*Nettavisen* Sport.

Vino minnes død venn

KUN TIL BRUK PÅ PROCYCLING.NO Foto: Tim De Waele (©TDWsport.com)

Aleksandr Vinokourov tenker fortsatt på Andrej Kiviljov, som på tragisk vis gikk bort under Paris-Nice i 2003.

05.03.11 11:38

37-åringen Aleksandr Vinokourov starter antageligvis sitt siste Paris-Nice søndag. Kasakhstaneren har vunnet rittet sammenlagt to ganger, 2002 og 2003, men minnene fra «Rittet mot solen» er ikke bare gode.

- Jeg har vunnet det to ganger, men jeg hadde også fryktelige følelser der. Slik som dødsulykken som rammet min venn Andrej Kiviljov i 2003. Det var et vendepunkt i karrieren og livet mitt, sier Vinokourov til velonation.

På den andre etappen av Paris-Nice veltet Kiviljov førti kilometer før målgang. Cofidis-rytteren falt i koma og ble fraktet til sykehuset i Saint-Charmond. Han ble forflyttet til Saint-Étienne med fly. Over natten forverret Kiviljovs tilstand seg og han døde 12. mars 2003, 29 år gammel.

LES OGSÅ:- Dette er den nye Vino

- Det har merket karrieren min, sier Vinokourov.

Kiviljov gjennomførte sin beste sesong i 2001. Han ble fjerdemann sammenlagt i Tour de France, vant en etappe i Dauphiné Libéré og tok hjem sammenlagtseieren i Route du Sud. I Tour de France var han 48 sekunder unna en pallplass.

- Han er min bror
Aleksandr Vinokourov avgjorde rittet på etappen til Mont Faron. Han dediserte seieren til sin avdøde kamerat og steg opp på seierspallen med et bilde av Kiviljov.

- Han er alltid der, forteller den 37 år gamle Astana-rytteren.

I Kasakhstan er den tradisjonelle sørgeperioden 40 dager. På den førtiende dagen etter Kiviljovs død vant Vinokourov Amstel Gold Race, han dediserte også denne seieren til Kiviljov og uttalte at han «kjørte med styrken til to menn».

- Han er min bror. Jeg snakker med han noen ganger. Det går ikke en dag uten at jeg tenker på han. Jeg savner han veldig mye, fortsetter Vinokourov.

Ikke en mester uten Paris-Nice-triumf
Mange store mestere har vunnet «Rittet mot solen». Anquetil, Zoetemelk, Merckx, Kelly, Indurain, Rominger, Jalabert, Vinokourov og Contador er noen av rytterne som har stått på det øverste steget i det franske vårrittet.

- Du må vinne det for å bli ansett som en stor mester. Det er nok litt for tidlig på året for meg enda fordi de største målene mine kommer senere på sesongen, men ingen ryttere er likegyldige til Paris-Nice. Vi vil alltid forsøke å gjøre det godt i dette rittet, mener Vino.

LES OGSÅ:- Jeg kan bli like god som Vino

Kasakhstaneren stiller med blant annet Roman Kreuziger og Rémy Di Gregorio for Astana. Trioen vil kjøre for en god sammenlagtplassering i rittet som i år inneholder fler klatrekilometer enn tidligere.

- Det er et fantastisk ritt, avslutter Vinokourov.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag