- Det er det ikke mange som husker

SNART VM: Emil Hegle Svendsen er motivert.

SNART VM: Emil Hegle Svendsen er motivert. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Etter ti år, vender Emil Hegle Svendsen tilbake til der det hele startet.

09.02.15 18:25

Årets VM-arrangør vekker gode minner for Emil Hegle Svendsen, som for ti år siden vant to gull i junior-VM i Kontiolahti. I mars drar han tilbake for å jakte nye VM-gull.

- Det er det ikke så mange som husker, er det første Svendsen svarer når NTB nevner medaljene han tok som 19-åring.

Junior-VM i 2005 i de finske skoger ble en stor opptur for Svendsen, som tok to gull og én sølv i mesterskapet.

- Det er veldig hyggelige minner. Det var veldig stort å klare det. Jeg hadde en bra sesong langrennsmessig, og før mesterskapet fikk jeg på plass skytingen. Det var utrolig artig, mimrer han.

Ti år senere har han vunnet fire OL-gull og elleve VM-gull.

- Det har vært en fantastisk reise. Det har gått én vei. Jeg er veldig fornøyd med det, oppsummerer han.

Lave skuldre

2015 til nå har vært skuffende resultatmessig for de norske skiskytterne. Kommende helgs verdenscup i Holmenkollen blir viktig for få ting på stell mot VM.

- Siste måned har vært blytung. Før jul var det brukbart, men etter det har det vært tynt. Vi har en jobb å gjøre fram mot VM. Vi må reise kjerringa. Det er ingen tvil om at vi har litt press på oss, innrømmer han.

- Er du bekymret?

- Nei, jeg har gjort det så bra at jeg føler jeg ikke har noe å bevise. Men det er selvfølgelig artig å gjøre det bra. Men går det ikke bra, har det ikke så mye å si.

- En veteran

Svendsen erkjenner at karrieren hans nærmer seg slutten og at han tar ett år om gangen.

- Det er andre ting som frister. Man lever et ekstremt liv, sier 29-åringen, som legger til at han aldri har sett for seg å holde på like lenge som Ole Einar Bjørndalen.

Landslagssjef Per Arne Botnan mener Svendsen har utviklet seg positivt for hvert år som har gått.

- Han begynner å bli en veteran. Han er et forbilde på mange måter. Han er roligere nå enn i starten og vet hva som gjelder. Han kjenner kroppen sin godt og vet hvor lista ligger. Sånn sett har flere noe å lære av ham på det, sier Botnan til NTB.

Trigges av motgang

Selv om «Super-Svendsen» har vunnet alt som er å vinne, har han ingen problemer med å motivere seg til det som kommer.

- Jeg trives så godt at det er motivasjon i seg selv. Når det ikke går så bra, vekkes lysten. Jeg trigges når det butter imot, forklarer han.

Torsdag starter verdenscupen i Holmenkollen med normaldistanse. Lørdag er det sprint før det avsluttes med stafetter søndag.

- Det er viktig å gjøre det bra på hjemmebane. Det hadde vært artig å gjøre det bra etter en kjempetung måned, avslutter Svendsen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.