- Han har en motivasjon som er beundringsverdig

GULLGUTT: Jørgen Graabak tok OL-gull, mens Magnus Moan kunne juble for sølv.

GULLGUTT: Jørgen Graabak tok OL-gull, mens Magnus Moan kunne juble for sølv. Foto: Dmitry Lovetsky (/ AP / NTB scanpix)

Pappa Finn Arne Graabak tror gullsønnen kan dominere kombinertsporten i mange år.

18.02.14 17:55

Tirsdag gikk Jørgen Graabak inn til et overraskende OL-gull i kombinert. 22-åringen ble dermed første, norske OL-vinner i kombinert på 16 år.

Graabak vant konkurransen foran landsmannen Magnus Moan og tyske Fabian Riessle. Graabak hoppet 132 meter i hopprennet og gikk ut 42 sekunder bak teten i langrennet, men hentet seg fint inn og avgjorde på oppløpet.

Hjemme i Melhus satt pappa Finn Arne, mamma Grethe og flere andre medlemmer av familien og så rennet på TV. Stemningen var selvsagt stor.

- At det skulle bli akkurat sånn, i dag, det er helt utrolig. Det var helt enormt mye liv her da vi skjønte at det ville bli gull. Vi satt en fire-fem stykker i stuen og så på. Det var en ubeskrivelig følelse, sier Finn Arne Graabak til Nettavisen.

- Vil være med
Pappa Graabak er imidlertid ikke sjokkert over at sønnen tok gull.

- For oss som har fulgt ham nære, så har vi egentlig ventet litt på dette. Det har vært nære på tidligere. Han har to pallplasser og to fjerdeplasser tidligere denne sesongen, så det er på ingen måte noen bombe, mener pappa.

Graabak tror også dette bare er starten og ser ikke bort ifra at sønnen kan komme til å bli en sentral skikkelse i kombinertsporten i mange år framover.

- Ja, jeg tror han vil være med å kjempe i toppen i mange år. Det kommer helt an på hvor mye motivasjon Jørgen har selv og han er veldig målbevisst og dedikert til idretten sin. Det er kombinert 24 timer i døgnet, sju dager i uken.

- Slik er det store deler av året. Han er beundringsverdig målbevisst.

- Hundre prosent
Ifølge pappa er 22-åringen såpass motivert til å satse hardt videre, at det ikke er snakk om å ta seg en ferie til sommeren, Da skal det trenes.

- Vi snakket sammen på søndag, og da snakket vi om alt annet enn kombinert. Da nevnte Jørgen at vi kunne legge en ferietur til april. For alt senere enn april, det er sesongoppkjøring, forteller Finn Arne Graabak.

Det siste året har sønnen satset hundre prosent på idretten.

- Ja, i år har det vært hundre prosent. I fjor tok han noen fag i tillegg. Det er kjempeviktig at de kan satse hundre prosent, om de har et mål om å være med i toppen. Om de ikke får satse for fullt, er det ikke interessant. Det nytter ikke å drive kombinert på et slikt nivå på halv tid, eller delvis.

- Er tett på
Også pappa Finn Arne har bakgrunn fra idretten, hovedsaklig fra hopp, og har vært tett på sønnens idrettskarriere i mange år.

- Jeg vet hvor mye arbeid som er lagt ned for å komme dit han er nå. Det er små marginer mellom suksess og fiasko. Siden jeg er så tett på og vet hva det handler om, er et OL-gull litt ekstra stort, ja, sier pappa Graabak.

- Hvordan vil du beskrive Jørgen som sønn?

- Han er ressurssterk og har en veldig omtanke for de rundt seg.

Tirsdag ble det også klart at Jørgen Graabak er med på det norske laget i lagkonkurransen. Dermed kan det ble enda mer edelt metall på 22-åringen, som faktisk ble vraket til den første kombinertøvelsen i OL.

- Det er klart at en slik vraking motiverer ham, men Jørgen jobber først og fremst bare på videre. Han jobber på og gjør det beste ut av situasjonen.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.