RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ville blokkere knusende rapport om eget lederskap

Foto: SALVATORE DI NOLFI (EPA)
Sist oppdatert:
Utskjelt sykkelpresident lyktes ikke med forsøket.

Pat McQuaids grep om makten i UCI virker svakere enn noen gang.

Presidenten for det internasjonale sykkelforbundet har kommet under ytterligere press den siste tiden. Denne gang fra internt hold i UCI, etter at en knusende rapport om hans lederskap ble presentert på toppmøtet i Bergen forrige uke.

Ifølge Inside the Games prøvde McQuaid å blokkere rapporten, men den 63 år gamle iren lyktes ikke med forsøket.

Rapporten ble lagt frem av Mike Plant, tidligere president for det amerikanske sykkelforbundet og nåværende medlem av UCIs mektige styringskomité.

Det konkrete innholdet i rapporten er ikke blitt gjort kjent for allmenheten, men Brian Cookson, president i det britiske sykkelforbundet, har likevel reagert kraftig på informasjonen som kom frem på møte.

Les også: «Norsk sykkeldrøm» mangler penger

- Jeg må respektere konfidensialiteten i styringskomiteen med hensyn til innholdet i saksdokumentene. Men jeg ble opprørt over hva jeg fikk høre, og jeg har blitt forsikret om at informasjonen skal undersøkes videre, skriver den 61 år gamle briten i bloggen sin.

Armstrong-kritikk
Saksdokumentene føyer seg i rekken av flere nådeløse angrep mot McQuaid etter at dopingavsløringene rundt Lance Armstrong sjokkerte sykkelsporten sist høst.

McQuaid har gjentatte ganger benektet ethvert kjennskap til Armstrongs ulovlige virksomhet. Men måten han har ført kampen mot doping har vært kraftig kritisert, og irens aggressive motangrep har etter hvert gjort han svært upopulær blant sykkelsamfunnets medlemmer.

- Jeg tror Pat (McQuaid) har akseptert det faktum at vi behøver en uavhengig granskning, men likevel har ingenting skjedd, sier Cookson til The Times fredag.

For snart tre uker siden kunngjorde Cookson at han tar opp kampen mot McQuaid i det kommende presidentvalget. Cooksons kandidatur virker å ha fått støtte fra den russiske oligarken Igor Makarov, som også er en del av UCIs styringskomité.

Les også: President uten støtte fra hjemlandet

McQuaid har fungert som sportens mektigste administrator siden 2005 og håper å bli valgt til en ny fireårs periode under kongressen i september. Han var derfor raskt ute med å avsløre de han karakteriserte som Cooksons «tvilsomme støttespillere».

Cooksen ble overtalt til å stille som presidentkandidat da kommisjonen som skulle etterforske de angivelig forbindelsene mellom Armstrong og UCI kollapset i januar. UCI brukte om lag 13 millioner kroner på å drifte kommisjonen som aldri møttes.

- Folk har inntrykk av at i sykkelsporten feier man ting under teppet. Sporten blir dratt ned i dritten hele tiden på grunn av disse påstandene, sier Cookson – som har vært medlem av styringskomiteen i UCI siden 2009.

Haster med nominasjon
McQuaid representerer kanskje den mektigste familien i irsk sykkelsport. Likevel ble hans nominasjon til presidentvervet forrige uke forkastet av det irske forbundet, til tross for prominent støtte fra de gamle sykkelheltene; Stephen Roche og Sean Kelly.

Nå er McQuaid avhengig av sitt nye hjemland, Sveits, og at forbundet der velger å gi ham støtten han behøver for å stille til valg nok en gang.

Les også: Slik vil antidopingsjefen ta juksemakerne

Men nominasjonen fra det sveitsiske forbundet har også vært preget av forvirring. Ifølge Velonation har McQuaids støtte blitt utfordret av tre medlemmer fra det sveitsiske forbundet, men at nominasjonen likevel står ved lag foreløpig.

Mens han hopper fra forbund til forbund som en varm potet begynner det nå å haste for McQuaid. Nominasjonen bør være i orden i god tid før kongressen i september.

Da procycling.no møtte den hardt pressede presidenten i Bergen forrige uke virket han trygg på å bli valgt for en ny periode og fastholdt at støtten rundt hans kandidatur var bred.

- Jeg har faktisk fått brev og e-mail fra forbund rundt om i hele verden, og mange av dem har insitert på at jeg fortsetter. Det har riktignok vært snakk om at jeg burde trekke meg, men jeg står for arbeidet jeg har gjort. Ingen er perfekte. Folk gjør feil og jeg har også gjort feil. Man må lære fra de feilene og komme seg videre. Arbeidet jeg har gjort på visse området taler for at jeg blir valgt igjen, fortalte McQuaid den gangen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere