- Derick Brassard har blitt en komplett spiller

KOMPISER: Derick Brassard og Mats Zuccarello trives godt sammen utenfor isen også. Her er de på Flushing Meadows under US Open i tennis tidligere i år.

KOMPISER: Derick Brassard og Mats Zuccarello trives godt sammen utenfor isen også. Her er de på Flushing Meadows under US Open i tennis tidligere i år. Foto: Jean Cutoffe (Getty Images)

Derick Brassard fortjener litt av æren for suksessen til Mats Zuccarello.

19.11.15 20:09

NEW YORK (Nettavisen): Mats Zuccarello (28) scorer mer enn noensinne i NHL, med ni mål og ni assists på sesongens 18 første kamper, og det er selvsagt først og fremst hans egen fortjeneste.

 

Likevel er det på sin plass å gi Derick Brassard (28) et klapp på skulderen også. Zuccarello og Brassard utgjør sammen med Rick Nash førsterekken til New York Rangers og de tre utfyller hverandre godt.

- Når vi er på topp, er vi en ganske bra rekke. Vi er vel høyt oppe på 5-mot-5-mål. Brassard er en dødsbra spiller. Når han er i spillehumør, er han blant de beste. Nash også. Jeg ser dem på trening hver dag og de er gode, sier Mats Zuccarello til Nettavisen.

- Får Brassard den oppmerksomheten han fortjener i NHL?

- Det vet jeg ikke. Jeg leser ikke så mye hva som står i media. Jeg leser Nettavisen og TV 2. I de to avisene gjør han ikke det. Hvordan det er i Canada og sånt, vet jeg ikke, smiler Zuccarello.

Han har spilt i samme rekke som Brassard i flere sesonger og de to har god kjemi både på og utenfor isen. Brassard var blant annet med til Stavanger i sommer, i forbindelse med Zuccarello All Star Game.

Det skader sikkert ikke at de er jevngamle - Brassard er tre uker yngre enn Zuccarello.

- Vi snakker ikke så mye om samspillet, vi går bare ut og spiller. Vi har en god kjemi, sier Brassard til Nettavisen.

Beskjeden barnestjerne

Kanadieren var en barnestjerne (218 poeng på 151 kamper over fire sesonger for Drummondville Voltigeurs i QMJHL) som ble valgt allerede som nummer seks i 2006-draften, rett bak Phil Kessel.

Brassard fikk en fenomenal start på sin karriere i NHL da han i 2008 gjorde 25 poeng på sesongens 31 første matcher, før en skulderskade ødela resten av sesongen hans.

En som husker Derick Brassard godt fra den tiden, er Norges landslagskaptein Ole-Kristian Tollefsen (31). De to spilte sammen i Columbus Blue Jackets den gang.

HUSKER BRASSARD GODT: Norges kaptein Ole-Kristian Tollefsen spilte i Columbus Blue Jackets da Derick Brassard kom inn i NHL. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Tollefsen var allerede etablert i laget til blåjakkene da Brassard kom opp fra farmerlaget.

- I starten var han veldig sjenert. Han slet vel litt med språket - han snakket mest fransk - men etter hvert viste han vel at han var et førsterundevalg. Han er en herlig fyr som alltid er i godt humør, sier Tollefsen til Nettavisen.

Slo ikke til i Columbus

Den offensive stjernespilleren mange forventet etter 25 poeng på 31 kamper, ble Brassard rett nok ikke. Den fascinerende gode starten, med 0,8 poeng per kamp i 2008/09, ble etterfulgt av sesonger med 0,45, 0,64, 0,55 og 0,53 poeng per kamp.

Det var spesielt samarbeidet med trener Scott Arniel som surnet, i så alvorlig grad at Brassards agent Allan Walsh kom med kraftig, offentlig kritikk av lagledelsen for å vrake Brassard fra laget i en rekke matcher i 2011.

«Situasjonen til Derick Brassard har blitt uutholdelig. Treneren har en tradisjon for å begrave spillere og bruke dem som syndebukker for å maskere sin egen manglende suksess. Derick har plitt pekt ut, nesten fra starten av sesongen, som den som skal få skylden hvis ting ikke går bra», skrev Walsh.

Halvannet år senere - i april 2013 - valgte Blue Jackets å trade ham til New York Rangers sammen med Derek Dorsett og John Moore i bytte mot Marian Gaborik.

- Har blitt en komplett spiller

I Rangers utviklet han seg bra under trener John Tortorella, spesielt defensivt. Senteren har gjort 129 poeng på 192 kamper, et snitt på 0,67 poeng per kamp, for broadwayklubben. Forrige sesong gjorde han 0,75 poeng per kamp - nærmere bestemt 60 på 80 kamper.

- Da jeg spilte med han var han ung og veldig talentfull, med bra hender, bra fart og han elsket hockey. Det jeg har sett av han nå, er at han har utviklet seg mye og blitt en komplett seniorspiller, sier Tollefsen.

Landslagskapteinen har lagt merke til at hans tidligere klubbkamerat er blitt mer selvsikker og tar et større ansvar i laget.

SAMARBEIDER GODT: De to 28-åringene Mats Zuccarello og Derick Brassard har vært sentrale i den fantastiske sesongstarten til New York Rangers. Foto: Bruce Bennett (Getty Images)

Brassard har også bidratt til Mats Zuccarellos målproduksjon. Fem av nordmannens ni scoringer har kommet etter målgivende pasning fra Brassard, mens Zuccarello har lagt den målgivende pasningen til tre av Brassards seks mål.

Skværet opp

Han har også vokst som person. Da Alain Vigneault overtok som trener for Rangers etter Tortorella, valgte han å hente inn nettopp Scott Arniel som assistenttrener.

Det kunne ha blitt stygt, men Brassard tok brodden ut av situasjonen ved å ringe Arniel umiddelbart og renske luften.

- Du ser hvilken klasse Derick har; Samme dag som jeg ble ansatt, ringte han meg. Jeg hadde tenkt til å ringe ham, og vi hadde en herlig samtale og jeg fortalte ham hvor stolt jeg var over se ham spille så bra i Rangers. Vi har snudd arket og gått videre, fortalte Arniel ifølge USA Today.

- Dette er fortid. Jeg ser framover. Ingen vonde følelser. Jeg tror Arnie kan bli en fin tilvekst til vår gruppe og vårt overtallsspill, la Brassard til.

«So far, so good», som det heter på godt norsk. New York Rangers har de to siste sesongene kommet seg fram til henholdsvis finalen og semifinalen i Stanley Cup.

Denne sesongen topper Rangers sin divisjon med 30 poeng av 36 mulige etter de første 18 kampene.

Mye takket være samspillet mellom Mats Zuccarello og Derick Brassard.

New York Rangers møter Tampa Bay Lightning i Florida natt til fredag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.