- Å bli mor vil gjøre Marit Bjørgen enda bedre

STÅR OVER EN HEL SESONG: Marit Bjørgen venter barn i desember, og tar et hvileår fra internasjonale konkurranser.

STÅR OVER EN HEL SESONG: Marit Bjørgen venter barn i desember, og tar et hvileår fra internasjonale konkurranser. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Tidligere skihelter deler sin egen erfaring med graviditet.

24.06.15 22:05

Tirsdag annonserte Marit Bjørgen at hun og Fred Børre Lundberg venter barn i desember, og at den kommende sesongen derfor vil gå uten langrennsdronningen.

Samarbeidsvillig kropp

Bjørgen legger imidlertid ikke opp. Hun har i stedet satt seg VM i Lahti i 2017 som mål. Nå lurer hele Norge på om 35-åringen vil komme tilbake i god nok form til å legge nye medaljer til sin allerede imponerende samling.

- Jeg tror Marit kommer til å bli enda bedre, og at Therese Johaug har rett i at de må passe på å vinne nå, før Marit er tilbake, sier Anita Moen Bonden til Nettavisen.

Selv ble hun mor til Karoline som 24-åring, mens hun var en av landets beste langrennsløpere.

- Jeg trente egentlig helt fram til fødselen. Desto bedre form man er i før, desto lettere er det etterpå. Etter fødselen har du en del hormoner som gjør at kroppen er veldig samarbeidsvillig. Jeg husker noen treninger hvor jeg merket framgang under selve økten. Det er veldig inspirerende, forteller Moen Bonden, som har flere OL- og VM-medaljer på merittlisten.

TOPPIDRETTSMAMMA: Anita Moen med datteren Karoline. Foto: Privat


LES OGSÅ: - Mye lettere for en toppidrettsutøver å komme tilbake i form

- Må finne sin vei

Også tidligere skiskytter Ann Kristin Flatland, som ble mor i 2012, og senere gjorde comeback i skisporet, har troen på et Bjørgen-comeback. Flatland tok selv VM-gull ti måneder etter fødselen.

- Først vil jeg jo gratulere henne, og ja, jeg har tro på at hun kan komme tilbake i toppen. Hun har vist før at hun kan kjempe seg tilbake. Det er også mange eksempler på folk som har kommet tilbake i toppen etter å ha fått barn. Det er viktig for Marit at hun finner sin vei og sin rytme. Hun må finne ut hva som er rett for henne, sier Flatland til Nettavisen.

Flatland vant både verdenscuprenn, OL-bronse og VM-gull etter at hun ble mamma og føler ikke at det å få barn var noe hinder for karrieren.

- Nei, det var ikke noe hinder. Men det var litt mer ting som måtte planlegges og organiseres. Det var en større utfordring enn tidligere. Marit har alle muligheter til å komme tilbake, men det krever litt mer. Det er den største forskjellen. Men har hun lyst, og alt går bra, tror jeg hun klarer dette fint, sier Flatland videre.

Ble sterkere

Anita Moen Bonden fødte datteren Karoline i mai, og trente for fullt med postgirolaget til Inge Andersen og Oddvar Brå fram til jul under graviditeten. Etter jul gikk hun ingen renn, men trente for fullt med både ski og sykkel.

- Vi var på sykehuset i 14 dager etter fødselen, på grunn av komplikasjoner, men jeg begynte å gå turer mens jeg var der. Så begynte vi med lange turer med barnevogn. Etter en måneds tid trente jeg ganske bra, og etter to måneder var jeg i full trening igjen.

UNDER LILLEHAMMER-OL tok Anita Moen og det norske laget sølv i stafetten. Her sendes Moen ut på siste etappe av Elin Nilsen. Foto: Bjørn Sigurdsøn (NTB scanpix)

Den påfølgende sesongen etter sto hun over verdenscupen, fordi hun ønsket å fortsette ammingen en periode. Morsinstinktet er som kjent sterkt.

En annen positiv effekt av fødselen, iallfall for Anita Moen Bondens del, var at hun ble sterkere både fysisk og mentalt.

Et år uten konkurranser vil bidra til å gjøre Rognes-jenta bedre, tror Moen Bonden.

- Hun vil merke at motivasjonen blir enda større nå. Så fremt ting går som det skal med svangerskapet, og Marit finner en rytme hvor hun får hvilt og sovet nok, er jeg ganske sikker på at hun er i god form på slutten av kommende sesong. Hun vil sikkert levere noen god renn da. Sesongen etter blir hun sikkert enda sterkere, spår Anita Moen Bonden.

- Lytt til kroppen
Tidligere skiskytter Flatland forteller at også hun holdt seg aktiv under graviditeten og selv om hun i utgangspunktet ikke gikk med store planer om å komme tilbake til idretten med det første, gikk overgangen fint.

- Jeg ønsket å se an litt, hvordan dette gikk. Men jeg var vel tilbake i full trening etter noen måneder. Jeg hadde behov for bli kjent med ungen den første tiden, så de første månedene tenkte jeg lite på trening, sier hun.

- LYTT TIL KROPPEN: Mener Ann Kristin Flatland. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

- Men jeg tror det er veldig forskjellig fra person til person hvordan svangerskapet påvirker og hvordan man føler seg i etterkant. Jeg holdt det delvis gående underveis og det var greit å komme tilbake, sier hun.

Flatlands beste tips til Bjørgen, er å lytte til kroppen.

- Jeg ville gjøre ting på min måte. Det var viktig å lytte til kroppen og kjenne etter. Jeg fant en rytme som passet meg. Det er ikke om og gjøre å komme tilbake fortest mulig. Det er viktig at mor, barn og familie har det bra. Alle må ha det bra i lag, sier den tidligere skiskytteren.

Trener med barnevogn
En annen norsk toppidrettsutøver som har erfaring med å bli mor mens hun fremdeles er aktiv, er stavhopperen Cathrine Larsåsen (28). Hun ble mor i februar og har tatt med seg barnevognen under treningsøktene.

Selv begynte hun å trene forsiktig etter to uker, og med jogging etter fem uker.

- Når man har så bra grunnlag som det Marit har, så kan hun bare kjøre på videre med trening og ikke være redd, sier Larsåsen til Aftenposten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.