Gå til sidens hovedinnhold

- Ville handlet annerledes

Karoline Bjerkeli Grøvdal ble sendt til VM til tross for spiseforstyrrelser, men sportssjef Kjetil Tømmernes mener flere medier ga et unyansert bilde av en viktig sak.

I Romsdals Budstikke lørdag står friidrettsutøveren Karoline Bjerkeli Grøvdal (18) for første gang frem og snakker om spiseforstyrrelsene.

Det var etter friidretts-VM i Osaka i fjor at det ble avdekket at en av de kvinnelige, norske utøverne hadde blitt sendt til mesterskapet til tross for at friidrettsforbundet skulle ha visst om at hun hadde problemer. Frem til mandag har utøveren vært anonymisert i media, men lørdag valgte altså isfjordjenta Grøvdal å snakke ut i lokalavisa om det siste året.

- Må fange opp signalene
Det ble rettet skarp kritikk mot friidrettsforbundet, spesielt fra mediene, da saken ble kjent. Sportssjef i friidrettsforbundet, Ketil Tømmernes, mener imidlertid medias fremstilling av saken ikke var helt i tråd med virkeligheten.

– Det er ikke alltid medievirkeligheten og den reelle virkeligheten går helt i takt Dette var en utøver som følte seg i god form også etter VM da vår medisinske ansvarlige Thor Øistein Endsjø fortalte henne at vi mente hun var syk, sier Tømmernes til Nettavisen.

- Det er nettopp det som er det vanskelige med denne sykdommen. Man skal ikke vente på noe kollaps eller annen fysisk reaksjon, man må se etter andre signaler for å fange det opp så tidlig som mulig. Derfor blir det så feil når media fremstiller en annen virkelighet, forklarer han, og viser til at Grøvdal selv ikke anså at hun hadde et problem.

- Forsto ikke bekymringen
Til Romsdals Budstikke forteller Grøvdal at hun ikke helt forsto hvorfor det plutselig ble så mye oppstyr rundt henne.

– Jeg skjønte ikke all bekymringen, og ville bare fortsette å konkurrere utover høsten. Jeg har alltid hatt et naturlig forhold til kostholdet, og mente jeg gjorde det en toppidrettsutøver skulle gjøre. Jeg hadde en veldig hektisk konkurransesommer med mange mesterskap, men jeg syntes det var veldig artig å få være med på alt. Sannsynligvis tok det hardere på enn jeg trodde og var klar over.

Tømmernes sier likevel at forbundet ville grepet inn på et tidligere tidspunkt dersom de hadde sett signalene raskere.

– Vi hadde en oppfølging av henne gjennom sommeren, men trakk feil konklusjoner og gjorde noen feil valg. I etterkant er det viktig å se hvor vi tok de gale beslutningene slik at vi minimaliserer risikoen for at noe slikt kan skje igjen.

– Hadde vi vært mer observante på et tidligere tidspunkt, er det klart vi ville grepet inn før og gjort ting annerledes. Men det viktigste nå er at Karoline har fått og får oppfølging av en gruppe fagpersoner som følger henne tett, forklarer Tømmernes, som har stor tro på den unge hinderløperens idrettsfremtid.

– Karoline er en svært talentfull idrettsutøver, og hun er høyt oppe på prioriteringslisten til friidrettsforbundet.

(Les videre under bildet)

Fortsatt konkurransenekt
Når Grøvdal er tilbake på banen igjen er foreløpig usikkert. Selv om hun er på bedringens vei og tilbake i trening, har hun fremdeles konkurransenekt.

Både vekt og fettprosent vurderes kontinuerlig av Olympiatoppen før hun får klarsignal til å konkurrere igjen, noe som neppe skjer før tidligst i høst, selv om hun allerede nå viser lovende takter på løpingen. Hun deltok nylig i Åndalsnesløpet, utenfor konkurranse, og da slo hun like godt sin egen rekordtid fra i fjor.

– Jeg tror jeg kunne hatt en sjanse på OL-kravet på 9,30 minutter, uten at jeg har OL i Beijing i tankene. Det plager meg ikke at jeg går glipp av sommerens mesterskap, for jeg kommer til å få mange flere sjanser, sier en optimistisk Grøvdal.

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene