- Få kan arrangere OL billigere enn Norge

Børre Rognlien og søkerkomiteen til Oslo-OL i 2022 føler de har strukket seg langt med forslagene til budsjettkutt.

Børre Rognlien og søkerkomiteen til Oslo-OL i 2022 føler de har strukket seg langt med forslagene til budsjettkutt. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Børre Rognlien har tro på billigere Oslo-OL.

Idrettspresident Børre Rognlien mener et flott Oslo-OL i 2022 er mulig tross budsjettinnsparingene som ble presentert torsdag. Men nå nærmer man seg også grensen.

I søkerkomiteens nye budsjettforslag – eller oversikten over mulige innsparinger, som idrettspresidenten kaller det – er 33,7 milliarder kroner i statsgaranti og 21,7 milliarder i offentlige utgifter kuttet til henholdsvis 24,9 og 17,4 milliarder.

– Det budsjettet vi leverte til regjeringen i juni var sju prosent av bruttokostnaden i Sotsji-OL. Nå er vi vel nede på seks, humrer Rognlien overfor NTB, vel vitende om at store deler av Sotsji-utgiftene gikk med til bygging av hoteller, jernbane, motorvei og annet.

– Vi nærmer oss en grense der det ikke er mange land som kan arrangere OL noe rimeligere, fortsetter Rognlien og lister opp tre hovedgrunner til påstanden:

* Vi vil ha større gjenbruk av idrettsanlegg enn i noe OL siden 1976.

* Vi trenger ingen flyplass- eller havneutbygginger.

* Vi trenger ingen vei- eller jernbaneutbygginger. Vi klarer oss med infrastrukturen som er i 2022.

– Vi har et helt annet utgangspunkt. Det er så mye de andre OL-ene er blitt belastet med, som vi ikke trenger. Vi er veldig trygge på at det (opplegget) vi har er robust, sier Rognlien.

Favoritt

Rognlien vil ikke gå med på at det nye budsjettforslaget var en krampetrekning på grunn av manglende oppslutning blant norske folk. Han håper tvert imot at initiativet skal styrke sjansen for at Norge får vinter-OL om snaut åtte år.

– Vi har oppfattet det slik at politiske miljøer i Norge, både nasjonalt og regionalt, har ønsker om å få bedre innsikt og trygghet om hva som ligger i budsjettet. Mange har vært opptatt av at vi må senke kostnadene, og mange lurer på om vi tør å utfordre IOKs (Det internasjonale olympiske komité) manualer. Og vi tror at vi har såpass mye å gå på til dem vi konkurrerer med at vi tør å gjøre begge deler, sier idrettspresidenten.

Utfordrerne i kampen om 2022-OL er Kina (Beijing) og Kasakhstan (Almaty). Rognlien ser Norge som favoritt.

– Vi er på ingen måte uten konkurrenter. Kina og Kasakhstan er fullt i stand til å arrangere OL. Men vi er foreløpig best – og har litt å gå på.

Konsekvenser

Videre forteller søkerkomiteens nestleder at det hovedsakelig er tre ting komiteen har vurdert når det kommer til innsparinger.

– Er det mulig å legge flere øvelser inn i eksisterende anlegg? Er det mulig å kutte kostnader? Er det mulig å utfordre IOKs manualer innenfor en rimelig ramme?

– Hvor langt har dere strukket dere?

– Vi har vel påpekt det vi tror er mulig å spare som ikke går ut over evnen til å få et topp arrangement. Innsparinger som utøverne og publikum ikke vil merke. Vi har ikke skrapt ned på grunnfjellet, men vi har påvist at det (budsjettkuttene) har konsekvenser som det er mulig å velge, sier Rognlien (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.