*Nettavisen* Sport.

- Jeg har alltid hatet individuelle priser, så dette liker jeg egentlig ikke

NHL-STJERNE: Denne sesongen er det ingen tvil: Mats Zuccarello er en stor profil i verdens beste hockeyliga. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)

Nettavisen kårer Mats Zuccarello til den beste norske idrettsutøveren i 2015.

NEW YORK (Nettavisen): Det er ett spørsmål jeg får oftere enn andre fra nordmenn som kommer til New York for å se Mats Zuccarello spille for Rangers i Madison Square Garden:

Klikk på bildet for å forstørre.

 

«Hvorfor buer de på Zuccarello?»

Rangers-fansen elsker å ule, så jeg forstår spørsmålet, men det er ikke «bu» de hører. Det er «Zuke», men det høres ut som «Zuuuuuuuu». Dette er fansens måte å vise begeistring på. Rangers-fansen fylles nemlig med forventning når Mats Zuccarello får pucken. Da pleier det å skje positive ting.

- Helt fra første dag har de satt pris på arbeidsinnsatsen hans, satt pris på hvor hardt han jobber. Rangers-fansen er hardtarbeidende mennesker, de liker slitere. Det er ingen andre spillere, bortsett fra Henrik Lundqvist, som får en sånn reaksjon fra fansen, sier journalist Sean Hartnett i CBS New York til Nettavisen.

Mange spillere i New York Rangers er hardtarbeidende, men Mats Zuccarello tilbyr mer. Du trenger ikke å kunne ishockey for å se hvor god han er. Du trenger ikke å sjekke statistikken hans for å se hvor god han er.

Du trenger bare å se ham spille.

Se hva medspillerne hans gjør med pucken. Se hva Zuccarello gjør med den. Se pasningen til Rick Nash ved 3-2-målet mot Edmonton Oilers i forrige uke. Den ser så enkel ut. Hverdagslig. Det er den ikke for mange andre, men det er den for Mats. Pasningen er knallhard, tre centimeter utenfor rekkevidden til backen som passer på Nash og rett på teipen på køllebladet til lagkameraten. Mål.

- Jeg hadde aldri fulgt med på ishockey før Mats begynte i NHL. Nå ser og leser jeg alt om ham, sier fotballprofilen John Arne Riise til Nettavisen.

Forbløffer medspillerne

Det er lett å tro at vi overdriver, vi som dekker Mats Zuccarello og NHL i norsk presse. Det er lett å tenke at «han er nok ikke så god, journalistene overdriver en del fordi han er norsk». Det forstår jeg – vi er ofte skyldige i akkurat dette.

Ikke denne gang.

Les hva reporter John Giannone fortalte etter at 28-åringen fra Hasle presenterte en kunstutstilling hvor to av de beste backene til St. Louis Blues opptrådte som kjegler mens Zuccarello danset med pucken forbi dem og scoret 2-0-målet:

«Disse guttene spiller med Mats hver dag, på treninger og i kamper, og trenerne ser på ham hver dag og de er likevel forbløffet over det han har gjort så langt. Da han scoret dette målet, kikket (assistenttrener) Scott Arniel på meg og sa «Wow!». Marc Staal ristet på hodet», sa Giannone.

(Målet kan du se 1,10 minutter ut i videoen over)

- Mats finner deg hvor som helst på isen. Han er en av de smarteste spillerne jeg har spilt sammen med, sier Rick Nash til NHL.com. Nash har vunnet OL to ganger og VM én gang med Canada, i tillegg til at han har spilt rundt 900 kamper i NHL, så det er ingen tvil om at han har spilt med dyktige folk før.

Hør Giannone snakke om Zuccarello her:

Klikk på bildet for å forstørre.

MÅLFARLIG: Bare fem spillere i NHL scoret mer enn Max Pacioretty forrige sesong, da han nettet 37 ganger. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)

Max Pacioretty, kaptein for det mestvinnende laget i NHL-historien – Montreal Canadiens, forsøker å se kampene til Rangers så ofte han kan fordi han elsker å se Zuccarello spille.

- Når du snakker med de offensive spillerne i Rangers, hører du at alle ønsker å spille i rekke med Zuccarello. Og det er etter min mening den ultimate komplimenten for en spiller, for det betyr at han gjør lagkameratene bedre, sier Pacioretty til Nettavisen.

Begeistrer Kjetil Jansrud

Det er en utrolig reise Mats Zuccarello har gjort fra Hasle i Oslo, via Norges Toppidrettsgymnas, Frisk Asker, Modo, Metallurg Magnitogorsk og fram til stjernestatusen i verdens største ishockeyklubb.

Første gang jeg intervjuet ham, drømte han om å få spille i Sverige, for å «kunne leve av det jeg liker best». Nå sitter han i en fin leilighet i Meatpacking District i New York med hendene på en champagnekjøler hvor det er inngravert «Nettavisen-prisen», «Årets sportsnavn 2015» og «Mats Zuccarello Aasen».

Klikk på bildet for å forstørre.

ÅRETS SPORTSNAVN: Mats Zuccarello. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)

Han er så populær at han har ansatt en egen manager – Kevin Skabo – for å håndtere henvendelsene fra media og avtalene med sponsorene (og for å ha en å fleipe med, mistenker jeg). Han har en egen All Star-kamp i Stavanger hver sommer. Han er ambassadør for Right To Play.

Zuccarello leder den interne poengligaen i New York Rangers, spiller i verdens mest berømte arena, hvor han er fansens favoritt, og han har hjulpet laget sitt til finale (i 2014) og semifinale (i sommer) i verdens beste ishockeyliga.

- Én sak er å spille i NHL, de har vi hatt noen av i Norge, men å regelrett herje i NHL, er på et nivå de færreste forstår. Jeg har enorm respekt for måten Mats har håndtert karrieren sin på, med et Russland-opphold da han måtte ned på farmerlaget under John Tortorella, og hvordan han kom tilbake etter skade nå i høst. Det er utrolig imponerende, sier Kjetil Jansrud til Nettavisen.

- Samtidig er han er fyr som tar alt med ro og har beina plantet på jorda. Det liker jeg! legger superalpinisten til.

Manager Skabo trekker fram ishockeyspillerens holdninger og verdier som essensielle.

- Istedenfor å kun fokusere på å bygge seg selv og egen vinning, er Mats heller opptatt av hvordan han og hans samarbeidspartnere kan skape verdier for andre mennesker som trenger det mer. Flere av hans personlige sponsorater og prosjekter er bygd opp med fokus på veldedige formål som er med på gi tilbake til barn og ungdom i samfunnet, sier Skabo til Nettavisen.

Fakta

Årets sportsnavn 2015

Liker ikke oppmerksomhet

Kjetil Jansrud overdriver ikke når han beskriver Zuccarello som en fyr som har beina på jorda. «Zuke», som han kalles i New York, ønsker ikke oppmerksomhet om sin egen person og liker egentlig ikke å bli kåret til årets sportsnavn i 2015.

- Jeg har alltid hatet individuelle priser. Å prise én eller to når du ikke hadde vært noe uten laget ditt, det liker jeg egentlig ikke, men jeg synes det er hyggelig å få den. Og det er bra for norsk hockey at jeg får den. Jeg er veldig stolt over det, sier Mats Zuccarello til Nettavisen.

- Det er mange gode idrettsutøvere i Norge som kunne ha vunnet denne prisen. Samtidig er ishockey en stor sport og det er stort å spille for New York Rangers, og jeg har jobbet veldig hardt for å komme dit jeg er i dag, så da er det jo hyggelig å bli verdsatt på denne måten, legger han til.

Mange idrettsutøvere sier at de ikke er glad i oppmerksomhet. Mange idrettsutøvere påstår at de ikke leser hva som skrives om dem. De fleste lyver. Zuccarello er annerledes. Han forteller gjerne at han leser Nettavisen – som skriver ekstremt mye om ham – og TV 2, som også har fyldig dekning av Norges beste ishockeyspiller.

Han lyver heller ikke når han sier at han ikke liker oppmerksomhet. Bare spør journalister som skriver om privatlivet hans. «Dette er vel ikke Se og Hør?» sa han sarkastisk til VG for noen uker siden, da han ble spurt om kjæresten sin under en galla hvor han ble kåret til årets skandinav i New York.

- Jeg har aldri vært glad i å gjøre intervjuer. Jeg liker å være litt anonym og liker det ikke når det blir mye meg. Jeg føler at det ikke er meg, det er laget. Det går ikke å spille én mann mot 20 stykker. Jeg blir ikke flau, men det blir veldig mye meg.

Verbal seksløper

Et eksempel han trekker fram, er når han omtales i forbindelse med den kommende All Star-kampen i NHL, hvor de beste spillere samles for å vise fram det ypperste ligaen har å by på.

- Jeg kommer ikke til å spille All Star Game. Jeg er ikke superstjerne i NHL. Jeg er kanskje en av de bedre i Rangers akkurat for øyeblikket, men jeg er under superstjernenivået. Folk må skjønne det, sier Zuccarello til Nettavisen.

I stedet omtaler han seg selv som «en sånn spiller som er god å ha i et lag, som gir alt hver dag».

Jeg tillater meg å være uenig. Det er absolutt ikke umulig at Zuccarello blir plukket ut til å spille All Star-kampen.

- Jeg kommer ikke til å score mest eller ha flest assists, men jeg kan kanskje bidra til at laget vinner. Å spille All Star Game er ikke noe som betyr noe for meg, egentlig. At folk skriver om sånne ting, da blir jeg litt sånn «Slapp av!». Det viktigste er at laget vinner. Alt det andre bryr jeg meg egentlig ikke om.

Klikk på bildet for å forstørre.

POPULÆR: Amerikanske journalister omkranser Zuccarello etter en kamp tidligere denne sesongen. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)

Det er en ydmykhet som går rett hjem i Norge, men den må ikke forveksles med beskjedenhet. Mats Zuccarello er ikke redd for å trekke fram den verbale seksløperen og fyre av noen skudd. Det så vi i januar, da verken Alexander Kristoff eller Zuccarello var nominert i kategorien «Årets idrettsutøver» under Idrettsgallaen til NRK.

Zuccarello ble poengkonge i Rangers i 2014 og laget kom til finalen i Stanley Cup.

«Jeg bryr meg egentlig ikke så mye, men Kristoff burde helt klart vært der. Men det er vanskelig for en liten sport som sykling å konkurrere mot verdensidretter som kombinert og skiskyting», sa han til TV 2, med en sarkasme like nådeløs og presis som skuddet hans som ga 1-0 mot Edmonton Oilers i forrige uke.

For ordens skyld: Juryen nominerte ikke bare én skiskytter framfor Kristoff og Zuccarello, men to. Ishockeyspilleren ble imidlertid tildelt prisen som Årets lagspiller.

Den spennende sammenligningen

Nok om det. Dette handler ikke om hva som skjedde i 2014, men hva som har skjedd i 2015. Dette handler om at Nettavisen rangerer Mats Zuccarello som den beste norske idrettsutøveren det siste året. Det er derfor jeg er på besøk hos ham i Meatpacking District i New York.

Leiligheten hans er spartansk innredet. Det er hvite vegger og god plass. Det ligger en spillkontroll på stuebordet og «Call of Duty»-CD i Playstation-maskinen. Kjæresten, Nina Sandbech, er ikke hjemme. Zuccarello foretrekker som nevnt å holde privatlivet for seg selv.

Fakta

Patrick Thoresen om Mats

Sist jeg gjorde et stort intervju med Mats Zuccarello, for halvannet år siden, satt vi i et hotellrom like ved Times Square. Den gang snakket vi om at hans lagkamerat Brad Richards sammenlignet Mats med en tidligere lagkamerat, superstjernen Martin St. Louis, som nettopp hadde vunnet poengligaen i NHL for andre gang i karrieren.

Sammenligningen er interessant, fordi St. Louis ikke fikk sitt ordentlige gjennombrudd i NHL før han var 27 år gammel, fordi St. Louis er liten av vekst i NHL-sammenheng med sine 172 centimeter og fordi St. Louis utmerket seg som en strålende playmaker med målteft. Zuccarello er 28 år nå og opplever sitt store gjennombrudd. Han er 170 centimeter høy og utmerker seg som en strålende playmaker med målteft.

Martin St. Louis la opp i sommer, etter at han de siste par årene spilte sammen med Zuccarello i New York Rangers. Han vant Art Ross Trophy som ligaens poengkonge to ganger – første gang da han var 28 år og andre gang da han var 37 år.

Ganske interessant, eller hva?

Større rolle i laget

Karrieren til Zuccarello er nokså sammenlignbar med karrieren til Martin St. Louis så langt, men det fordrer at han også fullfører årets sesong som han har startet den. Ironisk nok er faktisk det at St. Louis la opp i sommer en av grunnene til at Zuccarello har blomstret opp i år.

Fakta

John Arne Riise om Mats

- Jeg er helt ok fornøyd med sesongen så langt. Vi startet veldig bra, men så var det fem kamper der hvor jeg ikke var veldig god. De kampene tapte vi også, så da blir man ekstra forbanna når man spiller dårlig. Det har litt å gjøre med at laget ikke spilte så bra også. Alt i alt har jeg likevel startet mye bedre enn jeg har gjort før. Vi får håpe at det fortsetter litt i samme spor, sier Zuccarello.

- Hva er grunnen?

- I tidligere år har jeg spilt ålreit, men produksjonen har ikke alltid vært der. Det har å gjøre med om jeg gjør mål og om lagkompisene mine gjør mål. Nå har kanskje jeg gjort flere mål enn jeg pleier å gjøre og de har scoret på sjansene sine, så jeg tror nok at det er litt tilfeldigheter. Samtidig føler jeg meg bra. Jeg har fått ny kontrakt. Jeg er komfortabel. Tør å gjøre en ekstra dragning. Jeg har selvtillit.

- Martin St. Louis ga seg. Han spilte i første overtallsfemmer og i førsterekken. Nå er den istiden ledig og du får mer kvalitetstid enn i fjor. Det har vel hjulpet?

- Ja, selvfølgelig. Det har mye med saken å gjøre, sier Zuccarello til Nettavisen.

MARTIN ST. LOUIS (til høyre) la opp etter forrige sesong, noe som har åpnet opp for mer kvalitetstid på isen for Mats Zuccarello.

Ofret kvalitetstid for lagets skyld

Så serverer han en forklaring til, som illustrerer hvorfor både lagkamerater og fans er så begeistret for spilleren med den uvanlig lange kølla. Og en forklaring som viser betydningen av å få den rette sjansen.

- I fjor spilte jeg første power-play litt, men som jeg sa til treneren: Man merker på noen spillere hvor mye det betyr for dem å få spille overtall. For min del har jeg fokusert mest på å vinne. Jeg sa til treneren i fjor at «for at stemningen i laget skal være bra, kan du sette meg i 2. power-play. Det er det samme for meg om jeg spiller 1. eller 2. power-play». Hvis alle er fornøyde, spiller laget bedre. Etter at jeg sa ifra om det i fjor, følte jeg at laget spilte bedre. Det spiller ingen rolle for meg. Jeg gjør flest poeng i fem mot fem uansett.

- Du var ofte foran mål i power-play i fjor, mens du har rollen som dirigent nå. Det må passe deg bedre?

- Ja, i fjor hadde jeg en annen rolle i laget. Nå har jeg fått mer ansvar. Du føler også at du må ta det ansvaret og vise at du er ansvaret verdig. Du vil mer. Du vil vise deg fram. Du har mer selvtillit. Du må rett og slett produsere når du er i førsterekka.

- Hender det at du stopper opp og tenker «jeg har klart meg bra her i livet»?

- Ja, selvfølgelig. Jeg er veldig heldig. Samtidig er jeg stolt av at jeg har klart dette her selv. Jeg har selvfølgelig hatt hjelp av familien, men jeg har ikke fått penger av pappa og investert noe og lykkes på den måten. Jeg har startet fra scratch og opparbeidet meg dette på egenhånd. Jeg har jobbet for dette selv, og det er jeg stolt av. Samtidig er jeg heldig som får lov til å ha dette som jobb og som kan leve godt av det, sier Zuccarello til Nettavisen.

- Klin umulig å holde samme nivå

Telefonen min ringer. Ikke hørbart, jeg har den selvsagt på lydløs. Det er Zuccarellos manager som slår på tråden. Det var gjennom Kevin Skabo jeg fikk dette intervjuet og han er nok spent på hvordan det har gått, men vi er ikke ferdige ennå, så jeg lar være å besvare anropet.

Idrettsutøvere er ekstremt fokusert på yrkene sine og kan være vanskelige å ha med å gjøre. Mats Zuccarello er ikke noe unntak fra den regelen. Han er jordnær og ydmyk, men han er ikke spesielt begeistret for journalister og tåler dårlig å tape ishockeykamper.

Fakta

Manager Skabo om Mats

Nå har New York Rangers vært igjennom en tung periode og det påvirker humøret hans. Det hjelper heller ikke at NHL-sesongen inneholder 82 kamper på 186 dager. Sånt tar på, spesielt i perioder med fem kamper på sju dager og ni kamper på femten dager.

Skabo er mellommannen som jobber for at både klienten og media er fornøyde, og har nok ganske stressende dager i sånne perioder. Det er også Skabo som organiserer All Star-kampen i Stavanger og håndterer samarbeidet med Right To Play, et samarbeid som i sommer innebar en tur til Tansania for å gjøre livet litt hyggeligere for fattige barn der.

Jeg får nesten dårlig samvittighet for at jeg ikke svarte telefonen da han ringte, for jeg vet hvor stresset han er helt til han er sikker på at alt er i boks og har gått bra.

- Kevin er en strålende fyr. Han gjør alt jeg sier og så klager han bare innimellom, ler Zuccarello.

Klikk på bildet for å forstørre.

I TANZANIA: Kevin Skabo (til venstre) og Mats Zuccarello var tidligere i år med Right To Play til Tanzania for å se hvordan organsisasjonen jobber med å gi barn der en utdannelse. Foto: (Right To Play)

Han innrømmer at det tette kampprogrammet er en påkjenning.

- De siste ukene eller måneden har det vært ekstremt. Man merker det på kroppen. Man har mindre energi utenfor isen, mindre sprut i beina. Det er likt for alle, men det er klin umulig å holde samme nivå over 82 kamper, når du spille sju kamper på ti dager og sånt. Det er klin umulig.

Han humrer over dem som argumenterer med at en ishockeyspiller bare er på isen 45 sekunder av gangen og er tvilende til at det kan være spesielt hardt.

- Jeg sier til dem at de får prøve å takle, bli taklet og spurte alt de orker i 45 sekunder og ha halvannet minutt pause, og gjøre dette 18 ganger, så får vi se hvordan de føler seg etter det. Det er andre tøffe sporter, men jeg tror nok hockey er en av de tøffeste. Også mentalt. Du må levere hver dag. Det har ikke noe å si om du ligger og spyr om morgenen, du må spille. Du må levere. Det er ingen unnskyldninger.

- En brikke i et business-spill

Mats Zuccarello har rett. Det er tøft i NHL. Siden stiftelsesmøtet i Montreal 26. november 1917 har ligaen utviklet en kultur hvor det er viktig å være barsk, tåle motgang, spille med skader og aldri syte. Det tok 42 år før en keeper brukte maske første gang. Akkurat nå venter man på at et søksmål fra tidligere spillere, som krever kompensasjon for at ligaen ikke har gjort nok for å beskytte dem mot hodeskader, skal opp i retten.

I sommer fikk Zuccarello selv en vekker. Da tenker jeg ikke bare på den meget alvorlige hodeskaden, som det har vært skrevet og sagt så mye om at det utelates fra denne artikkelen, men om da hans bestekamerat ble tradet til Anaheim Ducks, et lag som holder til på den andre siden av USA.

I kontrakten til Zuccarello er det en klausul som forbyr Rangers å bytte bort nordmannen til et annet lag denne sesongen. Fra neste sesong av står imidlertid manager Jeff Gorton fritt til å gjøre som han vil med nordmannen.

- Etter denne sesongen kan de gjøre hva faen de vil med meg, sant. Da er det fritt fram. Jeg håper og tror at jeg ikke er så dyr at de ikke vil kvitte seg med meg, smiler Zuccarello.

- Var det derfor du inngikk en såpass rimelig kontrakt?

- Det er ikke bare derfor, men det er ikke noe kult å være i et lag hvor man selv tjener masse penger, men taper hver kamp fordi laget ikke er så bra. Da tjener man heller litt mindre og så har man gode lagkompiser og spiller på et lag som kan vinne.

Se alle målene hans denne sesongen her:

Zuccarello smiler litt av seg selv når han kjenner på hvor sterkt han opplever det å tape kamper.

- Jeg merker jo det, når jeg taper hockeykamper, at det ikke er kult. Jeg tror ikke det er noe som er verre enn å tape hockeykamper, i hvert fall ikke i det øyeblikket det skjer. Selv om det har liten betydning i verdenssammenheng, så er det der og da veldig tøft.

- Hvordan vil du reagere hvis du blir tradet?

- Bare det å få spille i NHL er et privilegium. Uansett hvor man spiller, er man fornøyd med det. Men nå har jeg fått et så sterk forhold til klubben, fansen og byen, at jeg ville blitt veldig lei meg hvis jeg ble tradet. Man er en brikke i et business-spill når det kommer til stykket. Jeg ble veldig lei meg i sommer også, da Carl måtte dra. Det var bestekompisen min i laget. Det var veldig trist. Da skjønner man hvor brutalt dette kan være. Man får nyte det mens man kan.

Sterkt forhold til New York

Heldigvis er det lite som tyder på at Mats Zuccarello skal bli tradet fra New York Rangers. Han tjener 4,5 millioner dollar per sesong, som er langt under markedsverdien til en så god spiller. I tillegg har han altså en «no trade»-klausul i det første av de fire årene som kontrakten gjelder.

- Rangers har vært laget mitt siden dag én. Jeg har fått kompiser i New York som jeg kommer til å ha resten av livet. Man vil alltid vinne noe, men det er å få spille så lenge som mulig i New York er målet mitt. Hvis jeg er så heldig at jeg får avslutte karrieren min i New York, er det ingenting som er bedre enn det. Forhåpentligvis kan vi gjøre det med en seier en eller annen gang, da. De har satset på meg. Jeg fikk en sjanse her. To sjanser, egentlig. Det er her jeg vil være. Det er her jeg trives. Og så har jeg kort vei hjem til Norge.

- Hvordan føles det å være den mest populære utespilleren blant fansen og høre «Zuke» på tribunen hele tiden?

- Det er dødskult, skal jeg være helt ærlig. Jeg setter veldig stor pris på det. Man får selvtillit. Og uten selvtillit i noen som helst sport, er man ingenting. Selvtillit gjør deg to-tre hakk bedre. Det hjelper veldig på. Det er dritkult. Jeg digger det, sier Zuccarello til Nettavisen.

Dørtelefonen ringer. Det er portøren, som lurer på om han kan sende opp en gjest. «Ja, bare send ham opp», svarer Zuccarello. Jeg kikker på klokken. Den nærmer seg 18. Zuccarello sa til Skabo at han bare hadde tid til å sette av 15 minutter til dette intervjuet, men han har gitt meg tre kvarter. Det er ikke rart manageren hans er stresset og lurer på hvordan det har gått.

Idet lagkameraten Derick Brassard kommer inn, takker jeg for meg og ønsker dem en god kveld.

- Gjør meg en tjeneste, sier Zuccarello.

- Ja?

- Si til Kevin at jeg avlyste.

Jeg nikker og smiler og går mot heisen, mens jeg hører latteren til Zuccarello idet han lukker døren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.