RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
IKKE FORNØYD: Tidligere verdensmester på 5-kilometer Trude Dybendahl synes løypene i Oslo-marka kunne blitt preparert oftere
IKKE FORNØYD: Tidligere verdensmester på 5-kilometer Trude Dybendahl synes løypene i Oslo-marka kunne blitt preparert oftere (All Over Press / NTB Scanpix)

- De tror det snør skiløyper

Sist oppdatert:
Tidligere verdensmester synes ikke turgåere er noe problem.

Debatten om turgåere som ferdes i skisporet har skapt stort engasjement etter at Nettavisen-blogger Sindre Wiig Nordby skrev et innlegg om at ferdselen er ulovlig tidligere denne uken.

Les bloggen her: - Dette er ulovlig

Trude Dybendahl ønsker at skiløypene blir preparert oftere.

Les også Øystein «Pølsa» Pettersens reaksjon:
- Synes ikke at det er helt konge at folk går i løypa

Nordby mener mange ødelegger nypreparerte skispor ved å gå i løypene.

Bloggeren har fått støtte av flere kjente fra skimiljøet, men tidligere verdensmester på 5-kilometeren fra VM i 1991, Trude Dybendahl, synes ikke dette er noe problem.

Dybendahl arrangerer i dag skiskoler i marka, og bruker ofte mye tid i skiløypene. Hun mener i stedet at for sjelden oppkjøring av løypene er et større problem.

- Jeg opplever ikke den problematikken. Jeg kan alltids ønske meg en noe bedre preparering av kommunen, for de tror noen ganger at det snør skispor. Jeg synes det er en større utfordring enn at folk går i løypa. Problemet er når kommunene velger å kjøre to spor i midten av løypa i stedet for brede fine skøytetrasé. Da er det skiløperne selv som ødelegger de klassiske sporene. Er det skøytetrasé, gjør det ofte ikke noe at folk går tur, sier Dybendahl til Nettavisen.

Sindre Wiig Nordbye.

- Folkehelse
Den tidligere landslagsløperen mener også at man godt kan legge mer til rette for turgåere.

- Det at folk er ute viser at folk har lyst til å lufte seg, og det er i utgangspunktet positivt. Men da bør man se på om det er tilrettelagt for at folk kan det. Det er folkehelse. Jo mer folk kan være ute, jo bedre er det.

- Man kan kanskje strø fortauene mer, slik at man kan gå der. Når det endelig er snø, er det herlig å se at folk går ut. Det er så enkelt at vi har trasé å gå på, men de må strøs, sier Dybendahl. 

Skiforeningen: - Kjører så ofte vi kan
Kommunen har kun ansvar for 400 av 2600 skiløyper i Oslo-marka. Skiforeningen som har ansvaret for de resterende 2200 løypene sier de preparerer løypene så ofte de kan.

Det er dette Sindre Wiig Nordby reagerer på.

- Vårt slagord er at «det snør ikke spor». Vi er veldig klar over at skisporene ikke kommer av seg selv. Vi kjører opp løypene så lenge det er hensiktsmessig å kjøre opp løypene. Våre løypebaser kjører opp løyper på natta, tidlig på dagen og senere på dagen. De kjører stort sett så ofte de kan, men så er det sånn at hvis det for eksempel snør masse om morgenen, er det ikke vits å kjøre løypene mens det snør, for da snør løypene bare igjen før løypemaskinene har kommet seg tilbake til garasjen. Så det er en vurdering man må ta, sier kommunikasjonssjef i Skiforeningen Emilie Nordskar til Nettavisen. 

- Nå er vi heldige som har en gjeng med løypebaser som står på fra tidlig til sent. De har en enorm arbeidskapasitet, i tillegg har vi frivillige som hjelper til. Vi har et stor mannskap gjennom vinteren, og vi opplever at vi får kjørt det vi skal. Det vil alltid være henvendelser om den og den spesifikke løypa som kanskje ikke blir preparert like ofte som den personen ønsker, men vi prøver så godt i kan å ta hensyn til alle, forklarer Nordskar.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere