*Nettavisen* Sport.

- Ikke riktig å tillate fotlenke

Straffens lengde vil kunne avgjøre om Petter Northug må sone i fengsel eller kan «gå på jobben» med fotlenke etter fyllekjøringen.

Straffens lengde vil kunne avgjøre om Petter Northug må sone i fengsel eller kan «gå på jobben» med fotlenke etter fyllekjøringen. Foto: Ned Alley (NTB scanpix)

Straffens lengde vil kunne avgjøre om Petter Northug må sone i fengsel eller kan «gå på jobben» med fotlenke etter fyllekjøringen.

Når dommer Ingrid Stigum setter retten i tilståelsessaken mot Northug torsdag, ligger allerede forslaget fra førstestatsadvokat Bjørn K. Soknes foran henne på bordet. Hvilken straff påtalemyndigheten går inn for at skistjernen skal idømmes, er foreløpig ikke kjent, selv om forslaget ble sendt domstolen allerede 19. september.

Hva utfallet blir kan komme til å påvirke den kommende sesongen i avgjørende retning for 28-åringen. Må han sone i fengsel, får han utsatt straffen til skisesongen er ferdig eller kan han sone med fotlenke? Dette spørsmålet er det opp til Kriminalomsorgen å avgjøre. Verken domstolen eller påtalemyndigheten har noen innflytelse på hvordan en straff kan bli gjennomført.

Flere kjente advokater og eksperter på strafferett sa at Northug må regne med å sone fengselsstraff da tiltalen ble kjent 16. september.

Forskjellsbehandling?

– Tiltalen er totalt sett veldig, veldig alvorlig, sa advokat Carl Bore til VG og mener Northug må forvente seg en dom på minimum to måneder ubetinget fengsel.

Bore, som også har vært dommer i tingretten, mener det ville være feil å la skistjernen få sone hjemme med fotlenke. Etter reglene kan ubetinget fengselsstraff fra fire måneder og kortere sones med fotlenke, men det må søkes om til Kriminalomsorgen, som vurderer om det er aktuelt fra sak til sak.

Ferske tall fra Kriminalomsorgen viser at 288 personer av en total kapasitet på 342 soner straff med fotlenke. Med en soningskø på om lag 1300 personer arbeides det kontinuerlig for å få flere straffedømte over på ordningen. Ordningen med fotlenker har i flere år vært en prøveordning forbeholdt enkelte deler av landet, men ble fra mai i år gjort landsdekkende.

– Etter mitt skjønn vil det ikke være riktig å tillate fotlenke. Menigmann får ikke det i en slik sak, det vil fort bli forskjellsbehandling sammenlignet med den jevne borger, sa Bore.

Brøt straffeloven?

Northug er tiltalt for å ha brutt fem bestemmelser i veitrafikkloven. Foruten å ha kjørt med en promille på 1,65 har påtalemyndigheten også lagt vekt på at Northug kjørte for fort, at han kjørte hensynsløst og for at han forlot den skadde kameraten i bilen uten å melde fra til politiet.

Påtalemyndigheten mener skiløperen må miste sertifikatet «for alltid», noe som i praksis betyr fem år.

Mest alvorlig er det siste punktet i tiltalen der Northug er tiltalt etter straffelovens bestemmelser om falsk anklage fordi han tre ganger dagen etter ulykken sa det var kameraten og ikke han selv som kjørte bilen.

Tilstått alt

I et fjerde avhør, tolv timer etter utforkjøringen, erkjente Northug at han var fører av bilen. Samme dag som siktelsen ble gjort kjent, var Northug også i et nytt avhør hvor han ble konfrontert med de endelige beskyldningene mot seg, og hvor han tilsto på samtlige punkter.

Jussprofessor Alf Petter Høgberg har advart Northug mot å gå for en tilståelsesdom.

– Det vil være dumt av ham å gå for en tilståelsesdom. Da frykter jeg at han kan bli dømt strengere, for tiltalen inneholder antakelig en del feil. At han tilstår de faktiske forhold, er ikke det samme som å innrømme straffskyld etter paragrafene statsadvokaten benytter, uttalte Høgberg. (©NTB)

LES OGSÅ:


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.