- Jeg blir helt gal av sånne trender

ENGASJERT: Astrid Uhrenholdt Jacobsen er engasjert i nordmenns helse.

ENGASJERT: Astrid Uhrenholdt Jacobsen er engasjert i nordmenns helse. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Astrid Uhrenholdt Jacobsen tar et oppgjør med slanketrendene.

25.09.14 14:54

KVITFJELL (Nettavisen): Langrennsstjerne Astrid Uhrenholdt Jacobsen har sett seg lei av at diverse slanketrender forvirrer det norske folk.

Nå tar hun et oppgjør med slankehysteriet.

- Folk får komme til meg hvis de vil snakke om kosthold. Jeg blir helt gal av sånne trender, sier Uhrenholdt Jacobsen til Nettavisen.

- Trendene forvirrer folket
Lavkarbo- og 5-2-dietter er bare noen av kostholdstrendene som har herjet landet de siste årene.

Stadig dukker det opp nye dietter som lover folk drømmekroppen.

FORVIRRER: Astrid Uhrenholdt Jacobsen tror diverse slanketrender forvirrer folk om hva de faktisk bør spise. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Det tror langrennsstjernen kun er med på å forvirre.

- Jeg skjønner hvorfor det kommer masse trender. Det er fordi folk søker en snarvei. Men jeg vil opplyse dem om at i denne verden finnes det ingen snarvei. Alt handler om en balanse om det som skal inn og det som skal ut. Jeg er veldig lite opptatt av at folk skal se ut på en bestemt måte, men jeg er opptatt av god helse. Det man putter inn i kroppen har en påvirkning på helsen, sier Uhrenholdt Jacobsen.

27-åringen mener folk kompliserer hva de skal ha i seg.

- Det er noen aktører som tjener veldig mye penger på å lansere andre type dietter. De som lanserer alle disse diettene gjør det veldig komplisert, men det er ikke så veldig vanskelig, forklarer Jacobsen.

- Jeg skulle ønske at folk istedenfor hadde lært seg måtehold. Det er det handler om, at man spiser variert og at man spiser alt med måte. Man trenger heller ikke kose seg hver eneste dag, sier 27-åringen.

- «Sunt»blir mistbrukt
Hun tror nøkkelen for god helse ligger hos hvert enkelt individ.

- Det som er vanskelig er å gjøre en endring i livet sitt, og for mange er det dette som egentlig må til. Folk må komme til det punktet hvor de skjønner at «dette handler om meg, og jeg må være villig til å gjøre en endring». Det er den brutale virkeligheten, forklarer skistjernen.

Mens mange er opptatt av å følge trendene, tror Jacobsen folk kunne gjort ting langt lettere for seg selv.

- Jeg mener at en sunn livsstil innebærer et balansert kosthold. Jeg synes jeg at «sunt» har blitt misbrukt i mange sammenhenger. Sunt betyr ikke minst mulig, det betyr ikke magrest eller bare grønnsaker. Sunt betyr et balansert helsefremmende kosthold. Det er ikke helsefremmende å bare spise salatblader.

- En sunn livsstil inneholder et balansert kosthold, god søvn, sosial tygghet og mosjon. Og mosjon for meg er ikke fem ganger fem blodhard intervall et sted. Mosjon kan være å gå turer, bruke kroppen, det som handler om alt bortsett fra å sitte i sofaen. Det er fantastisk mange friske mennesker som egentlig aldri trener, sier Uhrenholdt Jacobsen.

- Vi har fantastiske muligheter i Norge til å gjøre ting helt gratis. Stikk fingeren i jorda, og gjør jobben selv. Det er den brutale virkelighet, sier Uhrenholdt Jacobsen til Nettavisen. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)


- Dette engasjerer meg
27-åringen legger ikke skjul på at temaet er noe som engasjerer henne.

- Ja, dette er noe som engasjerer meg for jeg føler at det er mange eksperter overalt som gjør at det blir veldig vanskelig for folk til å skjønne hva de skal gjøre.

- Enkelte føler at alt de gjør er feil. De får beskjed om at de må gjøre sånn, og sånn, og sånn for å bli perfekte, men det synes jeg er veldig dårlig gjort mot menneskene. Det er ikke sånn at man må trene fem ganger i uken, ha to intervaller og spise det jeg kaller «oversunt». Sånn er det ikke, sier Jacobsen.

Skistjernens råd
Verdensmesteren i sprint har imidlertid klare råd på hva man bør ha i seg.

- Jeg pleier å si to ting; «spis farger og se hva du spiser». «Spis farget» betyr mye frukt og grønt. «Se hva du spiser» betyr renere råvarer. Med det mener jeg at man skal se hva man spiser. Spiser man en potet, så ser man at det er en potet. Et kjøttstykke ser man at er et kjøttstykke. I en pølse, så ser man ikke hva som er inne i pølsen. Det er mye bedre for kroppen å spise flere renere råvarer, istedenfor alt mulig ferdigmat. Det er to veldig enkle ting å huske på, forteller 27-åringen.

Skistjernen kommer også med en klar oppfordring.

- Gå ut og beveg dere. Vi har fantastiske muligheter i Norge til å gjøre ting helt gratis. Stikk fingeren i jorda, og gjør jobben selv. Det er den brutale virkelighet.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag