*Nettavisen* Sport.

Ville frata Saxo Bank lisensen

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Men sykkelpresidenten ble overprøvd av egen lisensnemnd.

02.04.12 19:09

Bjarne Riis kan trekke et lettelsens sukk.

En pressemelding fra UCI forteller nemlig at det internasjonale sykkelforbundet ønsket at det danske laget skulle miste WorldTour-lisensen på bakgrunn av Alberto Contadors dopingsak.

Spanjolen ble idømt en toåring utestengelse med tilbakevirkende kraft etter å ha testet positivt for clenbuterol. Det gjorde at 2011-resultatene hans ble strøket, samtidig falt det danske laget fra 12. til 24.-plass på verdensrankingen.

Ikke enige
Dermed kunne det vel ikke være grunnlag for å gi laget WorldTour-lisens basert på UCIs egen poengranking?

Nei, mente forbundet selv – med Pat McQuaid i spissen.

Jo, mente forbundets egen lisensnemnd – og gikk dermed mot UCI-presidentens vilje.

Da forstår man kanskje om Bjarne Riis tar en «lille en» i tussmørket. Mannen som tidligere styrte et av sykkelsportens største stjernelag, har kun brødsmuler igjen etter Contador-affæren.

Tok 68 prosent av poengene
På den andre siden skal man også huske på at spanjolens feilgrep ble gjort mens han fremdeles var Astana-rytter. Skulle kasakhstanerne gå helt fri, men mannskapet til Riis skulle gått dukken?

Nei, mener altså lisensnemnda. Og det på tross av at Contador dro inn 68 prosent av lagets poeng i 2011.

- Selv om vi aksepterer at laget ikke holder WorldTour-nivå uten stjernerytteren sin, har vi i dag kommet fram til at de spesielle omstendighetene i saken ikke rettferdiggjør å inndra lisensen som ble gitt den 18. november (i fjor), heter det i uttalelsen fra lisensnemnda.

- Når dagens Saxo Bank-lisens går ut den 31. desember i 2012, er laget nødt til å oppfylle alle lisenskrav om de ønsker å fortsette som UCI ProTeam i 2013, heter det videre.

Det betyr at «Ørnen fra Herning» er nødt til å benytte overgangsmarkedet godt denne høsten, etter at han har mistet profiler som Richie Porte, Andy Schelck, Fränk Schleck, Fabian Cancellara og en rekke andre ryttere de siste to årene.

Hvor er Saxo-stjernene?
Og hva verre er: Verken Contador (som er fristilt fra kontrakten) og Nick Nuyens (som brakk hofta under Paris-Nice) kan plukke poeng for det skrantende mannskapet til Riis per dags dato.

UCI-president McQuaid sier følgende om mandagens vedtak:

- UCI fulgte prosedyrene i forhold til regelverket. Lisensnemnda utførte sitt arbeid, og tok avgjørelsen på egne vegne. Derfor aksepterer vi denne avgjørelsen, sier han.

Hva mener du? Var det riktig å la Team Saxo Bank beholde profflisensen?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.