*Nettavisen* Sport.

- Dette har vi ikke gjort på flere år i slalåm

FÅR EN NY FORDEL: Henrik Kristoffersen får minst to ganger den kommende sesongen kjøre i løyper satt av Norge selv. Med litt flaks får han også denne fordelen i VM i februar. Foto: Fabrice Coffrini (Afp / NTB scanpix)

Henrik Kristoffersen får en fordel norske slalåmkjørere har savnet.

Forrige sesong tok Henrik Kristoffersen steget opp på pallen fem ganger etter slalåmrenn i verdenscupen – i en alder av 19 år. Han vant i Schladming, ble nummer to i Kitzbühel og endte som tredjemann i Levi, Adelboden og Kranjska Gora.

Også Sebastian Foss Solevåg (23), Leif Kristian Haugen (26) og Jonathan Nordbotten (25) tok verdenscuppoeng i denne disiplinen.

Kristoffersen endte på tredjeplass i slalåmcupen med 454 poeng, bak Marcel Hirscher (565) og Felix Neureuther (550).

- De gode resultatene i slalåm gjør at vi får sette flere slalåmløyper den kommende sesongen. Det er spennende, sier landslagssjef Håvard Tjørhom til Nettavisen.

Norge får denne muligheten på bekostning av blant andre den kontroversielle kroaten Ante Kostelic, faren til Ivica og Janica Kostelic.

- Kostelic setter ikke løyper i år, bekrefter Tjørhom.

Ante Kostelic satte opp løypa i andre omgang av slalåmrennet i OL i Sotsji, og pådro seg vreden til flere av deltagerne der etter at hans elleville løypesetting førte til at en rekke løpere kjørte ut i sesongens viktigste renn.

- Jeg synes det er en skam. Jeg prøver å beholde fatningen, men man kan ikke gjøre sånt i et OL, sa svenskenes André Myhrer ifølge NRK etter OL-slalåmen.

Klikk på bildet for å forstørre.

SOMMEREN ER OVER: Aksel Lund Svindal og hovedtrener Håvard Tjørhom under fysisk trening med herrelandslaget i alpint på idrettsbanen nedenfor Olympiatoppen ved Sognsvann i Oslo i sommer. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)


Håvard Tjørhom er glad for at Norge endelig får lov til å sette slalåmløyper igjen.

- Vi har ikke satt løyper på 5-6 år i slalåm. I storslalåm og super-G har vi satt, for der har vi hatt jevnt gode resultater. I slalåm er det minst fem år siden. Nå skal vi sette løypa i Levi og Adelboden. Vi har fått to omganger slalåm IVal d'Isere og klassikeren Alta Badia), to omganger storslalåm og setter super-G i Kitzbühel, forteller landslagssjefen.

- Dette er en fordel for oss, konstaterer Tjørhom.

Deltakernasjonene har fått instrukser om å unngå slike ekstreme løyper som Ante Kostelic etter hvert er blitt kjent for.

- Den løypa Kostelic satte i OL var veldig utfordrende. Den er noe av det villeste jeg har sett. Det er ikke ofte en ber løpere bremse, men det var partier som var mulig å kjøre full gass. Til slutt sto tre som hadde dominert slalåmen i verdenscupen øverst, og Henrik var en av dem, sier landslagssjefen.

Hvem glemmer vel at Henrik Kristoffersen kjørte seg opp fra 15.-plassen i første omgang til 3.-plass totalt – og bronsemedalje – med sin fenomenale andreomgang?

I beste fall får Norge også sette løype under VM i USA, som arrangeres i første halvdel av februar.

- Det blir en egen trekning av hvem som får sette løyper i VM. Dette gjøres på det siste verdenscuprennet før VM. Kriteriet for å være med i trekningen, er at du skal ha satt løype i verdenscupen før VM. Da unngår man forhåpentlig gærningene, humrer Håvard Tjørhom.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.