*Nettavisen* Sport.

- Hun har avlagt positiv dopingprøve

- DOPTATT: Ifølge tyske medier er det Evi Sachenbacher-Stehle som har avlagt positiv dopingprøve. Foto: Michael Dalder (Reuters)

Tysk TV-kanal melder om ytterligere to positive prøver.

21.02.14 12:23

Den tyske olympiske komité bekreftet fredag på sine hjemmesider at en av deres utøvere har avlagt positiv dopingprøve.

Foreløpig er det kun A-prøven som har vist seg positiv, mens B-prøven er under analyse.

Det tyske nyhetsbyrået DPA og flere andre tyske medier melder fredag ettermiddag at det er snakk om skiskytteren Evi Sachenbacher-Stehle.

Ryktene om at det var 33-åringen som var tatt, spredde seg som ild i tørt gress da det ble klart at hun var vraket fra det tyske stafettlaget fredag.

Sachenbacher-Stehle har tidligere konkurrert som langrennsløper og var med å vinne stafett for Tyskland under OL i 2002. Hun har også gull fra lagsprinten under OL i 2010.

TV-kanalen DW opplyser også at de har kilder som sier at det er avgitt tre positive A-prøver under OL.

- Bruk mer ressurser før OL
Tidligere avdelingsleder i Antidoping Norge, Mads Drange, mener det er for lett å slippe unna for de som ønsker å dope seg i dag.

Klikk på bildet for å forstørre.

LETT Å SLIPPE UNNA: Mads Drange mener de som vet hva de holder på med, slipper lett unna med dopingbruk. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

- Som jeg har sagt tidligere, så ryker du ikke under et OL hvis du vet hva du holder på med som doper. Stopper man bruken tidlig nok eller bruker stoffer man ikke blir tatt for, slipper man unna, sier Drange til Nettavisen.

Dopingjegernes problem er at de som er lure nok, slutter å bruke ulovlige midler i god tid før OL, slik at det ikke kan spores. Likevel vil den tidlige bruken være prestasjonsfremmende.

- Det er begrenset hvor stor verdi det har å teste under OL, men det er klart det er en viktig jobb som gjøres. Ønsker man like konkurransevilkår, nytter det imidlertid ikke å bare teste under OL. Mye av ressursene bør brukes i forkant, mener Drange.

- Tror du like mange doper seg nå som tidligere?

- Jeg tror dopingen har endret seg. Det er andre doser og nye midler, men lett å slippe unna.

Fischer er sjokkert
Tidligere skiskytter Sven Fischer er sjokkert over nyheten om at en tysk utøver skal være tatt.

- Jeg er sjokkert og trodde ikke at det var sant.

- Jeg er sjokkert over at en tysker har testet positivt. Det gjelder uansett hvilken utøver og idrett det dreier seg om, sa 42-åringen da han snakket med tysk og norsk presse ved pressesenteret for skiskyting og langrenn fredag formiddag.

Da var det gått en time siden han fikk høre om nyheten.

- Jeg hørte aldri om tysk doping i mine 15 år som aktiv. Dette skulle aldri ha skjedd, og det er svært kjedelig for hele den tyske troppen, sa Fischer.

Første dopingsak i Sotsji
I Sotsji OL kommer det til å utføres 2543 dopingkontroller. Dette er første gang en utøver tester positivt under årets leker.

Blant annet testes alle medaljevinnere og flere andre utøvere i hver konkurranse. Dessuten innhentes mange prøver utenom konkurranse, dels vilkårlig og dels på bakgrunn av informasjon.

Det var ingen dopingsaker i Lillehammer-lekene i 1994 eller i Nagano-lekene fire år senere. Sju utøvere ble avslørt under Salt Lake City-OL i 2002 og like mange i Torino i 2006.

Det var bare én dopingsak i Vancouver-OL i 2010. Da ble den polske langrennsløperen Kornelia Marek tatt for bruk av EPO.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.