RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ville ikke gå i krigen

Foto: SCANPIX
Sist oppdatert:
Derfor ble Brede Hangeland norsk landslagsspiller.

CHISINAU (Nettavisen): Han er bautaen i den norske forsvarsfireren. Erik Hagen, Ronny Johnsen og Kjetil Wæhler kjemper nå om den andre plassen. Men ingen av dem kan rokke ved Brede Hangelands posisjon på det norske landslaget.

Men for åtte år siden måtte Hangeland gjøre et valg: Skulle han bli norsk statsborger? Eller amerikansk?

- Jeg ble født i Houston, sier 26-åringen til Nettavisen.

- Jeg bodde der i tre måneder, så jeg føler meg på alle måter norsk. Men jeg måtte velge en gang, og jeg tror jeg var 18 år gammel da valget måtte tas. Da falt det rimelig naturlig å ta norsk statsborgskap, legger han til.

Som 18-åring var det ikke altfor mange som visste hvem Hangeland var. Han hadde aldri spilt for noe landslag, og ingen fra fotballforbundet i USA – eller Norge for den saks skyld – hadde tatt kontakt.

Derfor ble den endelige avgjørelsen tatt helt uten tanker på en fremtidig fotballkarriere.

- Jeg debuterte først på U21-landslaget da jeg vel var 19 år. Så landslaget tenkte jeg ikke på da jeg tok valget. Det handlet kun om å være norsk eller amerikansk statsborger.

Ville ikke krige
- Var det noen argumenter for USA?

- Det var heller et argument mot. Det var dette med at hvis det kom en stor, stor krig så måtte jeg kanskje inn og slåss. Det hadde jeg ikke spesielt lyst til. Da var det lettere å ta en støyt i den norske marinen, gliser han.

- Jeg løsnet vel 16 skudd der, legger han til.

Mens Norge har stått utenfor alle store fotballsluttspill siden EM i 2000, har USA deltatt i begge de to siste VM-sluttspillene.

- Har du angret deg?

- Jeg følger litt ekstra med på USA. Jeg har jo et forhold til landet. Men hvis jeg skulle tatt det samme valget i dag, så vil jeg også nå valgt Norge. Norge står hjertet mitt atskillig nærmere. Jeg vet jo ikke om jeg ville plass på det amerikanske landslaget en gang. Jeg tror nok det var et fornuftig valg jeg tok, sier han.

- Jeg hadde et håp
Nå er tilholdsstedet til Hangeland imidlertid verken Norge eller USA. Han holder til i FC København i Danmark. Der blir han værende også videre – til tross for at han ble sterkt koblet til andre internasjonale toppklubber før overgangsvinduet stengte 1. september.

- Jeg hadde et håp om at det skulle skje noe, men hva som skjedde bak lukkede dører, vet jeg ikke. Jeg fikk bare beskjed: Du blir her, sier han.

- Bitter?

- Jeg tar det til etterretning. Det var i alle fall deilig å få en avklaring. Det var mye frem og tilbake. Det var litt stress. FC København kjenner imidlertid til håpet mitt. Så får vi se om det kommer noen nye sjanser.

- Du er 26. Redd for at toget snart går i forhold til Premier League og andre store ligaer?

- Jeg er ikke noe talent lenger, så det bør vel skje snart. Det har jo vært noen overgangsvinduer hvor jeg har følt at det har vært muligheter. Men jeg kan ha 5-6 gode år igjen, så det er heller ikke noe hastverk.

Hangeland har to år igjen av kontrakten med danskene, og vil tenke seg nøye om før han skriver under en ny kontrakt med dem.

- Hvis jeg gjør det, så blir det i alle fall ikke for knapper og glansbilder. Det skal være helt rett. Men jeg har det fint i byen og klubben. Så det kan være aktuelt med ny kontrakt også, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere