouver, hadde Sverige i det minste et lite håp om å slå oss i et større mesterskap.

Det gjenstår ennå å se hvordan det går, men i VM i skiskyting har det meste vært magert for den svenske leiren. Med litt godvilje var Björn Ferry og Carl Johan Bergmann mulige medaljører i forkant av mesterskapet.

Etter en 40. plass på Ferry og 79. plass på Bergmann under sprinten, har det blitt stille fra den svenske delen på pressesenteret i Sør-Korea. Forunderlig nok blir de stadig observert på kakefestene til den norske troppen..

Større sjokk enn gullet
Dessverre for svenskene har begge de to antatt beste løperne vært slått ut av sykdom. Tirsdagens 5. plass på David Ekholm ble derfor en etterlengtet opptur for söta brors herreavdeling.

- Hadde du håp om svensk medalje underveis?

- Egentlig ikke. Det føles som en større overraskelse at David Ekholm endte på 5. plass i dag, enn at kjæresten (Helena Jonsson) tok gull mandag. Det var et veldig godt løp, sier herretrener Staffan Eklund til Nettavisen.

Offisielt: - Ole er den største
Og den svenske tristessen i sporet smakte ikke bedre av at Ole Einar Bjørndalen overmannet selveste Ingemar Stenmarks verdenscuprekord etter gull på 20 kilometeren.

- For deg: Hvem er størst av Ingemar Stenmark og Ole Einar Bjørndalen?

- Ole Einar har både flere verdensupseirer og medaljer. Det er vel bare å erkjenne at det er en nordmann som er best. Vi får gå tilbake i union med Norge igjen. Da føler vi oss litt norske, vi også, sier Eklund.

Aftonbladets skijournalist Kristoffer Bergström tenner på Eklunds unionstanke.

- Haha, det var morsomt sagt. Det er nok spøkefullt ment, men det er likevel noe vi tenker ofte i Sverige. Vi vil også ha den samme fremgangen dere har hatt, og vi skulle ofte ønske at vi kunne låne noen norske utøvere. Dette er et bra forslag, sier Bergström og ler.

- Vi trenger den rivaliseringen som er mellom Norge og Sverige. Vi ser opp til hverandre og gjør alt vi kan for å slå hverandre. Ingenting er så spennende som når det er fem nordmenn og en svenske i en sprintfinale i langrenn, synes Bergström.

Trodde ikke på norsk gull
Det var ingen svensker med i gullkampen tirsdag, men landslagstrener Staffan Eklund hadde likevel ingen problemer med å glede seg på nabolandets vegne etter nok en oppvisning fra vår nye vinterkonge.

- Han er fortsatt best i verden i skiskyting. I god konkurranse med Emil Hegle Svendsen, vil jeg si. Jeg vet at Ole Einar har hatt problemer med sykdom. Jeg synes det morsomt å se at han er tilbake i godt slag.

- Så Bjørndalens løp ut som et gulløp for deg?

- Jeg trodde ikke at det skulle holde når han fikk tre bom, men vi vet at han er fantastisk i sporet. Når det stemmer for ham, kan han bomme tre ganger og fortsatt gjøre det godt.

- Det bestemmer ambassadøren
Da Norge brøt ut av den forrige unionen med svenskene i 1905, var det kun 184 av de 368.208 nordmennene som avga stemme som ville forbli styrt av svenskene.

Derfor tok Nettavisen en kjapp telefon til Sveriges ambassadør Michael Sahlin i Oslo for å lodde stemningen for en ny avstemning. Samtalen forløp på denne måten:

- Ambassadøren er ikke tilgjengelig i dag, og det er i så fall han som bestemmer dette, opplyser Britt Jensens, ambassadens «Social secretary».

Betyr dette at det er ambassadør Michael Sahlin som bestemmer om det blir en ny norsk-svensk union? Ambassadøren bor jo allerede i Oslo og bør således være positivt innstilt til dette. Smuget er jo flere hakk heftigere enn det Stureplan er...

Eller mente hun kanskje at det er Sahlin som bestemmer hvem som skal uttale seg om saken på vegne av den svenske ambassaden?

Vi ble ikke mye klokere.

Vil lure Löfgren tilbake
Kloke er derimot svenskene. De har nylig oppdaget at deres hittil eneste vinner av verdenscupen sammenlagt, etter å ha hoppet over til USA, har blitt trener for det norske suksesslaget.

Derfor håper de nå å lure 39-åringen tilbake en gang i fremtiden.

- Som jeg har sagt tidligere, er det bra at vi får sendt ut noen folk fra Sverige. Det viser at vi er dyktige på ledersiden også. Forhåpentligvis kommer han hjem en dag og lærer bort noe av det han har lært seg i Norge.

Problemet er bare at de selv var med på å få Löfgren til å slutte med skiskyting i alder av 29 år.

Kanskje det er bedre at de setter en strek over egen satsing og heller begynner å heie på oss?

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere