RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg risikerer en dårlig vinter

TØFF OPPKJØRING: Martin Johnsrud Sundby tror ikke det holder å være i like god form som han var sist vinter. Derfor trener han hardere enn noen gang. Spørsmålet er om det er for hardt.
TØFF OPPKJØRING: Martin Johnsrud Sundby tror ikke det holder å være i like god form som han var sist vinter. Derfor trener han hardere enn noen gang. Spørsmålet er om det er for hardt. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Martin Johnsrud Sundby trener mer enn noen gang og vet ikke om kroppen tåler det.

Martin Johnsrud Sundby (30) har vært blant langrennsløperne som har trent aller mest i en årrekke. Dette året har han toppet antall treningstimer med 15 prosent.

Det er mye. Veldig mye. Og vi snakker om løperen som vant både Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt sist sesong. Et litt skuffende OL i Sotsji var eneste nedtur.

30-åringen koste seg på breen 3000 meter over havet i Val Senales tirsdag, og han fortalte om en sesongoppladning som har gått helt smertefritt uten en eneste sykdomsdag på veien.

- Så hvor er du nå?

- Hvor jeg er? Det er ikke godt å si. Jeg følte meg kanskje tryggere i fjor på samme tid. Samtidig så vet jeg at toppnivået mitt er høyere nå, men jeg balanserer på eggen i større grad enn jeg har gjort før, og jeg går rundt og håper at jeg er på riktig side.

Sterkt lag

- Hva gjør at du følte deg tryggere i fjor på samme tid?

- Jeg hadde en svakere treningsgruppe på landslaget i fjor enn det jeg har i år. Det gjorde at jeg stort sett hadde kontroll på det som var av intervalløkter. Når det blir slik får du god selvtillit på alle intervalløkter du gjennomfører. Nå har vi et lag som er så sterkt at det er hipp som happ om jeg får juling eller er med i tet, og det fører til at du ikke får den samme tryggheten. Samtidig har jeg trent så mye i år at hvis jeg detter ned på riktig side, så tror jeg det blir skikkelig bra, motsatt hvis jeg ikke har tålt det. Da risikerer jeg en dårlig vinter. Jeg har tatt en sjanse og håper at det holder.

(artikkelen fortsetter under bildet)

TRENER HARDT: Martin Johnsrud Sundby og det norske skilandslaget forbereder seg til sesongstart i 3000 meters høyde på Grawandbreen på grensen mellom Østerrike og Italia.


- Går den sjansen ut på økt mengdetrening?

- Jeg har økt treningsvolumet mitt ganske betraktelig. Jeg har veldig tro på at kroppen ganske raskt adopterer trening, og jeg har måttet gi kroppen en annen stimuli denne sesongen for å få den til å reagere som jeg ønsker. Det har vært i form av større belastning med mengdetrening, og det kommer i tillegg til alt annet jeg driver med. Jeg ligger 15 prosent over treningsvolumet jeg har hatt før, og for dem som kan regne litt, er det ganske solid.

Gambler ikke

- Du var vel en av dem som trente mest før også. Du gambler ikke?

- Noen vil kanskje lure på hvorfor i all verden jeg ikke gjør som i fjor. Det ga en kjempesesong og ville kanskje ha gjort det igjen. Men så har jeg tenkt at det som holdt i fjor, det holder ikke til vinteren. Det er jeg nokså sikker på.

Røa-løperen tror vi går mot en ekstrem langrennsvinter.

- Det blir en fantastisk spennende vinter, herregud, han andre fyren på det andre hotellet (les: Petter Northug) er blodtørstig, du har russere som skal vise at de er bedre enn i fjor, du har svensker som skal ut og gå VM på hjemmebane og du har en skadefri Dario Cologna kontra fjoråret. Det som til tider ga lette plasseringer i fjor, vil ikke gjøre det i vinter. Det gjør at jeg må heve min egen kapasitet. Da tar jeg en sjanse, og blir det bra så blir det veldig bra. (©NTB)Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere